Ciasto wiewiórka • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasto wiewiórka jest idealne z dwóch powodów: ma wspaniały smak i łatwo się je przygotowuje! Wypróbuj je, a na pewno trafi na listę Twoich ulubionych ciast!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY JABŁKA I ORZECHY
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w większą kostkę. Orzechy włoskie siekamy na mniejsze, ale nie za drobne kawałki.
ŁĄCZYMY JAJKA Z CUKREM
Jajka i cukier przekładamy do misy robota i ubijamy na dużych obrotach przez ok. 10 minut lub do momentu uzyskania puszystej piany.
DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI
Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy w misce. Zmniejszamy obroty robota i dodajemy suche składniki do jajek z cukrem. Dodajemy olej.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Rodzynki odsączone z wody, posiekane orzechy, pokrojone jabłka, skórkę otartą z cytryny oraz sok wyciśnięty z cytryny dodajemy do wyrobionego ciasta. Całość dokładnie mieszamy do momentu uzyskania gęstej masy i wyłączamy robot.
PIECZEMY CIASTO
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C.
PRAŻYMY WIÓRKI KOKOSOWE
Wiórki kokosowe wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na dolną półkę (pod ciasto). Prażymy na złoty kolor, od czasu do czasu delikatnie mieszając.
SMARUJEMY CIASTO ŚMIETANKĄ
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i nakładamy na wierzch wystudzonego ciasta. Warstwę ubitej śmietanki posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4970,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
414,2 kcal
Tłuszcz
22,5 g
Węglowodany
48,2 g
Błonnik
8,2 g
Białko
8,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tagliatelle z koprem włoskim i kaparami
Spróbuj połączenia kopru włoskiego z kaparami i twarogiem! To doskonały dodatek do makaronu, na ciepło i na zimno!

Fasolka szparagowa z serem feta i orzechami
Błyskawiczny obiad, który idealnie sprawdzi się w gorący dzień. Koniecznie wypróbuj fasolkę szparagową na ostro z dodatkiem sera feta i orzechów, czyli wegetariańskie danie, które zachwyci każdego!

Hummus z pająkami z ciasta francuskiego
Efektowna i pyszna przekąska na imprezę na halloween lub na inną okazję – dwa rodzaje hummusu z uroczymi pająkami z ciasta francuskiego. Prosty przepis, a rezultat zachwyca wyglądem i smakiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zrazy z szynki wieprzowej w sosie musztardowym
Przepyszne mięsno-warzywne danie z aromatycznym sosem, które zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Lekki deser wiśniowy
Idealny deser dla seniora? Paweł Małecki podpowiada, jak to zrobić, by było pysznie i odżywczo!

Lasagne ze szpinakiem i beszamelem
Spróbuj lasagne w innym wydaniu – z mintajem, szpinakiem i pomidorami koktajlowymi!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa z porów i pieczarek z serem pleśniowym
Zupa z porów i pieczarek z aromatycznym serem pleśniowym rozgrzeje w każdy jesienny wieczór!

Grillowane jabłka nadziewane rabarbarem i żurawiną
Jeśli lubisz pieczone jabłka, to z pewnością pokochasz także ten deser! Faszerowane owoce z rusztu smakują wyśmienicie.

Etiopski gulasz z kapusty
Doskonałe bezmięsne danie jednogarnkowe – połączenie warzyw z aromatycznymi przyprawami: kuminem rzymskim i kurkumą.