Pasta czekoladowa à la Nutella • przepis • składniki • przygotowanie
Domowa wersja znanej pasty orzechowo-czekoladowej to propozycja dla wszystkich miłośników słodyczy. Przygotuj ją z prażonych orzechów i zobacz, jakie to proste!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZDRABNIAMY ORZECHY
Orzechy wkładamy do rozdrabniacza i miksujemy tak długo, aż powstanie pasta orzechowa. Zazwyczaj trwa to maksymalnie 15 minut. Warto co jakiś czas wyłączyć mikser, aby odpoczął.
ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Do masy orzechowej dodajemy napój roślinny (np. napój kokosowy) i pozostałe składniki. Całość miksujemy, aż składniki się połączą. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodajemy więcej napoju roślinnego lub syropu klonowego.
PRZEKŁADAMY PASTĘ DO SŁOIKA
Pastę czekoladową przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1923,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
240,4 kcal
Tłuszcz
21,8 g
Węglowodany
10,9 g
Błonnik
6 g
Białko
6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Polędwiczki wieprzowe z przyprawami z zapiekanką bakłażanową po neapolitańsku
Coś bardzo południowego - polędwiczki wieprzowe w śródziemnomorskiej marynacie podawane z bakłażanową zapiekanką.

Dorada z grilla podawana z koprem włoskim i sosem dziewiczym
Dorada to pyszna ryba, która zasługuje na odpowiednią marynatę przed grillowaniem. Możesz też jej użyć do innych ryb...

Tagliatelle z sosem alfredo
Klasyczny sos alfredo zyskuje na smaku dzięki kilku sekretnym składnikom wybranym przez Karola! Wypróbuj przepis i przygotuj uczę w stylu włoskim dla siebie i bliskich!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bresaola z rukolą i ricottą
Wyjątkowa suszona wołowina o wyrazistym smaku, czyli bresaola, podana z soczystym melonem, lekko pikantną rukolą i delikatną ricottą.

Chrupiące skrzydełka z airfryera
Niezwykle chrupiące skrzydełka z airfryera w aromatycznym i lekko pikantnym sosie w stylu azjatyckim. To idealny pomysł na pyszny i szybki w przygotowaniu obiad.

Vol-au-vent z serkiem i łososiem
Poznajcie przepis na przepyszną przekąskę na bazie ciasta francuskiego wzbogaconą delikatnym serkiem śmietankowym i aromatem wędzonego łososia. Zobaczcie sami, jakie to proste.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Deser migdałowy z ciastkami amaretti
Kilka warstw i każda pyszna! Deser migdałowy z malinami i ciasteczkami amaretti zasmakuje każdemu wielbicielowi słodkości.

Sałatka z kozim serem
Sałatka z marynowanymi w miodzie orzechami, chrupiącym miksem sałat i serem kozim – łatwy przepis na udaną sałatkę!

Ciasto jogurtowo-bananowe ze śliwkami
Niezwykle proste ciasto jogurtowo-bananowe, do którego przygotowania nie potrzeba nawet miksera. Wypróbuj przepis i sprawdź, jak smakuje ten wypiek z dodatkiem śliwek i migdałów.