Kapusta włoska faszerowana mięsem • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz alternatywy dla tradycyjnych gołąbków? Włoska kapusta wypełniona pysznym farszem to strzał w dziesiątkę!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KASZĘ
Kaszę gotujemy według wskazań na opakowaniu.
WYDRĄŻAMY KAPUSTĘ
Główkę kapusty sparzamy w całości we wrzątku. Zdejmujemy zewnętrzne liście i odkładamy na bok. Wydrążamy środek tak, aby pozostała 3-centymetrowa warstwa liści.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Wydrążony środek siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Dodajemy posiekany czosnek wraz z natką pietruszki. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy i przekładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy 1 pokrojoną w kostkę cebulę (do zeszklenia). Cebulę przekładamy do miski z kapustą, mieszamy. Dodajemy mięso mielone, jajo oraz ugotowaną kaszę. Dokładnie mieszamy farsz. Wydrążoną kapustę faszerujemy.
KAPUSTĘ WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
Kapustę przykrywamy wcześniej odciętymi liśćmi i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy 60 minut.
PODAJEMY PYSZNE DANIE
Cebulę i suszone pomidory siekamy i podsmażamy na maśle. Faszerowaną kapustę podajemy pokrojoną w ząbki wraz z cebulką i pomidorami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3079,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
769,9 kcal
Tłuszcz
47 g
Węglowodany
55,9 g
Błonnik
37 g
Białko
37 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bożonarodzeniowe ciasto gruszkowo-marcepanowe
Gruszki i marcepan to doskonałe połączenie smakowe, które warto wykorzystać, przygotowując bożonarodzeniowe, domowe ciasto! Jest proste i efektowne, więc uda się każdemu i ozdobi świąteczny stół.

Sałatka z kurczakiem i prażoną cebulką
Szybka i sycąca sałatka z soczystym kurczakiem z airfryera, świeżymi warzywami i chrupiącą prażoną cebulką. Idealna na lekki obiad lub kolację – świetnie smakuje podana z bagietką.

Wegańskie risotto z pieczarkami
Niezależnie od tego, czy jesteś weganinem, czy nie, pokochasz to risotto. Jest kremowe, wyjątkowe i proste w przygotowaniu - takie połączenie cech sprawi, że przepis Kingi zagości u Ciebie na stałe.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Klasyczna grochówka
Klasyczna grochówka Karola to mięso, warzywa i czas, który poświęcisz na umiejętne połączenie wszystkich smaków. Ugotuj ją na obiad dla całej rodziny!

Tort czekoladowo-orzechowy
Oryginalny tort z pionowymi warstwami czekoladowego ciasta i gęstym orzechowym kremem. Robi wrażenie i smakuje wybornie!

Pieczone gołąbki z sosem pomidorowym
Aromatyczny farsz, najlepsza kapusta i domowy sos pomidorowy – tak powstają gołąbki, które pokocha cała rodzina. Przygotuj i spróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jajka zapiekane w formie na muffiny
Oto przepis dla każdego fana jajek na śniadanie! Pieczone, otulone szynką z dodatkiem papryki i szczypiorku, podane na chrupiącym toście!

Sałatka na sylwestra – z tuńczykiem i kapustą pekińską
Sylwester to idealny moment, aby zaskoczyć gości różnorodnymi sałatkami. Aromatyczna sałatka z dodatkiem tuńczyka i kapusty na pewno zrobi piorunujące wrażenie. Przygotuj sałatkę według naszego przepisu, a na pewno się nie zawiedziesz!

Grillowane meksykańskie szaszłyki z łososia
Łosoś z grilla… Czemu nie! A już na pewno w postaci oryginalnych szaszłyków z marynatą i soczystymi cząstkami limonki.