Ciasteczka brownie – wegańskie! • przepis • składniki • przygotowanie
Ekstremalnie czekoladowe, roślinne ciasteczka z miękkim środkiem i chrupką skórką. Łatwe w przygotowaniu i przepyszne w smaku.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZDRABNIAMY CZEKOLADĘ W MISIE
MC SMART UMIESZCZAMY CZEKOLADĘ. ZAMYKAMY POKRYWĘ I MIKSUJEMY NA OBROTACH O PRĘDKOŚCI 4 Z WYKORZYSTANIEM PRZYCISKU „TURBO”. ROZDROBNIONĄ CZEKOLADĘ PRZEKŁADAMY DO MISECZKI. ODSTAWIAMY.
DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
I CUKIER Do misy urządzenia przekładamy mus z mango, masło orzechowe i cukier. Zamykamy pokrywę i miksujemy ok. 50 sekund na obrotach o prędkości 5.
PRZESIEWAMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Do zmiksowanej bazy ciasta przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Zamykamy pokrywę i ponownie miksujemy ok. 40 sekund na obrotach o prędkości 6.
DODAJEMY CZEKOLADĘ DO MASY
dodajemy rozdrobnioną wcześniej czekoladę. Miksujemy ok. 10 sekund na obrotach o prędkości 1.
FORMUJEMY CIASTECZKA Z TAK
przygotowanej masy formujemy w dłoniach kuleczki, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Każdą kuleczkę delikatnie spłaszczamy i oprószamy solą.
PIECZEMY CIASTECZKA CIASTECZKA PIECZEMY
ok. 10-15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. II SPOSÓB – Z WYKORZYSTANIEM MIKSERA
MIKSUJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Mus z mango (lub z jabłka), masło orzechowe i cukier łączymy w dużej misce. Miksujemy, aż składniki się połączą.
PRZESIEWAMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Do gęstej, zmiksowanej wcześniej masy przesiewamy przez sitko mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Całość mieszamy, aż składniki się połączą. Powinniśmy uzyskać bardzo gęste ciasto.
DODAJEMY CZEKOLADĘ DODAJEMY CZEKOLADĘ
pokrojoną w drobną kostkę. Mieszamy.
FORMUJEMY CIASTECZKA Z TAK
przygotowanej masy formujemy w dłoniach kuleczki, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Każdą kuleczkę delikatnie spłaszczamy i oprószamy solą.
PIECZEMY CIASTECZKA CIASTECZKA PIECZEMY
ok. 10-15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2341,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
234,1 kcal
Tłuszcz
11 g
Węglowodany
26,3 g
Błonnik
3,2 g
Białko
6,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Słodkie bułeczki à la maritozzi
Maritozzi, czyli miękkie drożdżowe bułeczki wypełnione bitą śmietaną. W wersji Pawła lekko zanurzone w mlecznej czekoladzie i udekorowane truskawkami. Naprawdę warto ich spróbować!

Grzybowy sos pieczeniowy
Aromatyczny wegański grzybowy sos pieczeniowy, który będzie idealnym dodatkiem do wielu dań. Sprawdź, jak prosto go przygotować, i odmień swoje obiady!

Tostowana kanapka z masłem orzechowym i owocami
Tosty na słodko? Czemu nie! Ta propozycja naprawdę kusi smakiem… Wystarczy chrupiąca bułka, masło orzechowe i owoce!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Muffinki z borówkami
Muffinki to ten rodzaj słodkości, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Są szybkie i łatwe do przygotowania, a jednocześnie można je dowolnie modyfikować, dodając ulubione składniki - takie jak tytułowe borówki. Soczyste borówki doskonale komponują się z delikatnym, puszystym ciastem, tworząc wypiek, który zachwyca smakiem wszystkich łasuchów.

Wrapy z kurczakiem w sosie mango
Lubisz eksperymentować w kuchni? Jeśli tak, ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Przygotuj kurczaka w słodko-ostrym sosie mango z dodatkiem świeżych ziół.

Sałatka z granatem i serem pleśniowym
Walory smakowe sera pleśniowego warto podkreślać, łącząc go z owocami. Tym razem padło na pestki granatu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Mrożona herbata z melonem i miętą
Jaka jest letnia wersja herbaty? Z dużą ilością kostek lodu, świeżą mięta i kulkami melona!

Zielone tosty francuskie
Wypróbuj nietypowy pomysł na zielone tosty francuskie, które zaskakują nie tylko kształtem, ale także smakiem! Świetny przepis na leniwe, sobotnie śniadanie.

Makaron i szparagi w kremie z łososia
Wyrazisty smak łososia idealnie skomponowany ze szparagami i sosem śmietanowym zamieni obiad w pyszną makaronową ucztę!