Barszcz czerwony z ziemniakami • przepis • składniki • przygotowanie
Barszcz czerwony z ziemniakami to mniej klasyczna odsłona tego pysznego dania kuchni polskiej i ukraińskiej. Idealnie sprawdza się zarówno jako codzienny obiad, jak i świąteczna potrawa, wnosząc na stół bogactwo tradycji i aromatu. Poznajcie sposób na tę smaczną zupę!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Pietruszkę, seler oraz marchew obieramy i kroimy na ćwiartki. Cebulę przekrajamy na pół. Czosnek obieramy z łupin.
PODPRAŻAMY CEBULĘ W GARNKU
W suchym garnku podprażamy cebulę razem z łupinami, aby łupiny lekko się zwęgliły, a środek zarumienił.
OBIERAMY I KROIMY BURAKI
Zakładamy rękawiczki i obieramy buraki ze skórki. Kroimy w średniej wielkości kostkę.
GOTUJEMY WYWAR
Do garnka z cebulą wrzucamy marchew, buraki, ząbki czosnku, pietruszkę i seler. Jabłka przekrajamy na pół i pozbawiamy je gniazd nasiennych, a potem także wrzucamy do garnka. Zalewamy wszystko wodą i ustawiamy na kuchence. Gotujemy na małym ogniu.
DOPRAWIAMY BARSZCZ
Do gotującej się zupy dodajemy sól, pieprz, liście i ziele angielskie. Mieszamy i gotujemy przez godzinę.
PRZYGOTOWUJEMY PUREE ZIEMNIACZANE
Ziemniaki obieramy z łupinek i kroimy w ćwiartki. Wrzucamy do mniejszego garnka i zalewamy wodą. Solimy i gotujemy do miękkości.
WYKAŃCZAMY BARSZCZ
Z garnka wyławiamy wszystkie warzywa i jabłka, ziele i liście laurowe (można z nich przygotować pasztet). Zaprawiamy barszcz zakwasem i cukrem. Mieszamy i przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu przez 4-5 minut, ale nie doprowadzamy do wrzenia, następnie ściągamy z kuchenki. W kubku hartujemy śmietanę z odrobiną barszczu i dodajemy do zupy. Mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY PUREE ZIEMNIACZANE
Odlewamy wodę z garnka, a ziemniaki studzimy. Potem rozgniatamy je tłuczkiem. Dodajemy masło, śmietanę i mieszamy, aż uzyskamy gładkie puree.
SERWUJEMY BARSZCZ
Natkę pietruszki myjemy i osuszamy. Drobno siekamy. Do misek wlewamy barszcz, nakładamy czubatą łyżkę puree. Na koniec posypujemy wszystko pietruszką. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2187,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
364,6 kcal
Tłuszcz
6,9 g
Węglowodany
67,7 g
Błonnik
15,4 g
Białko
9,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto korzenne z pomarańczową nutką
Łatwy w przygotowaniu, bardzo aromatyczny wypiek z suszonymi morelami i warstwą gęstego lukru. Rozpływa się w ustach!

Botwinka – przepis na zupę z botwiny
Zupa z botwiną to niezwykłe połączenie smaków, które zachwyca już od pierwszej łyżki Ta wiosenna zupa przygotowana z nowalijek, z główną gwiazdą w postaci botwiny, robi się praktycznie sama, a sam proces trwa nie więcej niż 40 minut. Odkryj wraz z nami przepis na najlepszą zupę z botwiny!

Galaretka truskawkowa ze spienionym jogurtem
Lekki, orzeźwiający deser na bazie truskawek. Ciekawa i łatwa w przygotowaniu alternatywa dla klasycznej galaretki z owocami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Królik w sosie paprykowym z miętowymi ziemniakami
Delikatne mięso królika i pachnące miętą ziemniaki. Doskonały pomysł na wykwintny obiad lub uroczystą kolację.

Burger z cieciorki z dipem ananasowym
Daria Ładocha wie, jak miksować najróżniejsze smaki! Spróbuj burgera z cieciorki, kukurydzy i sera feta, z sosem słodko-kwaśnym na bazie ananasa, w pieczywie owsianym!

Ciasto wiewiórka
Ciasto wiewiórka jest idealne z dwóch powodów: ma wspaniały smak i łatwo się je przygotowuje! Wypróbuj je, a na pewno trafi na listę Twoich ulubionych ciast!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pijana śliwka - ciasto z suszonymi śliwkami w rumie
Ciasto pijana śliwka to doskonały deser dla miłośników intensywnych smaków i aromatycznych połączeń. W tym wypieku słodkie śliwki nasączone alkoholem idealnie komponują się z czekoladowym ciastem, tworząc wilgotny i głęboko smakujący wypiek. To ciasto sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i na specjalne okazje, kiedy chcemy zaskoczyć gości niebanalnym deserem.

Ravioli con uovo – przepis na ravioli z płynnym żółtkiem
Wyrafinowanych dań w kuchni włoskiej nie brak, a każde z nich cechuje piękno smaku i aromatu. Jednym z takich dań są kultowe ravioli con uovo, które urzekają swoim delikatnym smakiem i wypływającym z ciasta żółtkiem. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla podniebienia — poznaj przepis na ravioli z płynnym żółtkiem!

Chleb słonecznikowy z bakaliami
Marzysz o świeżo upieczonym chlebie, którego zapach wypełni cały dom? Przygotuj go sam, najlepiej wg przepisu Darii!