Szaszłyki grzybowo-kurczakowe z ryżem • przepis • składniki • przygotowanie
Uwolnij swojego wewnętrznego bohatera, delektując się smakiem czarującej krainy, pełnej magii, mocy żywiołów i przygód! A może, przy odrobinie szczęścia, Tobie też udadzą się owocowe szaszłyki?

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotowujemy składniki
Kurczaka i paprykę kroimy w kostkę ok. 2x2 cm. Grzyby (jeśli są większe) kroimy na pół, cebulę kroimy na pół i rozdzielamy warstwy. Odkładamy przygotowane składniki na bok.
Doprawiamy kurczaka
Kurczaka obtaczamy w przyprawie do kurczaka, soli i pieprzu.
Składamy szaszłyki
Na patyczki na przemian nabijamy kawałki kurczaka, grzyby, cebulę i paprykę.
Dodajemy oliwę
Skrapiamy szaszłyki oliwą.
Grillujemy szaszłyki
Grillujemy szaszłyki na grillu lub patelni grillowej ok. 10-15 minut, często obracając, aż kurczak będzie dobrze przypieczony a grzyby będą miękkie.
Przygotowujemy sos musztardowy
Mieszamy musztardę z miodem, oliwą, solą i pieprzem.
Kończymy danie
Podajemy szaszłyki grzybowo-kurczakowe z ryżem i sosem musztardowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
759,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
379,7 kcal
Tłuszcz
15,2 g
Węglowodany
33,9 g
Błonnik
4,5 g
Białko
26,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pulpety z sosem cynamonowo-pomidorowym
Pyszne klopsiki z mięsa mielonego urozmaicone smakiem delikatnego sosu z papryki i pomidorów, przyprawionego cynamonem.

Wysokobiałkowe bułki z serkiem wiejskim
Przepyszne domowe bułki, które dzięki dodatkowi serka wiejskiego zawierają dodatkową porcję białka. Przygotuj je i przekonaj się, jak świetnie smakują!

Wafle przekładane pianką i galaretką z truskawek
Puszysta, truskawkowa pianka połączona z galaretką i zamknięta pomiędzy wafelkami. Ta słodka przekąska według przepisu Pawła świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i przypomni Ci smak słodkości z dawnych lat!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Dżem nektarynkowy z wanilią
Obowiązkowa pozycja w domowej spiżarni – dżem, który nie tylko nada się do naleśników, ale również przypomni lato.

Sałatka hamburgerowa
Pełna świeżych warzyw i aromatycznego mięsa sałatka zainspirowana hamburgerami. Wypróbuj przepis Pauli na ten nowy sposób podania klasycznego fast foodu!

Crostini z szynką i brzoskwiniami
Chrupiące, złociste grzanki ze smakowitymi dodatkami – przekąska, która sprawdzi się na każdym przyjęciu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chlebek z awokado
Znasz przepis na chlebek bananowy? W takim razie czas poznać przepis na chlebek z… awokado! Równie delikatny i pyszny jak ten z bananów. To co? Wypróbujesz?

Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem
Idealny dodatek do ciast, deserów i pieczywa. Przechowywany w domowej spiżarni przypomni o ciepłych, słonecznych dniach.

Tostowana kanapka z masłem orzechowym i owocami
Tosty na słodko? Czemu nie! Ta propozycja naprawdę kusi smakiem… Wystarczy chrupiąca bułka, masło orzechowe i owoce!