Mięso z rosołu co zrobić to pytanie, które zadaje sobie wielu gospodarzy domowych. Zupy i wywary mięsne są smaczne i pożywne, ale często zostaje po nich sporo mięsa. Zamiast wyrzucać te resztki, warto wykorzystać je do przygotowania kolejnych posiłków. W tym artykule znajdziesz garść pomysłów i przepisów pokazujących, jak z powodzeniem przyrządzić smaczne dania z mięsa pozostałego z rosołu.
Kluczowe wnioski:- Mięso z rosołu można wykorzystać na wiele sposobów, nie trzeba go wyrzucać
- Z powodzeniem przygotujemy z niego m.in. kotlety, paszteciki czy sałatki
- Bardzo dobrze sprawdzi się również jako składnik zup krem i dań jednogarnkowych
- Podane w artykule przepisy to tylko garść pomysłów na jego zagospodarowanie
- Warto eksperymentować i szukać własnych rozwiązań, by nic się nie marnowało
Jak przygotować mięso z rosołu na kotlety
Mięso z rosołu doskonale nadaje się do przygotowania smacznych i sycących kotletów. Będą one znakomitym pomysłem na drugie danie, kiedy zostało nam sporo gotowanego mięsa.
Najpierw mięso trzeba oddzielić od kości i pokroić w drobną kostkę - taka do szybkiego obróbki termicznej. Najlepsze będą większe kawałki z piersi, udźca czy podudzia. Dodajemy posiekaną cebulę, jajko, bułkę tartą, przyprawy i wyrabiamy jednolitą masę. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej z jajkiem i smażymy na rozgrzanym oleju około 3-4 minuty z każdej strony.
Można także pokroić mięso w kostkę, wymieszać je z ubitym jajkiem i przyprawami. Tak przygotowaną masę wkładamy łyżką na rozgrzaną patelnię i smażymy placki z mięsa przez około 5 minut na średnim ogniu, ciągle mieszając.
Kotlety z mięsa z rosołu smakują wyśmienicie z ziemniakami, frytkami lub ryżem. Pasują do nich także surówki. Można je również podawać w bułce, z majonezem i warzywami.
Dodatki do kotletów z mięsa z rosołu
Aby urozmaicić smak i strukturę kotletów z resztek rosołowych, warto dodać do nich:
- pokrojone suszone pomidory
- posiekany czosnek i natkę pietruszki
- starte na tarce marchew, seler i por
- pokrojone pieczarki lub inne grzyby
Dzięki temu kotlety zyskają ciekawy smak i będą bogatsze w składniki odżywcze. Do wyboru mamy całe spektrum dodatków warzywnych i grzybowych.
Przepis na paszteciki z mięsem z rosołu
Mięso z rosołu świetnie sprawdzi się jako farsz do domowych pasztecików. Taki pomysł na jego wykorzystanie na pewno przypadnie do gustu całej rodzinie. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis, dzięki któremu z resztek rosołu przygotujecie pyszne paszteciki w zaledwie kilka chwil.
Potrzebne składniki to:
- mięso z rosołu
- cebula
- jajko
- bułka tarta
- przyprawy (sól, pieprz, majeranek, oregano, ziele angielskie)
- ciasto francuskie lub kruche
Mięso trzeba oczyścić z kości, skóry i ścięgien, a następnie pokroić w drobną kostkę. Dodajemy posiekaną cebulę, jajko, bułkę tartą, przyprawy według uznania i wyrabiamy farsz. Nadziewamy nim placuszki z ciasta francuskiego lub kruchego i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach, aż się zrumienią.
Paszteciki z mięsa z rosołu smakują rewelacyjnie, można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Stanowią smaczny i sycący posiłek, a przy okazji pozwalają nie zmarnować resztek rosołowych.
Czytaj więcej: Jakie przyprawy do mielonego? Sprawdzone receptury na smaczne kotlety i mięso mielone
Pomysły na sałatki z dodatkiem mięsa z rosołu
Gotowane mięso z rosołu możemy przeistoczyć w składnik oryginalnych i pożywnych sałatek. Wystarczy połączyć je z ulubionymi warzywami, ziarnami lub makaronami i powstanie smaczna przekąska lub lekki obiad.
Sałatka z cukinią i pęczakiem
Co z mięsa z rosołu zrobić, aby powstała sałatka z cukinią? Wystarczy dodać pokrojoną w kostkę cukinię, ugotowany pęczak, posiekaną natkę i koperek oraz jogurt naturalny. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Można też użyć majonezu zamiast jogurtu.
Sałatka makaronowa z mięsem
Ugotowany makaron penne łączymy z pokrojonym mięsem z rosołu, pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, rzodkiewką, szczypiorkiem i natką pietruszki. Całość polewamy ulubionym dressingiem lub oliwą z odrobiną octu balsamicznego. Posypana tartym serem feta lub parmezanem.
Zupy krem z wykorzystaniem mięsa z rosołu
Mięso z rosołu doskonale sprawdzi się także w roli składnika rozmaitych zup krem. Dzięki zawartości białka i aminokwasów wzbogaci ich wartość odżywczą i doda smaku. Oto kilka sprawdzonych przepisów.
Zupa krem z kalafiorem
Podstawą jest wywar z pokrojonego kalafiora z dodatkiem mięsa z rosołu. Gotujemy do miękkości i miksujemy, dodając śmietanę lub mleko. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Można dodać też startego sera żółtego.
Kremowa zupa pomidorowa
Przygotowujemy na bazie wywaru warzywnego lub mięsno-warzywnego z dodatkiem pokrojonych pomidorów, mięsa z rosołu i przypraw. Gotujemy ok. 15 minut i miksujemy. Podajemy z grzankami lub łyżką śmietany.
Mięso z rosołu jako dodatek do makaronu
Makaron wygląda okazale z dodatkiem soczystego, rosołowego mięsa. Stanowi też bazę do wielu smacznych i sycących dań. Oto kilka pomysłów z wykorzystaniem tego składnika.
Spaghetti w sosie pomidorowym
Ugotowane spaghetti mieszamy z soczystym sosem pomidorowym oraz pokrojonym w kostkę mięsem z rosołu. Można dodać cebulkę, czosnek oraz przyprawy włoskie. Posypujemy startym serem pecorino lub parmezanem.
Makaron tagliatelle z kurczakiem
Smażymy posiekane w paski mięso z rosołu z cebulką, czosnkiem i papryczką chilli. Dodajemy śmietanę i wywar z rosołu, gotujemy makaron typu tagliatelle. Makaron mieszamy z sosem i podajemy z tartym serem i natką pietruszki.
Potrawy jednogarnkowe z mięsem z rosołu
Wygodnym i smacznym sposobem na wykorzystanie mięsa z rosołu są dania jednogarnkowe. Wszystko gotujemy w jednym garnku - zero zachodu przy sprzątaniu. Oto dwa sprawdzone przepisy tego typu.
Składniki | Wykonanie |
|
|
To tylko jeden z wielu pomysłów na jednogarnkowe wykorzystanie mięsa po rosole. Możliwości jest bez liku. Wypróbujcie własne konfiguracje składników dla uzyskania wymarzonego efektu smakowego.
Mięso z rosołu to skarb, którego nie warto marnować. Przy odrobinie kreatywności i wyobraźni z powodzeniem przygotujemy z niego wiele smacznych i pożywnych dań.
Podsumowanie
W artykule przedstawiono wiele pomysłów na to, jak wykorzystać mięso z rosołu. Zamiast wyrzucać resztki mięsa po zupie warto je zagospodarować i przyrządzić z nich smaczne dania. Przy odrobinie kreatywności z powodzeniem przygotujemy kotlety, paszteciki, sałatki czy zupy krem z dodatkiem tego składnika.
Omówione zostały szczegółowe przepisy m.in. na kotlety panierowane, domowe paszteciki z mięsnym farszem oraz sałatki z makaronem, warzywami i mięsem z rosołu. Podano też pomysły na wykorzystanie go do sporządzenia sycących dań jednogarnkowych czy jako dodatku do makaronu w sosie pomidorowym lub śmietanowym.
Przedstawione propozycje to tylko wstęp do dalszej kulinarnej kreacji. Zachęcamy do eksperymentowania z pozostałym po rosole mięsem i łączenia go z ulubionymi składnikami tak, by powstawały smaczne i zdrowe dania dla całej rodziny. Nie pozwól, by cokolwiek się marnowało i baw się smakiem na talerzu!
Mamy nadzieję, że artykuł dostarczył inspiracji i konkretnych wskazówek, co zrobić z mięsa z rosołu. Z pewnością przyda się on w codziennej kuchennej praktyce i pozwoli w pełni wykorzystać wartościowe składniki odżywcze zupy, na której przygotowanie poświęciliśmy swój czas.