Jak ugotować pyszne pierogi mrożone krok po kroku w 10 minut

 Jak ugotować pyszne pierogi mrożone krok po kroku w 10 minut
Autor Jolanta Kubiak
Jolanta Kubiak07.10.2023 | 4 min.

Pierogi to ulubione danie wielu Polaków. Nic dziwnego, że często sięgamy po wygodne pierogi mrożone. Jednak żeby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem, trzeba je odpowiednio przygotować. Oto krok po kroku przepis na idealne pyszne pierogi mrożone, które ugotujesz w zaledwie 10 minut!

Jak ugotować pyszne pierogi mrożone?

Przygotowanie smacznych pierogów mrożonych nie jest trudne, jeśli zastosujesz się do kilku ważnych zasad. Przede wszystkim pamiętaj, aby pierogi rozmrażać stopniowo w lodówce. Zanim przystąpisz do gotowania, upewnij się, że są całkowicie rozmrożone. Nie wkładaj ich zamrożonych do wrzątku!

Krok 1: Przygotuj składniki do gotowania

Do przygotowania idealnych pierogów będziesz potrzebować:

  • 1 opakowanie pierogów mrożonych (np. z mięsem, ruskie lub z serem)
  • 2-3 litry wody
  • 1 płaską łyżeczkę soli

Pierogi powinny być całkowicie rozmrożone. Wlej wodę do garnka i zagotuj. Dodaj szczyptę soli - dzięki temu pierogi zachowają kształt podczas gotowania.

Jak długo gotować pierogi mrożone w garnku?

Tylko 10 minut! Oto przepis na idealne pierogi

Teraz zostało już tylko wrzucić pierogi do wrzącej wody i... gotować przez około 10 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. To optymalny czas, aby pierogi były idealnie miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz.

Krok 2: Wrzuć pierogi do osolonej wody

Delikatnie włóż pierogi do wrzącej osolonej wody. Pamiętaj, aby nie przeładować garnka - pierogi powinny swobodnie pływać w wodzie. Po wrzuceniu pierogów zamieszaj łyżką, aby nie przywarły do dna garnka.

Uważnie obserwuj pierogi podczas gotowania

Przez cały czas gotowania uważnie obserwuj pierogi. Dopilnuj, aby cały czas były zanurzone w wodzie. Delikatnie mieszaj garnek, aby pierogi gotowały się równomiernie. Gdy wypłyną na powierzchnię, od tego momentu odmierz 10 minut.

Krok 3: Wyjmij pierogi jak wypłyną na wierzch

Po 10 minutach gotowania wyjmij pierogi z wody cedzakiem lub durszlakiem. Uważaj, aby się nie rozpadły. Odsącz dokładnie wodę i przełóż pierogi na talerz.

Podawaj pierogi z ulubionym sosem lub okrasą

Tak przygotowane pierogi mrożone będą idealnie miękkie i pulchne w środku oraz chrupiące od zewnątrz. Możesz podawać je z ulubionym sosem, np. śmietanowym, grzybowym lub skwarkami. Smacznego!

Jak widać, przygotowanie pysznych pierogów z mrożonych nie wymaga wielkiego nakładu pracy ani czasu. Wystarczy kilka prostych kroków i niecałe 10 minut, aby cieszyć się domowymi pierogami. Wypróbuj ten sposób i zaskocz swoich domowników świeżutkimi, chrupiącymi pierogami prosto z garnka!

Podsumowanie: pyszne pierogi mrożone w 10 minut

Przygotowanie smacznych pierogów z mrożonych jest naprawdę bardzo proste. Wystarczy stopniowo rozmrozić pierogi, ugotować je przez 10 minut od wypłynięcia i już! Mamy pyszne, domowe pierogi z chrupiącą skórką i miękkim farszem w środku. Dzięki temu przepisowi każdy może cieszyć się świeżymi pierogami w kilka minut. Wypróbuj koniecznie!

Najczęściej zadawane pytania

Pierogi najlepiej rozmrażać stopniowo w lodówce. Wyjmij je z zamrażarki dzień wcześniej i włóż do lodówki. Dzięki temu unikniesz zbyt gwałtownego rozmrażania.

Do gotowania najlepiej nadają się pierogi, które mają grubszą skórkę. Wtedy po ugotowaniu będą miło chrupiące. Polecamy pierogi ruskie lub z mięsem.

Pierogi są gotowe, gdy wypłyną na wierzch. Od tego momentu gotuj je jeszcze przez około 10 minut. Wtedy będą idealne.

Ugotowane pierogi możesz podawać z ulubionym sosem, np. śmietanowym lub okrasą ze skwarkami. Świetnie smakują też polane stopionym masłem.

Jeśli zostały Ci pierogi, przechowuj je w lodówce maksymalnie przez 2-3 dni. Możesz je również zamrozić i ponownie rozmrozić, gdy będziesz chciał je zjeść.

5 Podobnych Artykułów:

  1. Kamień do pizzy z łopatką: Przewodnik po pieczeniu pizzy w Multicookerze
  2. Ile litrów gazu mieści się w 11 kg butli? Odpowiedź może zaskoczyć!
  3. Wegańskie paluszki z kaszy jaglanej dla dzieci
  4. Chrupiące kruche ciastka orkiszowe - przepis
  5. Najlepszy przepis na gotowaną golonkę | Smaczna i miękka
tagTagi
shareUdostępnij
Autor Jolanta Kubiak
Jolanta Kubiak

Cześć! Jestem weganką od 5 lat i uwielbiam eksperymentować w kuchni z różnymi zamiennikami nabiału i jajek. Moją pasją jest pieczenie ciast, tortów i cupcake'ów bez jajek, mleka i masła. Na blogu znajdziecie mnóstwo oryginalnych przepisów, technik wypieku i dekorowania słodkości rodem z mojej kuchni. Serdecznie zapraszam!


 

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Komentarze (0)

email
email

Polecane artykuły