Ugotowany kalafior to wszechstronne warzywo, które może być bazą wielu pysznych dań. Od kremowych zup po sycące dania główne - możliwości jego wykorzystania są niemal nieograniczone. Odpowiednio przygotowany kalafior sprawdzi się zarówno w prostych sałatkach, jak i bardziej wyrafinowanych potrawach jak risotto czy zapiekanki.
To warzywo można przetworzyć na wiele sposobów - zmiksować na kremową zupę, upiec w piekarniku, czy przygotować z niego kotlety. Dzięki neutralnemu smakowi świetnie komponuje się z różnymi dodatkami i przyprawami.
Najważniejsze informacje:- Kalafior może być bazą zup kremowych i tradycyjnych
- Sprawdza się jako składnik dań zapiekanych i risotto
- Można z niego przygotować zdrowe zamienniki popularnych dań (np. puree)
- Jest idealny do przygotowywania zarówno dań na ciepło, jak i na zimno
- Łączy się dobrze z wieloma dodatkami: serem, przyprawami, sosami
- Może być przetworzony na różne sposoby: gotowany, pieczony, smażony
Co przygotować z ugotowanego kalafiora na lunch?
Ugotowany kalafior to podstawa wielu smacznych i pożywnych dań. Co zrobić z ugotowanym kalafiorem? Możesz przygotować z niego kremową zupę, zapiekankę pod beszamelem, kotlety z ziołami czy sycące curry. Dla miłośników lekkich posiłków świetnie sprawdzą się potrawy z ugotowanego kalafiora w formie sałatek lub pure.
Kremowa zupa kalafiorowa
Przygotowanie zupy z ugotowanego kalafiora zaczynamy od zeszklenia cebuli na maśle. Następnie dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy całość przez minutę. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.
Po ugotowaniu wszystkie składniki blendujemy na gładki krem. Do zupy dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku. Całość gotujemy jeszcze 2-3 minuty.
- Ugotowany kalafior
- Cebula
- Czosnek
- Masło
- Bulion warzywny
- Śmietanka 30%
- Sól i pieprz
- Gałka muszkatołowa
Zupę można urozmaicić prażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Do smaku warto dodać szczyptę curry lub kurkumy.
Czytaj więcej: Spód do pizzy w Lidlu - przepis na idealny kruchy placek
Zapiekanka z kalafiora pod beszamelem
Ugotowane różyczki kalafiora układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy klasyczny sos beszamelowy z masła, mąki i mleka.
Sos doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Całość zalewamy sosem i posypujemy startym serem.
Na wierzch możemy dodać bułkę tartą wymieszaną z parmezanem. Zapiekankę przykrywamy folią aluminiową.
Zapiekankę pieczemy w temperaturze 180°C przez 20-25 minut. W ostatnich minutach włączamy funkcję grilla.
Kalafiorowe kotleciki z ziołami
Co zrobić z ugotowanym kalafiorem, by stworzyć pyszne kotlety? Ugotowane różyczki rozdrabniamy na drobne kawałki. Do masy dodajemy jajko, bułkę tartą i ulubione zioła. Masę dokładnie mieszamy i formujemy kotlety.
Każdy kotlet obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przed podaniem osuszamy na papierowym ręczniku.
Przyprawa | Intensywność | Zastosowanie |
Tymianek | Średnia | Do masy |
Oregano | Wysoka | Do panierki |
Rozmaryn | Wysoka | Do masy |
Sałatka z kalafiorem i grillowanym kurczakiem
Dania z gotowanego kalafiora mogą być lekkie i pełnowartościowe. Ugotowane różyczki kalafiora łączymy z grillowaną piersią z kurczaka.
Do sałatki dodajemy mix sałat, pomidorki koktajlowe i orzechy. Całość dekorujemy świeżymi ziołami.
Sałatkę możemy wzbogacić o awokado i grillowaną paprykę. Smak dopełnią prażone pestki słonecznika.
Dressing przygotowujemy z oliwy, soku z cytryny i musztardy. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Kalafiorowe curry z warzywami
Przepisy na dania z kalafiora w wersji orientalnej to świetny pomysł na obiad. Ugotowany kalafior łączymy z podsmażoną cebulą, papryką i marchewką. Do warzyw dodajemy mleko kokosowe i pastę curry.
Całość dusimy pod przykryciem około 15 minut. Curry podajemy z ryżem basmati i świeżą kolendrą.
Do curry najlepiej pasuje żółta pasta curry i kurkuma. Można dodać też odrobinę chili dla ostrzejszego smaku.
Kalafiorowe pure jako dodatek do dań
Jak wykorzystać ugotowanego kalafiora w formie pure? Ugotowane różyczki blendujemy z dodatkiem masła i śmietanki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Pure można zrobić bardziej kremowe dodając ser mascarpone. Do smaku warto dodać prażony czosnek.
- Stek wołowy z sosem pieprzowym
- Pieczona pierś z kurczaka
- Kotlet schabowy
- Grillowana ryba
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Pieczeń wieprzowa
Placuszki z kalafiora
Pomysły na dania z kalafiora obejmują też pyszne placuszki. Ugotowany kalafior rozdrabniamy i łączymy z jajkiem oraz mąką. Do masy dodajemy posiekany szczypiorek i natkę pietruszki.
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i smażymy placuszki.
Placuszki smażymy na złoty kolor z obu stron. Przed podaniem odsączamy na papierowym ręczniku.
Do placuszków możemy podać sos jogurtowy z czosnkiem lub dipem z awokado. Świetnie smakują też z sosem tzatziki.
Kalafior w cieście naleśnikowym
Co zrobić z ugotowanym kalafiorem na szybki obiad? Różyczki zanurzamy w cieście naleśnikowym z dodatkiem przypraw. Obtoczone kawałki smażymy na rozgrzanym oleju. Do ciasta warto dodać ulubione zioła prowansalskie.
Cisto nie może być zbyt gęste, by kalafior był chrupki. Smażymy partiami, by zachować odpowiednią temperaturę oleju. Najlepiej sprawdzi się głęboki olej.
Smażymy przez około 3-4 minuty z każdej strony. Kalafior powinien mieć złocisty kolor.
Risotto z kalafiorem i parmezanem
Co ugotować z kalafiora na elegancki obiad? Przygotowujemy klasyczne risotto z ryżu arborio. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy ryż.
Stopniowo podlewamy bulionem, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy ugotowany kalafior i parmezan.
Risotto doprawiamy białym pieprzem i gałką muszkatołową. Całość powinna mieć kremową konsystencję.
Danie podajemy posypane świeżo startym parmezanem i pietruszką. Możemy udekorować prażonymi orzechami pinii.
Kalafior - wszechstronne warzywo do niezliczonych dań
Ugotowany kalafior to podstawa wielu pysznych dań - od kremowych zup przez chrupiące kotlety, po wykwintne risotto. Każdy z przedstawionych przepisów na dania z kalafiora można dostosować do własnych preferencji smakowych, dodając ulubione przyprawy i dodatki.
Niezależnie od tego, czy wybierzesz dania z gotowanego kalafiora w formie lekkiej sałatki, sycącej zapiekanki czy orientalnego curry, masz pewność, że przygotujesz wartościowy i smaczny posiłek. Szczególną uwagę warto zwrócić na odpowiednie doprawienie potraw - kalafior świetnie komponuje się zarówno z klasycznymi przyprawami jak tymianek czy rozmaryn, jak i z orientalnymi dodatkami.
Warto eksperymentować z różnymi formami podania tego warzywa - może być ono bazą dania głównego lub doskonałym dodatkiem w formie pure czy placuszków. Potrawy z ugotowanego kalafiora sprawdzą się zarówno na codzienny obiad, jak i na bardziej wyjątkowe okazje.