Przepisy

Sos grzybowy z mrożonych grzybów i śmietany - przepis krok po kroku

Autor Agata Wasilewska
Agata Wasilewska05.10.20235 min.
 Sos grzybowy z mrożonych grzybów i śmietany - przepis krok po kroku

Sos grzybowy to popularny dodatek do wielu dań, który można przygotować na wiele sposobów. Jedną z opcji jest wykorzystanie mrożonych grzybów, co pozwala mieć pod ręką składniki na smaczny sos przez cały rok. Poniższy artykuł zawiera sprawdzony przepis oraz porady, jak przyrządzić i podawać pyszny sos grzybowy z mrożonych grzybów.

Jak zrobić smaczny sos grzybowy z mrożonych grzybów?

Aby osiągnąć wyśmienity smak, należy zwrócić uwagę na kilka kwestii. Po pierwsze, warto wybrać mieszankę kilku rodzajów mrożonych grzybów - np. borowiki, podgrzybki i pieczarki. Dzięki temu sos będzie miał ciekawszy aromat. Grzyby przed ugotowaniem należy rozmrozić i dobrze oczyścić. Dodanie cebuli, czosnku oraz przypraw takich jak majeranek, tymianek czy liść laurowy, wzbogaci smak.

Przepis na sos grzybowy z mrożonych grzybów i śmietany krok po kroku

Oto sprawdzony przepis na przygotowanie pysznego sosu grzybowego z wykorzystaniem mrożonych grzybów i śmietany:

  1. Rozmroź 350g mieszanki grzybów mrożonych.
  2. Oczyść grzyby z piasku i pozostałości ziemi.
  3. Pokrój grzyby w paseczki.
  4. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę.
  5. Dodaj oczyszczone grzyby i smaż 5 minut.
  6. Zalej grzyby bulionem warzywnym i gotuj do miękkości przez ok. 15 minut.
  7. Dopraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami (np. majeranek, tymianek).
  8. Na końcu dodaj 100ml śmietany 18% i zagotuj.
  9. Zblenduj sos na gładką konsystencję.

Jakie grzyby mrożone wybrać do sosu grzybowego?

Najlepsze do przygotowania sosu będą mrożone borowiki, podgrzybki, maślaki i pieczarki. Można wykorzystać zarówno grzyby mieszane, jak i jeden konkretny gatunek. Osobom, które nie przepadają za mocnym grzybowym posmakiem, polecane są łagodniejsze pieczarki. Dobrze sprawdzą się także mieszanki leśne lub klasyczne. Ważne, by grzyby pochodziły z kontrolowanego źródła.

Jak przygotować mrożone grzyby przed ugotowaniem sosu?

 Sos grzybowy z mrożonych grzybów i śmietany - przepis krok po kroku

Przed przystąpieniem do gotowania sosu, mrożone grzyby należy:

  • Rozmrozić - można zostawić w lodówce na noc lub pod działaniem ciepłej wody.
  • Oczyścić - usunąć widoczne ziarenka piasku, źdźbła trawy, pozostałości igliwia.
  • Opłukać - dokładnie spłukać grzyby pod bieżącą wodą.
  • Pokroić - pokrojone w paseczki grzyby lepiej oddadzą smak podczas gotowania.

Ile czasu gotować sos grzybowy z mrożonych grzybów i śmietany?

Cały proces przygotowania sosu z mrożonych grzybów zajmie około 30-40 minut. Grzyby wraz z cebulą i przyprawami powinny się dusić około 15 minut, aż będą miękkie. Następnie trzeba je zblendować, dodać śmietanę i zagotować jeszcze przez kilka minut, tak by sos nabrał gładkiej konsystencji.

Jak zagęścić sos grzybowy z mrożonych grzybów?

Jeśli sos grzybowy z mrożonych grzybów wydaje się za rzadki, można go zagęścić na kilka sposobów:

  • Dodać więcej śmietany lub mąki ziemniaczanej.
  • Zmniejszyć ilość bulionu podczas gotowania.
  • Dodać łyżkę masła mantequilla pod koniec gotowania.
  • Zblendować sos na gładką masę.
  • Zagotować sos jeszcze przez chwilę po zblendowaniu.

Co dodać do sosu grzybowego z mrożonych grzybów?

Podstawowy sos grzybowy można urozmaicić dodatkowymi składnikami. Pasują do niego:

  • Śmietana 12% lub 18% - dodaje kremowości.
  • Masło - wzbogaca smak.
  • Czosnek, cebula - wzmacniają aromat grzybów.
  • Natka pietruszki, koperek - świeże zioła do dekoracji.
  • Sól, pieprz, majeranek - przyprawy do doprawienia.
  • Mąka ziemniaczana - pozwala zagęścić.

Jak podawać i przechowywać sos grzybowy z mrożonych grzybów?

Przygotowany sos grzybowy można:

  • Podawać na ciepło do potraw z makaronu, ryżu, ziemniaków.
  • Wykorzystać na naleśniki, pierogi.
  • Dodać do zapiekanek warzywnych lub mięsnych.
  • Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 5 dni.
  • Zamrozić w małych porcjach na około 3 miesiące.

Smacznego!

Podsumowanie

Sos grzybowy z mrożonych grzybów to świetna alternatywa, gdy nie mamy dostępu do świeżych grzybów. Kluczem do sukcesu jest wybór jakościowych mrożonek oraz odpowiednie przygotowanie grzybów. Dodatki takie jak śmietana, cebula czy masło pozwolą uzyskać kremową konsystencję i wzbogacić smak. Przestrzegając przedstawionego przepisu, można przyrządzić w domu wyborny sos grzybowy, który idealnie komponuje się z wieloma daniami.

Najczęstsze pytania

Tak, przygotowany sos grzybowy można spokojnie zamrozić. Należy go rozlać na porcje i szczelnie zamknąć pojemniki. W zamrażalniku może się utrzymać nawet 3 miesiące.

Oczywiście, zamiast mrożonych grzybów można wykorzystać grzyby konserwowe. Jednak trzeba pamiętać, że mogą one zmienić smak oraz konsystencję sosu.

Jeśli sos grzybowy wyszedł za rzadki, można go zagęścić dodając śmietanę, mąkę ziemniaczaną lub zredukować ilość bulionu. Zagotowanie na małym ogniu również pomoże.

Tak, do sosu oprócz grzybów można dodać ulubione warzywa - marchew, seler, pietruszkę, kalafior. Urozmaici to smak i wzbogaci wartości odżywcze.

W lodówce sos grzybowy może się utrzymać ok. 5 dni. W zamrażarce w szczelnych pojemnikach nawet 3 miesiące. Po odmrożeniu sos należy ponownie podgrzać.

Oceń artykuł

rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

5 Podobnych Artykułów:

  1. Kamień do pizzy z łopatką: Przewodnik po pieczeniu pizzy w Multicookerze
  2. Schudniesz czy się zatrujesz? 10 kombinacji składników, których musisz unikać
  3. Przygotowanie suszonych grzybów: najlepsze metody kuchenne
  4. Ile Piec Pizzę Guseppe - Sprawdź naszą pyszną pizzę z Guseppe
  5. Smaki Turcji: przepisy na autentyczne dania tureckie
Autor Agata Wasilewska
Agata Wasilewska

Cześć! Uwielbiam przygotowywać smaczne, proste dania kuchni polskiej i śródziemnomorskiej. Na blogu dzielę się przepisami, fotografuję i opisuję krok po kroku moje autorskie potrawy. Stawiam na świeże, sezonowe składniki i naturalne smaki. Pokażę Wam jak udekorować potrawy, aby wyglądały apetycznie i kolorowo. Zapraszam do odwiedzin na moim blogu!

Udostępnij post

Napisz komentarz

Polecane artykuły

Szynka pieczona w rękawie: odkryj sekret jej soczystości
PrzepisySzynka pieczona w rękawie: odkryj sekret jej soczystości

Poznaj sekret przygotowania soczystej, miękkiej pieczonej szynki w rękawie. Prosta, a zarazem genialna metoda pieczenia sprawi, że każda karkówka będzie niewiarygodnie krucha i pełna aromatów. Przekonaj się, jak łatwo uzyskać efekt soczystego schabu pieczonego w rękawie!