Zielone kaszotto na zimno, czyli sałatka z ziołowym pesto • przepis • składniki • przygotowanie
Pełna ziół sałatka z niepalonej kaszy gryczanej to idealny pomysł na obiad w letni dzień. Bogactwo smaków i aromatów, a także świeże warzywa z pewnością trafią w niejedne gusta!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Czosnek i chili bardzo drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie zioła także bardzo drobno siekamy. Pecorino ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Brokuł kroimy na małe różyczki.
PRZYGOTOWUJEMY PESTO
Na czystej desce zioła łączymy z pecorino. Pistacje kruszymy pod ostrzem noża, delikatnie siekamy i dodajemy do pozostałych składników pesto. Całość dokładnie mieszamy.
GOTUJEMY RÓŻYCZKI BROKUŁU
Różyczki brokułu dodajemy do wrzącej i osolonej wody. Gotujemy je ok. 3 minut, aby nadal były dość twarde i chrupiące. Następnie wyławiamy je z wody za pomocą łyżki cedzakowej i hartujemy w misce z wodą i lodem.
PODAJEMY SAŁATKĘ
Posiekaną cebulę i papryczkę doprawiamy sokiem i skórką otartą z limonki. Następnie dodajemy je wraz z brokułami i pesto do kaszy. Całość skrapiamy oliwą, doprawiamy odrobiną soku z limonki, solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy. Sałatkę podajemy z przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.
Wartości odżywcze
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Monogram cake
Szukasz przepisu na wyjątkowy tort? Chcesz spersonalizować wypiek, by uczcić szczególną okazję dla bliskiej ci osoby? Przygotuj monogram cake według przepisu Pawła Małeckiego!

Pesto z rukoli
Pesto z rukoli to jeden z niezwykle pysznych wariantów klasycznego pesto alla Genovese. Wymiana delikatnej bazylii na intensywną, lekko pikantną rukolę dodaje pesto charakteru, czyniąc je idealnym dodatkiem do wielu potraw. Jak przygotować pyszne pesto na bazie rukoli? Poznaj nasz przepis!

Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
Tam, gdzie nauka spotyka się z gotowaniem, powstają dania, które zaskakują wyglądem, strukturą i smakiem. Odkryj tajniki kuchni molekularnej z Karolem Okrasą i Dawidem Myśliwcem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta proteinowa z siedmiu składników
Pyszne ciasto z kilku składników, które jest pełne owoców i… protein! To świetny pomysł na deser w wersji trochę bardziej fit. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Ciasto czekoladowo-dyniowe
Czekoladowo-dyniowe ciasto to idealny przepis na jesienne popołudnie. Zaparz do tego herbatę lub kawę i delektuj się domowym wypiekiem.

Schab ze smażonymi bananami
Schab podany z bananami oraz słodką salsą z warzyw i owoców mango. Pomysł na mięso w egzotycznym stylu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

KANAPECZKI Z SAŁATKĄ POROWĄ I SALAMI
Szybkie do przygotowania kanapeczki według przepisu Kingi w iście francuskim stylu! Ich przygotowanie zajmie Ci chwilkę, a ich smak wpiszesz na stałe do swojego menu!

Chachumbar – indyjska sałatka z pomidorów i ogórków
Świeże warzywa pokrojone w kostkę i wymieszane z aromatycznym dressingiem na bazie kuminu rzymskiego oraz kolendry.

Crookie, czyli croissant z ciasteczkiem
Wyjątkowa słodka hybryda croissanta z ciasteczkiem, czyli crookie! Sprawdź, jak smakuje ten powstały we Francji przysmak przygotowany z przepisu Pawła Małeckiego.