Wontony z kurczakiem i pikantnym aromatyzowanym olejem • przepis • składniki • przygotowanie
Pierożki wonton to uwielbiane danie kuchni chińskiej. Kinga faszeruje je świetnie doprawionym mięsem z kurczaka i podaje z dodatkiem pikantnego aromatyzowanego oleju. Sprawdź, jak przygotować pierożki wonton w domu!

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 25
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Do miski przesiewamy mąkę ryżową i zalewamy ją wrzątkiem. Odstawiamy na pół godziny.
PRZYGOTOWUJEMY AROMATYZOWANY OLEJ
Olej zagotowujemy w rondelku. Do słoika wkładamy wszystkie pozostałe składniki i zalewamy gorącym olejem. Studzimy.
ROBIMY FARSZ
Pierś kurczaka rozdrabniamy w malakserze.
LEPIMY WONTONY
Na środek każdego kwadratu z ciasta nakładamy przygotowany farsz. Ciasto składamy po przekątnej, tworząc trójkąt. Trójkąt układamy tak, by jego szpic znajdował się na dole – delikatnie zaginamy róg ku górze (tak, by szpic stykał się z podstawą trójkąta). Następnie sklejamy ze sobą dwa przeciwległe rogi trójkąta, by powstał tzw. kapelusz.
GOTUJEMY I PODAJEMY
Wontony gotujemy w osolonej wodzie przez 2 minuty. Podajemy je z aromatyzowanym olejem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1938 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
77,5 kcal
Tłuszcz
2,7 g
Węglowodany
9,7 g
Błonnik
0,2 g
Białko
3,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Czekoladowa miska smoothie i ciastka owsiane – lunchbox na słodko
Czekoladowe smoothie i domowe ciastka owsiane, to śniadanie, które doda Twojemu dziecku energii do nauki i zdobywania świata! Przekonaj się jakie to proste!

Szybki makaron chow mein z tofu i marynowanym imbirem
To kuszące danie uosabia ducha hipnotyzującego, rozświetlonego neonami miasta, zapewniając Twoim kubkom smakowym ekscytujące cybernetyczne przeżycie. Przygotuj się na kulinarną przygodę, która przeniesie Cię do świata nieograniczonych możliwości!

Świąteczne ciasteczka w kształcie choinek
Kruche ciasteczka, a pomiędzy nimi aksamitny, zielony krem pistacjowy – niech tak smakują Wasze święta! Przepis Kingi jest stworzony dla tych, którzy pieką słodkości bez glutenu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mrożone serniczki na patyku
Mrożone serniczki na patyku, czyli idealny pomysł na deser w gorący dzień. Wypróbuj ten przepis i ciesz się wyśmienitymi, domowymi lodami w polewie czekoladowej.

Pierogi z pieczarkami
Pierogi z pieczarkami to pyszna alternatywa dla tradycyjnych pierogów z mięsem lub kapustą i grzybami podawanych podczas świąt. Aksamitny, grzybowy, aromatyczny farsz w połączeniu z delikatnym ciastem tworzy kompozycję wartą grzechu. Zrób z nami pierogi z pieczarkami!

Klopsy z mięsa mielonego z fasolką
Aromatyczny sos z dodatkiem pomidorów, czerwonego wina, fasolki i słonego sera feta. Z dodatkiem mięsnych klopsików doskonale smakuje z pieczywem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczone żeberka
Szybki sposób na marynowane żeberka podane z chrupiącymi grzankami i limonką! Zasmakuj w klasyce dzięki przepisowi Karola!

Placki z selera
Wypróbuj przepis Kingi na placki z selera smażone bez tłuszczu!

Ciasteczka bakaliowe
Zobacz, jak połączenie różnych odmian orzechów i suszonych owoców zamienić w pyszne i chrupiące ciastka! Paweł Małecki już wie i chętnie dzieli się swoim przepisem!