Włoski deser „Fragola” • przepis • składniki • przygotowanie
Sprawdź wyśmienite połączenie orzeźwiającej galaretki z zielonej herbaty oraz aksamitnego musu truskawkowego!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GALARETKA Z ZIELONEJ
herbaty Żelatynę namaczamy w wodzie.
DO 300 ML
gorącego naparu z zielonej herbaty (300ml) dodajemy sok z limonki , cukier oraz namoczoną w wodzie żelatynę.
DOKŁADNIE MIESZAMY I
wystudzamy.
MUS TRUSKAWKOWY TRUSKAWKI
miksujemy (30 g zmiksowanych truskawek odkładamy do nakropki).
SEREK MASCARPONE ŁĄCZYMY
z cukrem pudrem i ubitą śmietanką.
NASTĘPNIE DODAJEMY ZMIKSOWANE
truskawki, jeżeli będzie taka potrzeba dodajemy również sok z limonki do smaku.
NAKROPKA WSZYSTKO RAZEM
zagotować i wystudzić (można dodać odrobinę wódki) Dekoracja Na dno pucharka lub kieliszka wsypujemy około 50 g świeżych, pokrojonych truskawek.
ZALEWAMY JE WYSTUDZONĄ
galaretką z zielonej herbaty i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
NA STĘŻONĄ GALARETKĘ
z truskawkami wykładamy trochę musu truskawkowego (możemy użyć również rękawa cukierniczego).
NA MUS KŁADZIEMY
nasączony nakropką biszkopt i dalej wykładamy mus.
WSTAWIAMY DO LODÓWKI
na około 30-45 minut.
DEKORUJEMY POKROJONYMI TRUSKAWKAMI,
patyczkami oraz plastrami limonki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2048,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
512,2 kcal
Tłuszcz
30,9 g
Węglowodany
56,1 g
Błonnik
6,4 g
Białko
6,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

PASTA Z KALAFIORA
Szukasz smacznych i sprawdzonych przepisów na pasty kanapkowe? Wypróbuj pomysł Darii Ładochy na pastę z kalafiora z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Makaron z sosem grzybowym
Kremowy sos z wyrazistą, grzybową nutą świetnie komponuje się ze świeżym makaronem tagliatelle! Wypróbuj przepis Karola i sprawdź, jak smakuje danie!

Sałatka z selera i jajek z ziołami
Pyszna pasta jajeczna wzbogacona smakiem selera naciowego i świeżych ziół – idealna nie tylko na wiosenne kanapki.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tort orzechowy
Tort orzechowy z kremem śmietankowym i polewą czekoladowo-orzechową zachwyci smakiem!

Energetyczne batony
Domowe, energetyczne batony, które możesz zabrać do pracy lub dać dziecku do szkoły!

Biszkopciki z galaretką malinową
Chrupiące biszkopciki, malinowa galaretka i polewa czekoladowa – zobacz, jak przygotować pyszny i efektowny deser!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gulasz węgierski
Wołowina, warzywa i odrobina cierpliwości – to sprawdzony przepis na doskonały gulasz!

Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym
Delikatne, soczyste mięso w słodko-pikantnej marynacie wzbogacone smakiem miodowej, kiszonej kapusty.

Drożdżówki z jabłkami
Aromatyczne drożdżówki z jabłkami i nutą cynamonu. Idealne na śniadanie, deser lub podwieczorek.