Trufle z wróżbą • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiące czekoladki z pysznym nadzieniem i.. wróżbą! Koniecznie wypróbuj przepis Pawła na trufle!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE PRALIN
Owoce lasu blendujemy i przecieramy przez sito. Śmietankę podgrzewamy w rondelku, dodajemy syrop z agawy i przetarte owoce. Zagotowujemy całość, co jakiś czas mieszając. Czekoladę kruszymy. Bazę ganaszu zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę i czekamy, aż się rozpuści (bez mieszania). Gdy czekolada stanie się miękka, mieszamy składniki. Jeśli nie uzyskamy jednolitej, gładkiej masy, miksujemy. Nadzienie przekładamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
PRZYGOTOWUJEMY KORPUSY PRALIN
Czekoladę rozpuszczamy itemperujemy. Czekoladę przelewamy do foremek do pralin, a jej nadmiar wykładamy delikatnie na papier do pieczenia. Formy wypełnione czekoladą i odwrócone do góry dnem odkładamy na papier do pieczenia, aż czekolada zastygnie (czekoladę, którą wylejemy na papier, możemy ponownie poddać temperowaniu i wykorzystać za chwilę).
NADZIEWAMY TRUFLE GANASZEM
Z papieru do pieczenia robimykorneti wypełniamy go przestudzonym ganaszem. Ganasz szprycujemy do połowy przygotowanych korpusów, napełniając je nie do pełna. Obie formy (wypełnioną ganaszem i pustą) wstawiamy do lodówki i chłodzimy, aż ganasz się zestali.
SKLEJAMY TRUFLE
Połówki trufli (korpusy) wyjmujemy z foremek. W pustych korpusach umieszczamy karteczki z wróżbami. Ranty korpusów maczamy w czekoladzie, którą poddaliśmy temperowaniu, i sklejamy ze sobą połówki pralin.
DEKORUJEMY PRALINY
Sklejone trufle maczamy w czekoladzie poddanej temperowaniu i obtaczamy w posiekanych orzechach. Gotowe trufle zawijamy w złotka i podajemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3658 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
182,9 kcal
Tłuszcz
12,0 g
Węglowodany
16,4 g
Błonnik
2,2 g
Białko
2,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i malinami lub truskawkami
Najlepszy przepis na wykwintne ptysie z kremowym nadzieniem i pysznym owocowym sosem z dodatkiem wina.

KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
Jeśli karnawałowe kreacje już są, warto sięgnąć po sprawdzone przepisy! Przygotuj pyszne ciastka – karnawałowe całuski z ciasta twarogowego według przepisu Pawła Małeckiego!

Dżem z bananów z białą czekoladą
Dżem, że palce lizać! Kusząca słodycz białej czekolady i lekka konsystencja bananów – idealna do naleśników i omletów.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Biszkopt z masą śmietanową i galaretką
Klasyka letnich ciast – lekki biszkopt, masa śmietanowa, maliny i owocowa galaretka! Sięgnij po sprawdzony przepis Pawła Małeckiego!

Piernik staropolski
Paweł Małecki zdradza swój przepis na piernik staropolski – ze smażonymi powidłami i polewą czekoladową!

Ciasto z batatów i mango
Upieczone bataty, mango i orzeźwiający krem limonkowy – przygotuj ciasto z charakterem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gulasz z jelenia z kaszą
Wyjątkowe mięso wymaga odpowiedniego potraktowania. Zobacz, jak ugotować niezapomniany gulasz z jelenia.

Żurek z makaronem
Szukasz pomysłu na wegański żurek? Daria zdradzi Ci przepis, nie tylko na pyszny żurek, ale także domowy zakwas żytni!

Kaczka w czerwonym winie i powidłach
Mięso połączone ze słodkim sosem na bazie powideł śliwkowych. Kompozycja smaków inspirowana staropolską tradycją.