Wegańskie burgery z kotletem z buraków • przepis • składniki • przygotowanie
Fanom kuchni wegańskiej Daria Ładocha serwuje pysznego burgera z kotletem z buraków, którego otulają warzywa i gęsty sos z nerkowców!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KOTLETY Z BURAKÓW
Ugotowane buraki kroimy na cząstki, cebulę w grubą kostkę, czosnek przekrawamy. Warzywa wkładamy do misy miksera lub do naczynia blendera. Dodajemy daktyle. Doprawiamy octem balsamicznym i pozostałymi przyprawami. Dodajemy odsączoną czerwoną fasolę i płatki owsiane. Całość miksujemy na gładką masę. Masa powinna być klejąca – jeśli nie jest, dodajemy 1 łyżkę mąki i odrobinę oleju.
PIECZEMY KOTLETY
Z masy formujemy kotlety i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C, kotlety pieczemy 15-30 minut, obracając je na drugą stronę w połowie czasu pieczenia.
PRZYGOTOWUJEMY SOS Z NERKOWCÓW
Namoczone orzechy nerkowca wrzucamy do misy blendera. Wodę po orzechach odkładamy na bok. Dodajemy ząbek czosnku, sok z połowy cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy na gładką masę. Jeśli masa jest za sucha – podlewamy ją wodą po nerkowcach oraz oliwą z oliwek, aż uzyskamy konsystencję gęstego sosu.
SKŁADAMY BURGERY
Sałatę rzymską kroimy na mniejsze kawałki, cebulę w piórka, pomidor i ogórek w plastry. Bułki owsiane przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie obie połówki – na pół w poprzek. Bułkę smarujemy sosem. Układamy liść sałaty, trochę cebuli, plastry pomidorów i ogórków. Na wierzch kładziemy kotlet z buraków. Przykrywamy górną częścią bułki i wbijamy długą wykałaczkę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4119 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
823,8 kcal
Tłuszcz
34,4 g
Węglowodany
109,8 g
Błonnik
22,6 g
Białko
22,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Skrzydełka z kalafiora z domowym sosem BBQ
Panierowane skrzydełka z kalafiora? Tak! Przygotuj kalafior w chrupiącej panierce i podaj go z domowym sosem BBQ. Idealny przepis na domówkę!

Clam chowder — amerykańska zupa z małżami
Clam chowder to pożywna zupa, pełna małży, ziemniaków i aromatycznych przypraw. Zupa ta przygotowywana była przez rybaków jako rozgrzewający posiłek w okresie połowów. Jak ją zrobić? Sprawdź nasz przepis!

Burger z pasztetem i surówką coleslaw
Przygotuj burgery z pasztetem i domową surówką coleslaw! Sprawdzą się jako drugie śniadanie do szkoły i pracy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Minitortille cynamonowe z 2 słodkimi sosami
Idealna przekąska na wieczory filmowe, czyli bardzo cynamonowe rollsy, które w prosty sposób przygotujesz z tortilli. Podaj je z dwoma sosami i ciesz się słodką przekąską!

Okrasa łamie przepisy Pieczone ziemniaki z sosem i wędzonym pstrągiem
Kolejny dowód na to, że z kilku prostych składników można stworzyć pyszne danie. Wystarczy kilkadziesiąt minut i gotowe!

Kopytka z serem
Kopytka to tradycyjne polskie danie, ale w tej wersji jest znacznie odmienione! Klasyczne kopytka składają się przede wszystkim z ziemniaków, tutaj robią one nieco miejsca na inny ważny składnik - biały ser! Kopytka z serem można podawać zarówno na słono, jak i na słodko. Którą wersję wybraliśmy w naszym przepisie? Koniecznie sprawdź!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tarta z borówkami
Szukasz pomysłu na lekki, letni deser? Zaskocz swoich gości naszym przepisem na niewiarygodnie pyszną i prostą tartę z borówkami. Czasem to, co najprostsze bywa najsmaczniejsze! Nie czekaj i wypróbuj nasz przepis już teraz.

Kolorowa ryba w srebrnych papilotach
Ziołowo-warzywna kompozycja z delikatnym łososiem w roli głównej. Idealna na grilla w towarzystwie chrupiącej bagietki.

Halloweenowa panna cotta
Zobacz, jak przygotować efektowną panna cottę, która sprawdzi się podczas każdego przyjęcia halloweenowego!