Wegańska pieczeń z dyni • przepis • składniki • przygotowanie
Dynia piżmowa wypełniona warzywnym farszem doskonale sprawdzi się w roli roślinnej pieczeni! Sprawdź, jak wytrawne i słodkie smaki łączą się ze sobą w tym wyjątkowym przepisie Kingi – idealnym na świąteczny czas.

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY DYNIĘ
Dynię przekrawamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne z pestkami, a miąższ nacinamy w kratkę i skrapiamy oliwą. Tak przygotowane połówki dyni pieczemy ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C (z termoobiegiem). Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia.
SMAŻYMY PIECZARKI I WARZYWA
Pieczarki pokrojone w ćwiartki smażymy na patelni na 1 łyżce rozgrzanej oliwy. Gdy się zarumienią, dodajemy por pokrojony w półtalarki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość chwilę dusimy.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Z upieczonej i przestudzonej dyni wydrążamy miąższ, zostawiając ok. 2 cm miąższu przy skórce. Wydrążony miąższ dodajemy do składników na patelni wraz z powidłami i sosem sojowym. Całość smażymy ok. 2-3 minut.
PRZYGOTOWUJEMY BRUKSELKI
Brukselki oczyszczamy z zewnętrznych liści, przekrawamy na pół i przekładamy do miski. Skrapiamy 2 łyżkami oliwy i oprószamy solą. Dokładnie mieszamy.
FASZERUJEMY DYNIĘ
Wydrążone połówki dyni faszerujemy przygotowanym farszem. Ostrożnie składamy je w całość i związujemy sznurkiem jak pieczeń – w trzech miejscach.
PIECZEMY DYNIĘ
Dynię przekładamy do naczynia żaroodpornego, wypełniając je po bokach przygotowanymi wcześniej brukselkami tak, aby zapobiec przewróceniu się dyni.
PODAJEMY WEGAŃSKĄ PIECZEŃ
Dynię podajemy na ciepło lub na zimno, z dodatkiem pieczonej brukselki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1531,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
191,4 kcal
Tłuszcz
3,5 g
Węglowodany
38,2 g
Błonnik
7,1 g
Białko
6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pierogi z kapustą i grzybami
Doskonały przepis na jedno z naszych narodowych dań – domowe pierogi z pysznym, pachnącym grzybami farszem. Musisz się nauczyć je robić!

Brzoskwiniowo-bazyliowe smoothie
Jeśli bazylia wciąż kojarzy Ci się tylko z pomidorami, to pora na eksperyment w postaci brzoskwiniowego smoothie.

Łosoś parzony na grillu z sałatką z ziemniaków i papryki
Niebanalny pomysł na rybę z grilla. Delikatny łosoś i warzywne dodatki to smakowita kompozycja dla każdego.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tort naleśnikowy z kremem i owocami
Najłatwiejszy, a jednocześnie pyszny tort to ten z naleśników. Przygotuj go z kremem kawowym i owocami!

Banh mi: wietnamska kanapka z kurczakiem
Czas na kanapkę z kurczakiem w wietnamskim stylu! Przygotuj banh mi ga i sprawdź, jak smakuje jedno z najpopularniejszych dań street food na świecie!

Zrazy ze schabu z serem i szynką szwarcwaldzką w sosie pieczarkowo-szpinakowym z makaronem tagliatelle
Wyobraź sobie, że jesteś w cudownych, malowniczych Alpach. Pomoże Ci w tym smak naszych zrazów według oryginalnego przepisu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczeń wieprzowa w sosie piwnym
Plastry aromatycznej pieczeni udekorowane wykwintnym piwnym sosem to doskonały pomysł na oryginalny obiad lub przyjęcie.

Świąteczny sernik waniliowy ze skórką pomarańczową
Niezwykle aromatyczny sernik ze słodką, czekoladową polewą – wyjątkowy deser, który z pewnością pokocha każdy łasuch.

Burgery z jajkiem sadzonym
Burgery z kotletami z mięsa wołowego, jajkami sadzonymi i prażoną cebulką to świetna wariacja na temat tego klasycznego dania kuchni amerykańskiej. Przygotuj je według przepisu Pauli i sprawdź, jak smakują!