Burgery z jajkiem sadzonym • przepis • składniki • przygotowanie
Burgery z kotletami z mięsa wołowego, jajkami sadzonymi i prażoną cebulką to świetna wariacja na temat tego klasycznego dania kuchni amerykańskiej. Przygotuj je według przepisu Pauli i sprawdź, jak smakują!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
FORMUJEMY KOTLETY
Mięso doprawiamy przyprawą do mięsa i dokładnie wyrabiamy w dłoniach. Następnie formujemy z niego dwa okrągłe kotlety jednakowej wielkości.
SMAŻYMY BOCZEK
Plastry parzonego, wędzonego boczku umieszczamy na suchej patelni i podsmażamy, co jakiś czas obracając. Zarumieniony boczek przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
PODSMAŻAMY CEBULĘ I PIECZARKI
Cebulę kroimy w pióra, a pieczarki w plastry. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy na nim cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy przez ok. 10-12 minut, aż się zarumienią. Całość doprawiamy solą i pieprzem chwilę przed zakończeniem smażenia i dokładnie mieszamy.
PODPIEKAMY BUŁKI
Bułki hamburgerowe przekrawamy na pół i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane podpiekamy przez ok. 5-10 minut, aż zrobią się ciepłe i chrupiące.
SMAŻYMY KOTLETY
Kotlety smażymy na dużym ogniu, na mocno rozgrzanej patelni po ok. 2 minuty z obu stron strony.
SMAŻYMY JAJKA
Na patelni rozgrzewamy pozostałą łyżkę oleju i smażymy jajka sadzone.
SKŁADAMY BURGERY
Podpieczone połówki bułek smarujemy majonezem. Na dolną część każdej z nich nakładamy kolejno: połowę rukoli, kotlet, po dwa plastry boczku, połowę pieczarek z cebulką i jajko sadzone. Na wierzch kładziemy górną część bułki. Burgery podajemy jeszcze ciepłe.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1418,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
709,2 kcal
Tłuszcz
45,8 g
Węglowodany
37,7 g
Błonnik
36,8 g
Białko
36,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Hot dog
Szukasz pomysłu na domowy fast food? Przygotuj hot doga z karmelizowaną cebulką, ogórkiem, boczkiem i oczywiście parówką!

Kawa z lodami i bitą śmietaną
Nie tylko Amerykanie uwielbiają kawę z lodami. Wypróbuj nasz sposób na ten orzeźwiający i imponująco wyglądający deser.

Pancakes z borówkami
Śniadanie w amerykańskim stylu musi być sycące, dlatego polecamy pyszne pancakes z borówkami i syropem klonowym!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Stek z szynki z dzika w cytrynowym sosie
Dzik jest dziki… i smaczny! Jeśli lubisz dziczyznę, to ten przepis powinien pojawić się na Twoim stole!

Chakalaka
Brzmi egzotycznie i tak też smakuje! Chakalaka, czyli afrykański gulasz warzywny, to idealny wybór, gdy szukasz lekkiego i aromatycznego dania na szybki obiad z marchewką!

Śledź marynowany po mazursku
Karol Okrasa sięga do korzeni kuchni polskiej. Sprawdź, jak przygotować doskonałe śledzie w staropolskim stylu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowo-przyprawowym z ziemniakami duchesse i zapiekanką z brokułów i kalafiora
Polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowo-przyprawowym z ziemniakami duchesse i zapiekanką z brokułów i kalafiora

Chleb gryczany z miodem
Mało co sprawia taką przyjemność jak pajda ciepłego chleba z masłem! Spróbuj chleba na mące gryczanej z dodatkiem suszonych żurawin, nasion amarantusa i solidnej porcji miodu.

Uszka z kapustą i grzybami
Uszka z kapustą i grzybami to wyśmienite danie, które zwykle podaje się wraz z wigilijnym barszczem. Delikatne, ręcznie lepione pierożki wypełnione aromatycznym farszem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Spróbuj przyrządzić je wraz z nami!