Szynka w glazurze miodowo-porzeczkowej • przepis • składniki • przygotowanie
Szynka w glazurze zachwyca lekko słodkim smakiem. Idealnie podczas świątecznego obiadu!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ
Dżem, miód, sok porzeczkowy i musztardę umieszczamy w garnku. Zagotowujemy. Gotujemy kilka minut na małym ogniu aż do całkowitego połączenia składników.
NACIERAMY SZYNKĘ
Szynkę smarujemy z każdej strony połową jeszcze ciepłej glazury, resztę glazury pozostawiamy. Szpikujemy szynkę goździkami według uznania. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Kładziemy szynkę na kratce w piekarniku, pod którą umieszczamy naczynie żaroodporne z wodą. Szynkę pieczemy około 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy kolejne 25-30 minut. Podczas pieczenia szynkę kilkakrotnie, a nawet kilkanaście razy nacieramy pozostałą glazurą. Po upieczeniu nie kroimy jej od razu, ale dajemy odpocząć.
PIECZEMY WARZYWA
Ziemniaki i buraki obieramy. Kroimy na mniejsze cząstki i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i estragonem. Mieszamy i umieszczamy w piekarniku. Pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec pieczenia dodajemy masło.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1713 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
285,5 kcal
Tłuszcz
9,1 g
Węglowodany
47,5 g
Błonnik
3,2 g
Białko
3,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szczawiowa na gęsinie z ziemniakami i jajem poszetowym
Latem najlepiej smakują lekkie zupy! Przygotuj szczawiową na mocnym wywarze z gęsi i z efektownym jajem poszetowym.

Dip z czosnku niedźwiedziego z rzodkiewką
Dip z czosnkiem niedźwiedzim to doskonały dodatek do warzyw, a także mięs – sprawdzi się podczas każdego grillowania!

Angielskie śniadanie — przepis
Śniadanie angielskie to ikona brytyjskiej tradycji kulinarnej, które znane jest od wieków. Od chrupiącego bekonu po soczyste pomidory i jajka w różnych postaciach — śniadanie angielskie to uczta, która nasyci Cię na całą pierwszą połowę dnia! Poznaj sposób na autentyczne pełne angielskie śniadanie, który skradnie Ci serce.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Coq au vin – kurczak duszony w winie
Potrawka z kurczaka we francuskim stylu? Taki jest coq au vin, czyli kurczak duszony w czerwonym winie. Aromatyczny sos z dodatkiem pieczarek, marchewki i pomidorów skusi każdego. Sprawdź przepis Karola i przygotuj wspaniałą ucztę!

Orzechowe babeczki
Pyszne kruche babeczki z chrupiącym orzechowym nadzieniem staną się hitem Twojego domu! Koniecznie wypróbuj!

Wegańskie drożdżówki ze śliwkami
Wegańskie, domowe, idealne na długą przerwę! Drożdżówki ze śliwkami wg przepisu Kingi świetnie się nadają jako drugie śniadanie lub słodka przekąska.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Barszcz czerwony z uszkami
Domowy zakwas i własnoręcznie ulepione uszka z farszem z kapusty i grzybów – oto Święta na talerzu, czyli składniki klasycznego barszczu czerwonego Karola!

Śniadaniowy chlebek marchewkowy
Wypróbuj przepis Karola na pyszny chlebek marchewkowy – doskonały zarówno na śniadanie, jaki i przekąskę do szkoły lub pracy!

Szarlotka - klasyczny przepis
Szarlotka to klasyczne polskie ciasto, które zachwyca smakiem soczystych jabłek połączonych z delikatnym ciastem. To ulubiony deser wielu, który idealnie sprawdzi się na różne okazje oraz jako słodki poczęstunek do kawy. Przygotuj z nami tę pyszność, która na pewno wprowadzi do Twojego domu zapach pieczonych jabłek i cynamonu!