Szynka w galarecie — przepis na roladki z szynki z jajkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Szynka w galarecie to elegancka przystawka, która może stać się smaczną i estetyczną ozdobą twojego stołu. Jak zrobić delikatne roladki z szynki, wypełnione jajkiem i zalane klarowną galaretą? Odkryj nasz prosty przepis!

Czas przygotowania
415 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY JAJKA I MARCHEW
Marchew myjemy i obieramy, a potem wkładamy do rondla i zalewamy wodą. Lekko ją solimy. Gotujemy przez 12 minut aby zmiękła. Jajka wkładamy do garnka i także zalewamy wodą. Gotujemy na twardo przez 8 minut, licząc czas od zagotowania się wody. Studzimy i jajka, i warzywa.
PRZYGOTOWUJEMY ŻELATYNĘ
Garnek po gotowaniu jajek myjemy. Wlewamy do niego bulion oraz wodę i gotujemy przez 4-5 minut. Następnie wsypujemy do środka żelatynę i mieszamy, aż całkiem się rozpuści. Lekko studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Marchew przekrawamy na pół, a potem kroimy ją w słupki. Jajka obieramy i kroimy na ćwiartki. Szczypiorek myjemy i osuszamy, a potem kroimy na kawałki o długości zbliżonej do szerokości plastrów szynki (szczypiorek nie powinien wystawać z roladek).
ZWIJAMY ROLADKI
Rozkładamy plastry szynki na desce, a potem smarujemy je odrobiną musztardy i chrzanu. Układamy po jednym słupku marchewki, ćwiartce jajka oraz odrobinie szczypiorku i ciasno zwijamy. Powtarzamy czynność z kolejnymi plastrami szynki.
ZALEWAMY ROLADKI ŻELATYNĄ
Roladki układamy na paterze, a potem wszystko zalewamy lekko wystudzoną, płynną galaretą.
CHŁODZIMY ROLADKI
Paterę z roladkami wkładamy do lodówki na 5-6 godzin, aby galareta stężała. Po tym czasie roladki są gotowe do serwowania!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
418,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
59,7 kcal
Tłuszcz
2,4 g
Węglowodany
2,3 g
Błonnik
0,4 g
Białko
7,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Parówki w cieście – pigs in a blanket
Pyszne i puszyste drożdżowe bułeczki z parówką w środku będą świetną przekąską na każdą okazję. Do ich wykonania użyj dowolnych kiełbasek.

Ananas w cieście z kremem kokosowym
Słodka przekąska łącząca smak kremu kokosowego i egzotycznego ananasa w chrupiącym cieście z lekką piwną nutą.

Pasztet z kaczki z suszonymi owocami
Karol Okrasa dzieli się rodzinnym przepisem na wielkanocny pasztet! W składnikach oprócz mięsa kaczki znajdziesz suszone owoce, boczek i suszony majeranek!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sernik zebra
Sernik zebra to deser o nietypowym wyglądzie i wyjątkowym smaku. To połączenie serowej masy i kakao, któremu trudno się oprzeć. Poznaj nasz sposób na wyśmienity sernik zebra!

Ciasto krówka
Ciasto krówkowe to deser pełen karmelowego smaku, który zyskuje coraz większą popularność dzięki swojej prostocie i wyjątkowemu smakowi. Idealnie sprawdza się na różne okazje. Jak go zrobić? Poznajcie nasz przepis na to smakowite ciasto!

Ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino to doskonały deser dla miłośników kawowych smaków. Delikatny, wilgotny biszkopt w połączeniu z kremem śmietankowym i kawowym tworzą wyjątkową kompozycję, która zachwyca swoją lekkością. To ciasto idealne na spotkania przy filiżance kawy, ale równie dobrze sprawdzi się na inne okazje. Zrób je razem z nami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekanka z batatów
Szukasz pomysłu na smaczny obiad? Zapiekanka z batatów z dodatkiem dipu z orzechów nerkowca to propozycja, którą musisz wypróbować!

Słońce z ciasta francuskiego z serami i szynką
Niezwykle szybkie w przygotowaniu danie, które będzie idealną kolacją lub przekąską podczas spotkania z najbliższymi. Skuś się na ten serowy przepis, któremu charakteru dodaje szynka z indyka i sezam.

Sernik na zimno z serków wiejskich (MCS)
Chrupiący spód z biszkoptów i masa serowa z serków wiejskich i jogurtu greckiego? Poznaj lekki sernik na zimno w wykonaniu Kingi!