Świąteczne ciasteczka w kształcie choinek • przepis • składniki • przygotowanie
Kruche ciasteczka, a pomiędzy nimi aksamitny, zielony krem pistacjowy – niech tak smakują Wasze święta! Przepis Kingi jest stworzony dla tych, którzy pieką słodkości bez glutenu.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
UCIERAMY MASŁO Z KSYLITOLEM
Masło łączymy z ksylitolem w naczyniu robota i ucieramy na puszystą masę, zaczynając od małych obrotów. Stopniowo zwiększamy obroty robota. Całość ucieramy łącznie ok. 5 minut. Dodajemy jajko i żółtko, a następnie ponownie ucieramy masę ok. 1 minuty.
DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Do utartej maślanej masy dodajemy mąkę migdałową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól. Ponownie miksujemy ciasto, aż składniki się połączą i stworzą gładką, jednolitą masę.
WAŁKUJEMY I SCHŁADZAMY CIASTO
Ciasto dzielimy na dwie równe części i umieszczamy je kolejno pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia oprószonymi mąką, a następnie rozwałkowujemy na blaty o grubości ok. 0,5 cm. Blaty ciasta wkładamy do lodówki na co najmniej 45 minut, by dobrze się schłodziły.
PRZYGOTOWUJEMY ZIELONY KREM
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, ostrożnie wyjmujemy pestkę. Miąższ owocu oddzielamy od skórki za pomocą łyżki i przekładamy do kielicha rozdrabniacza. Dodajemy ksylitol i miksujemy całość na gładką, jednolitą masę. Pistacje mielimy osobno w naczyniu rozdrabniacza.
WYKRAWAMY I PIECZEMY CIASTECZKA
Ze schłodzonego ciasta wykrawamy gwiazdki w 3 różnych rozmiarach. Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż nabiorą złotego koloru. Upieczone ciasteczka odkładamy do wystudzenia.
SKŁADAMY I DEKORUJEMU CIASTECZKA CHOINKI
Największe gwiazdki układamy na talerzyku - będą podstawą choinek. Zielony krem przekładamy do worka cukierniczego, końcówkę worka odcinamy, a krem szprycujemy na wierzch każdego ciasteczka. Warstwę kremu nakrywamy średnią gwiazdką i powtarzamy czynność. Ostatnią gwiazdkę dekorujemy czubkiem z zielonego kremu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4537 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
453,7 kcal
Tłuszcz
37,1 g
Węglowodany
23,6 g
Błonnik
11,5 g
Białko
11,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zielony shake z bananem, szpinakiem i awokado
Owoce i warzywa łączą się w zielonym shake’u Pawła, by dostarczyć Ci wyjątkowych wrażeń smakowych. Przygotuj go na bazie napoju ryżowego i ciesz się pożywną przekąską w płynie o dowolnej porze dnia!

Azjatycka zupa z makaronem i grzybami shiitake
Pożywna zupa z makaronem i grzybami shiitake to kompozycja typowych azjatyckch smaków.

Kanapki sylwestrowe z pastą śledziową z awokado
Szukasz pomysłu na proste przekąski sylwestrowe? Postaw na kanapki, które rozchodzą się wyjątkowo szybko na każdej imprezie – z pastą śledziową i awokado!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Baozi — azjatyckie bułeczki z wieprzowiną
Miękkie, puszyste i wypełnione soczystym farszem bułeczki — baozi z wieprzowiną to danie, które potrafi rozkochać w sobie od pierwszego kęsa. Jak zrobić to orientalne danie? Poznaj nasz przepis na azjatyckie bułeczki na parze z wieprzowym farszem!

Placek po węgiersku
Placek po węgiersku to tradycyjne danie, które wbrew nazwie, wcale nie pochodzi z Węgier. Ta potrawa to jeden z elementów kulinarnej mapy Podhala. Chrupiący i aromatyczny placek ziemniaczany pokryty gulaszem bez trudu przygotujesz w domowym zaciszu. Jak zrobić tę potrawę? Odkryj nasz sposób!

Sernik cytrynowo-limonkowy z bezą
Pyszne ciasto z masy serowej o orzeźwiającym, cytrynowo-limonkowym smaku, wykończone chrupiącą bezą. To deser idealny!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ramen na bulionie kaczym z pieczoną kaczką
Aromatyczny bulion z goździkami, anyżem i cynamonem. Do tego kaczka z chrupiącą skórką. To ramen według Karola Okrasy!

Sernik z brzoskwiniami
Jeśli szukasz przepisu na pyszny i lekki deser, nasz sernik z brzoskwiniami, kruszonką, bezową pianką i lukrem to idealna propozycja. Delikatny sernik, soczyste brzoskwinie i chrupiąca kruszonka tworzą wyjątkowe połączenie smaków. Całość dopełnia lekka, puszysta pianka bezowa oraz słodki lukier. To pozycja, której koniecznie musisz spróbować!

Tarta z botwinką
Tarta idealna na wiosenne obiady. Botwinka świetnie sprawdzi się w nadzieniu tarty. Sprawdź, jak ją zrobić!