Pieczony kurczak z ziemniakami i szparagami • przepis • składniki • przygotowanie
Nafaszeruj kurczaka ziołami i upiecz go wraz ze szparagami oraz ziemniakami, a wspaniały efekt będzie gwarantowany.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ SZNUREK DO
związania kurczaka i naczynie żaroodporne.
ROZGRZEJ PIEKARNIK DO
190°C (termoobieg).
FARSZ Z 6
kromek chleba odcinamy skórkę i kruszymy w rękach miąższ, wkładamy do miski.
SIEKAMY ESTRAGON, NATKĘ
pietruszki, szczypiorek z dymki i 1/2 pęczka tymianku, do tego dodajemy 2 jajka i mleko i łączymy z chlebem.
DODAJEMY ŚWIEŻO MIELONY
pieprz i sól. MIESZAMY.
KURCZAK ODCINAMY KOŃCÓWKI
skrzydełek, odkrawamy szyjkę bez skóry (skóry nie odcinamy).
ZA POMOCĄ DREWNIANEJ
łyżki lub szpatułki odrywamy delikatnie skórę od piersi kurczaka, następnie pod skórę wpychamy farsz.
NASTĘPNIE KURCZAKA NADZIEWAMY
farszem od środka, przyprawiając go pieprzem i solą.
KURCZAKA ZWIĄZUJEMY SZNURKIEM
(jak to zrobić, zobacz na kuchnialidla.pl ). OBIERAMY I KROIMY: ziemniaki. ROZGNIATAMY CZOSNEK W: łupinkach.
WKŁADAMY JE DO
naczynia żaroodpornego, dodajemy rozgnieciony czosnek w skorupkach, oliwę z oliwek i 1/2 pęczka tymianku.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
WYCISKAMY SOK Z
1/2 cytryny i oblewamy nim ziemniaki.
CAŁOŚC SOLIMY I
doprawiamy pieprzem.
KURCZAKA DOPRAWIAMY Z
obu stron solą i pieprzem, kładziemy go na ziemniakach, polewamy oliwą z oliwek.
WKŁADAMY CAŁOŚĆ DO
piekarnika (termoobieg) rozgrzanego do temp.
190°C LUB 210°C
(góra-dół) na 45 minut.
PĘCZEK OBRANYCH SZPARAGÓW
kroimy na 4 równe części.
PO 45 MINUTACH
wyciągamy kurczaka, zdejmujemy z ziemniaków, szparagi mieszamy z ziemniakami, podlewamy białym winem, kładziemy kurczaka i ponownie wkładamy do piekarnika na 45 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5269,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
878,2 kcal
Tłuszcz
52 g
Węglowodany
44,7 g
Błonnik
51,4 g
Białko
51,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Racuchy z bananami
Idealne na śniadanie, obiad lub deser! Dla dorosłych i dzieci – racuchy z bananami!

Karkówka w sosie własnym z cebulą
Masz chęć na soczyste, pełne aromatu danie, które idealnie sprawdzi się na domowy obiad? Karkówka w sosie własnym z cebulą to klasyk, który zachwyci każdego miłośnika domowej kuchni! Delikatne, rozpływające się w ustach mięso i aksamitny sos z nutą słodkiej cebuli tworzą połączenie, któremu trudno się oprzeć. Odkryj nasz przepis!

Angielskie muffiny z kurczakiem mojo
Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, a w dodatku nadziane aromatycznym kurczakiem „mojo” i pieczonymi warzywami. To świetny pomysł na posiłek, którego smak niemal przenosi w inny wymiar.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Biszkopt szpinakowo-bazyliowy z musem malinowo-jogurtowym
Nietypowy zielony biszkopt ze szpinakiem i bazylią przełożony puszystym musem malinowo-jogurtowym.

Tarta z pomarańczami i kumkwatami
Kruche ciasto, krem pomarańczowy i słodkie kumkwaty – przygotuj tartę, która nie tylko pięknie wygląda, ale też pysznie smakuje!

Piernikowa rolada z kremem jabłkowo-cynamonowym
Zapach świąt zamknięty w jednym cieście – aromatyczny cynamon, przyprawa do piernika i jabłka. Daj się skusić na roladę wg przepisu Pawła!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Słonecznikowiec
Słonecznikowiec to wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie intensywny smak kakao, delikatność kremu kawowego i słodycz kajmaku. Chrupiące nasiona słonecznika dodają mu niepowtarzalnego charakteru i tekstury. Jak zrobić to pyszne ciasto? Przekonajcie się sami!

Pasztet z fasoli z grzybami
Szukasz pomysłu na pyszny wegetariański pasztet? Karol przygotował go z fasolą i grzybami.

Gulasz z pomarańczami i dynią
Przygotuj gulasz z mięsem wołowym i dynią według pomysłu Karola Okrasy! Pyszne rozgrzewające danie, idealne na obiad!