Steki z kapusty • przepis • składniki • przygotowanie
Steki z kapusty to hit wegańskiego grilla, ale również idealny pomysł na letni obiad czy zimową kolację. Fantastyczny smak i bardzo proste przygotowanie sprawią, że ten przepis Kingi zagości u Was na stałe!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY KAPUSTĘ
Główkę kapusty przekrawamy na pół tak, aby jej głąb z dolną częścią tworzyły jedną połówkę, a góra warzywa – drugą. Obie połówki kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Plastry kapusty oprószamy solą.
PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Oliwę, sos sojowy, syrop klonowy i słodką paprykę łączymy w miseczce. Mieszamy. Tak przygotowaną marynatą smarujemy z obu stron steki z kapusty.
GRILLUJEMY, PIECZEMY LUB SMAŻYMY STEKI Z KAPUSTY
UWAGA! Steki z kapusty możesz przygotować na 3 sposoby – wybierz swój sposób!
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, umieszczamy na sitku i obficie posypujemy solą. Odstawiamy do odsączenia.
PODAJEMY DANIE
Na steki z kapusty wykładamy przygotowany sos, z wierzchu dekorujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1209,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
604,8 kcal
Tłuszcz
37,7 g
Węglowodany
57,3 g
Błonnik
19,3 g
Białko
16,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Trufle z wróżbą
Chrupiące czekoladki z pysznym nadzieniem i.. wróżbą! Koniecznie wypróbuj przepis Pawła na trufle!

Masło żurawinowo-marcepanowe
Słodki dodatek do naleśników i gofrów? Masło z żurawiną i marcepanem sprawdzi się doskonale.

Frytki z sosem serowym
Potrzebujecie przekąski dla gości albo chcecie coś przekąsić, gdy macie wolne chwile? Mamy pod ręką przepis Kingi na wyśmienite frytki z sosem serowym. Wypróbujcie i przekonajcie się, jakie to proste do przygotowania. Proste, jak te frytki!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Letnia sałatka szparagowa
Garden party w gronie znajomych? Warto przekąsić coś lekkiego: szparagi skropione sosem winegret, z pomidorami i bagietką!

Wieniec drożdżowy z łososiem i mascarpone z gorgonzolą
Puszysty i miękki wieniec drożdżowy zapleciony z aromatycznym wędzonym łososiem oraz mascarpone z gorgonzolą. Skuś się na jego przygotowanie i ciesz się świetnym smakiem.

Jaglany crème brûlée
Kinga Paruzel nawet crème brûlée potrafi odchudzić! Przygotowany z kaszy jaglanej na mleczku kokosowym z dodatkiem wanilii i orzeźwiającej pomarańczy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
Klasyczne połączenie we włoskim stylu, czyli melon z szynką parmeńską! W dodatku podane z mozzarellą z bawolego mleka i odrobiną octów balsamicznych. Przygotuj sałatkę idealną na wiosnę.

Grillowane piersi kurczaka w marynacie jogurtowej
Pachnące i złociste mięso drobiowe z grilla. Smakuje doskonale z warzywami pieczonymi na ruszcie i sosami jogurtowymi.

Zapiekany makaron z warzywami, szynką i zielonym pesto
Szukasz pomysłów na obiad, który trafi w gusta całej rodziny? Dłużej nie musisz! Sprawdź najnowszy przepis Kingi na szybką w przygotowaniu i pełną warzyw zapiekankę z dodatkiem aromatycznego sera cheddar i zielonego pesto.