Pieczony pstrąg w pomidorach i oliwkach • przepis • składniki • przygotowanie
Upieczony w całości pstrąg, wypełniony aromatyczną pastą pomidorowo-oliwkową o wyraźnej nucie bazylii – smakuje wybornie!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE PIEKARNIK ROZGRZEWAMY
do 200 stopni.
DUŻE NACZYNIE ŻAROODPORNE
smarujemy połową oliwy z oliwek.
WNĘTRZE WYPATROSZONYCH, UMYTYCH
i osuszonych pstrągów oprószamy solą i pieprzem.
NA DUŻEJ PATELNI
rozgrzewamy pozostałą część oliwy, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, mieszamy, a po chwili dodajemy pomidory z puszki.
DOPROWADZAMY DO WRZENIA,
zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem ok. 15 MINUT.
NA KOŃCU DODAJEMY
pokrojone oliwki, sól i pieprz oraz posiekaną bazylię.
WNĘTRZE RYB NAPEŁNIAMY
sosem i układamy je w naczyniu żaroodpornym.
RESZTĄ SOSU POLEWAMY
wierzch ryb.
NACZYNIE ZAKRYWAMY FOLIĄ
aluminiową i pieczemy ok. 15 MINUT.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2085,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
521,3 kcal
Tłuszcz
28,4 g
Węglowodany
14,1 g
Błonnik
55,4 g
Białko
55,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z owocami morza
Szukasz sprawdzonego przepisu na owoce morza? Zacznij od sałatki z kolorowymi warzywami i pysznym dressingiem!

Szyszki — wersja tradycyjna
Szyszki z ryżu preparowanego to słodki przysmak, który cieszył się dużą popularnością w Polsce, zwłaszcza w latach 80-tych i 90-tych. Wystarczy kilka podstawowych składników, aby w kilka chwil przygotować te pyszne, chrupiące, ryżowe kuleczki. Odkryjcie prosty przepis na ten przysmak!

Obwarzanki – przepis
Obwarzanek to tradycyjny wypiek przypominający pierścień, który od wieków stanowią integralną część kultury i krajobrazu gastronomicznego Polski, a w szczególności małopolski i Krakowa. Historia tych małych, drożdżowych krążków sięga jeszcze czasów średniowiecza, a receptura na ten wypiek przekazywana z pokolenia na pokolenie została wpisana na listę Rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gofry na maślance z sosem z limonki i karmelu
Połączenie maślanych gofrów z sosem z limonki i karmelu to propozycja na pyszny deser w sam raz na letnie dni.

Risotto z serem cheddar
Pomysł na pyszną kolację? Delikatne risotto na bazie białego wina i musztardy z dodatkiem wyśmienitego sera cheddar.

Sernik na jogurcie sojowym
Jogurt sojowy jest idealnym zamiennikiem serka śmietankowego w wypiekach. Kluczem do sukcesu jest leżakowanie jogurtu na sitku przez noc, więc pamiętaj, aby rozpocząć przygotowania dzień przed planowanym zjedzeniem tego fantastycznego sernika.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pączki
Tradycyjny wyrób z ciasta drożdżowego nadziany słodkimi powidłami i posypany cukrem pudrem. Nie tylko na tłusty czwartek!

Kulebiak z łososiem
Kulebiak wcale nie musi być z kapustą. Decydując się na łososia też stworzysz wspaniałe danie. Wypróbuj nasz przepis.

Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem
Kasza gryczana jest dobra nie tylko na sypko. Przygotujesz z niej także pyszne racuchy. Z mięsnym sosem są przepyszne!