Caponata – przepis • przepis • składniki • przygotowanie
Przekąska warzywna na ciepło lub zimno – idealna na kanapki lub grzanki! Wypróbuj przepis Kingi na caponatę inspirowaną kuchnią sycylijską!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
DUSIMY WARZYWA
Bakłażany i cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Gdy tłuszcz mocno się rozgrzeje, dodajemy bakłażany. Smażymy około 5 minut, aż będą miękkie i brązowe. Dodajemy cebulę, chwilę przesmażamy i dokładamy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Przesmażamy. Dodajemy krojone pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i octem winnym. Zmniejszamy ogień, mieszamy. Dodajemy kapary, oliwki. Dusimy 15 minut pod przykryciem.
PRAŻYMY ORZESZKI PINIOWE
Na suchej patelni podprażamy orzeszki pinii.
PODAJEMY CAPONATĘ
Dodajemy posiekaną bazylię, mieszamy. Caponatę wykładamy na talerz. Posypujemy orzeszkami pinii i listkami bazylii. Podajemy na ciepło lub zimno.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1078,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
179,7 kcal
Tłuszcz
12,4 g
Węglowodany
16,9 g
Błonnik
4,1 g
Białko
4,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa buraczkowa
Podczas świąt wielkanocnych na stole również może pojawić się zupa buraczkowa! Na wędzonce, z dodatkiem białej kiełbasy i jajka!

Brzoskwinie grillowane w miodowym masełku
Słodkie brzoskwinie wysmarowane aromatyczną mieszanką goździków oraz miodu to zaskakująca przekąska prosto z grilla.

Serowo-jabłkowa tarta saksońska
Kruchy spód, masa serowa, świeże jabłka i migdały. Pyszny pomysł na deser inspirowany popularnym ciastem saksońskim.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Piernik staropolski przekładany domowym marcepanem i powidłami
Długo dojrzewający piernik staropolski z domową masą marcepanową i pysznymi, bardziej nowoczesnymi dodatkami to idealny pomysł na świąteczny deser! Podejmij wyzwanie i przygotuj to wyjątkowe ciasto.

Wiśniowe Sushi
Ryż na mleku, wiśnie i czekoladowa żelka. Tradycyjna japońska potrawa w słodkiej wersji zaskoczy niejednego łasucha!

Tarta dyniowa z karmelizowanymi gruszkami
Tarta dyniowa z karmelizowanymi gruszkami, czyli tarta, która pachnie i smakuje jesienią. Skorzystaj z tego przepisu, aby rozkoszować się kruchym ciastem, kremowym nadzieniem i słodkimi owocami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak w boczku z czekoladą
Nietypowe, ale smaczne połączenie drobiu, boczku i czekolady. Wypróbuj!

Sałatka z fasolki szparagowej i fety
Pyszne połączenie sera feta z delikatną fasolką szparagową i pomidorami w towarzystwie wyrazistego sosu winegret.

Tarta z Linzu
Wypróbuj przepis na austriacki przysmak – tartę na kruchym cieście, wypełnioną nadzieniem z czerwonych i czarnych porzeczek. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną!