Sok z czarnego bzu – przepis, właściwości, zastosowanie • przepis • składniki • przygotowanie
Czarny bez (po łacinie Sambucus nigra) to roślina, która od wielu wieków stanowi część tradycji kulinarnej oraz medycznej wielu krajów. Sok pozyskiwany z owoców oraz kwiatów tej rośliny jest pyszny i chętnie wykorzystywany w cukiernictwie, a także kuchni klasycznej i barmaństwie. Jak pozyskać z czarnego bzu? Poznaj przepis na ten pyszny sok!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Składniki
Instrukcje przygotowania
MYJEMY OWOCE
Owoce czarnego bzu wrzuć na sito, a następnie dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym, pilnując żeby nie przykleił się do mokrych owoców.
ODCINAMY GAŁĄZKI
Weź nożyczki i poodcinaj owoce od gałązek. Usuń wszystkie zielone i niejadalne części i zostaw tylko ciemne owoce.
GOTUJEMY OWOCE
W garnku zagotuj litr wody, a potem wsyp do wrzątku cukier i zamieszaj. Gdy cukier się rozpuści, dodaj owoce czarnego bzu. Gotuj na małym ogniu, aż owoce zmiękną (ok. 30 minut).
MIKSUJEMY OWOCE
Wsadź blender do soku i delikatnie zblenduj owoce, aby wydobyć z nich jeszcze więcej soku.
ODCEDZAMY SOK
Na sicie ułóż gazę, a sito ułóż na słoiku. Zacznij przelewać sok z garnka przez sito. Przecedź go dokładnie, aby oddzielić pestki i resztki owoców od cieczy.
ODSTAWIAMY SOK DO OCHŁODZENIA
Sok pozostaw do ostygnięcia, a potem zakręć słoik i schowaj do lodówki. Tak przygotowany napój będzie zdatny do wypicia przez kilka tygodni.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1504 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
250,7 kcal
Tłuszcz
0 g
Węglowodany
63,3 g
Błonnik
0 g
Białko
0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Łosoś na parze z salsą truskawkową
Soczysty łosoś przygotowany na parze, podany z orzeźwiającą salsą truskawkową – to lekkie i efektowne danie, które idealnie nadaje się na lunch lub romantyczną kolację.

Szaszłyki z indykiem i brzoskwiniami w sosie sojowym z sałatką z serem kozim
Wypróbuj przepis na szaszłyki w soczystej owocowej odsłonie oraz idealnie dobraną do nich sałatkę.

Kanapka wyścigowa wyścigówka
Chrupiąca świeża bagietka kryjąca w swym wnętrzu kolorowe wiosenne dodatki. Idealna dla tych, którzy są ciągle w pędzie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kajmakowy deser tiramisu
Aksamitny krem kajmakowy, owoce lasu, ciasteczka i wyczuwalny smak mocnej kawy – oto składniki prostego, kuszącego deseru, który przygotujesz dzięki przepisowi Pawła!

Katsu curry z kurczakiem
Lubisz smaki inspirowane Azją? To czas na klasyczne danie kuchni w stylu japońskim, czyli katsu curry! Wypróbuj ten przepis i niech te nowe smaki trafią do Twoich ulubionych.

Bażant w limonkach
Smak w najlepszym stylu – mięso z bażanta w marynacie limonkowej, owinięte w cienkie plastry szynki szwarcwaldzkiej.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa taco
Masz ochotę na miseczkę pełną rozgrzewających smaków w stylu meksykańskim? Zupa taco według przepisu Kingi poleca się na chłodniejsze dni!

Szparagi na 3 sposoby
Kinga prezentuje trzy pomysły na szparagi – szparagi z burratą, krem ze szparagów i szybką zapiekankę. Który przepis wybierzesz?

Mochi z zieloną herbatą z matcha
Masz ochotę na wyjątkowy deser inspirowany kuchnią w stylu azjatyckim? Spróbuj pysznych, kleistych mochi z dodatkiem zielonej herbaty matcha.