Smażone liczi w cieście z pieprznym majonezem • przepis • składniki • przygotowanie
Owoce z majonezem? Tak! Spróbuj smażonych w cieście owoców liczi, a przekonasz się jak dobrze się ze sobą komponują.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE DO MISKI
z żółtkiem stopniowo wlewamy 50 ml oleju, roztrzepując miksturę trzepaczką.
NASTĘPNIE STOPNIOWO DODAJEMY
wodę gazowaną i mąkę (zostawiamy około 20 g mąki do obtoczenia owoców).
MIESZAMY CAŁOŚĆ DO
połączenia składników.
CIASTO POWINNO BYĆ
dość gęste.
NA GŁĘBOKIEJ PATELNI
lub w garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej do smażenia do temperatury około 180 stopni.
LICZI OBIERAMY ZE
skórki, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki.
OWOCE OBTACZAMY W
pozostałej mące, następnie zanurzamy w cieście i ostrożnie wkładamy na rozgrzany olej.
SMAŻYMY, AŻ CIASTO
nabierze złoto-brązowego koloru.
USMAŻONE OWOCE ODKŁADAMY
na ręcznik papierowy.
W MAŁEJ MISECZCE
mieszamy majonez z pieprzem i sokiem z cytryny.
SOLIMY DO
smaku.
JAK PODAWAĆ SMAŻONE
liczi podajemy z majonezowym dipem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1400 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
350 kcal
Tłuszcz
22,1 g
Węglowodany
31 g
Błonnik
5 g
Białko
5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bułeczki z chili
Przygotuj bułeczki z chili i zachwyć się zapachem świeżego pieczywa wypełniającym cały dom!

Porzeczkowiec
Porzeczkowiec to wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie intensywny smak kakao, delikatność serowej masy i wyrazistą kwaskowatość czarnych porzeczek. Ten przepyszny wypiek przyciąga wzrok swoim apetycznym wyglądem. Poznajcie przepis na pyszny porzeczkowiec!

Zupa z topinamburu z sałatką
Sycąca zupa krem z topinamburu z podgrzybkami – doskonała opcja na każdą porę roku! Wypróbuj przepis Karola Okrasy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jajka faszerowane z szynką
Rzeżucha to doskonały dodatek do wiosennych potraw! A z jajkami, szynką i serkiem śmietankowym smakuje wyśmienicie!

Błyskawiczne pierniczki
Przy użyciu termorobota MC Smart wszystko jest prostsze, a zwłaszcza wyrabianie ciasta na pierniczki! Sprawdź, jak szybko zrobić te pyszne ciasteczka.

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą
Idealne kruche ciasto, pyszna i słodka beza, a do tego śliwki w cynamonie. Wypróbuj ten przepis i przygotuj to świetne ciasto na koniec lata.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makaron z pieczonymi pomidorami
Pomidory po upieczeniu nabierają wyjątkowego aromatu! Spróbuj ich w połączeniu z makaronem i kozim serem!

Gwiezdny czekoladowy deser ryżowy z musem owocowym i batonem czekoladowym
Ta nieziemska uczta, przypominająca odległe galaktyki i kosmiczne cuda, łączy w sobie bogaty, aksamitny smak czekolady z kojącą, kremową konsystencją ryżu. Pozwól, by każda łyżka tego niezwykłego smaku przenosiła Cię w krainę, gdzie tańczą gwiazdy i ożywają marzenia o międzygalaktycznych wojażach!

Filet z pstrąga w sosie holenderskim (miętowym) ze szparagami w szynce
Letni, pachnący miętą przepis, dzięki któremu nauczysz się, jak przygotowywać pieczone szparagi.