Smażona ryba w sezamie z azjatycką sałatką z ogórków • przepis • składniki • przygotowanie
Oryginalny pomysł na obiad z rybą w roli głównej – filety podane z sałatką ogórkową na bazie chili i sosu sojowego.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE FILETY RYBNE
rozmrozić.
CEBULĘ OBRAĆ I
pokroić w cienkie paski.
OGÓRKI OBRAĆ I
pokroić wzdłuż na cienkie plastry.
WYMIESZAĆ Z
cebulą.
DODAĆ 1 ŁYŻKĘ
sosu sojowego i sok z 1/2 limonki, wymieszać i odstawić.
CHILI OCZYŚCIĆ, POZBAWIĆ
nasion i posiekać.
WYMIESZAĆ Z POZOSTAŁYM
sosem sojowym, pozostałym sokiem z limonki, 2 łyżkami oleju rzepakowego, cukrem i solą i doprawić do smaku.
WYMIESZAĆ Z OGÓRKIEM
i odstawić.
SEZAM PRZESYPAĆ NA
talerz.
FILETY RYBNE OPŁUKAĆ,
osuszyć i pokroić w poprzek w paski o szerokości ok.
4 CM
każdy.
SKROPIĆ MIESZANKĄ SOSU
sojowego i sosu z limonki i z jednej strony obtoczyć w sezamie.
SMAŻYĆ NA POZOSTAŁYM
oleju rzepakowym z każdej strony przez 3 minuty.
PODAWAĆ Z
sałatką.
ŚWIETNIE SMAKUJE Z
pszennym chlebem lub smażonymi ziemniakami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1087,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
271,9 kcal
Tłuszcz
13,4 g
Węglowodany
13,2 g
Błonnik
25,7 g
Białko
25,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

KARTOFLANKA Z KURKAMI
Zupa ziemniaczana z przesmażonymi kurkami, to smak każdej jesieni. Sięgnij po przepis Karola i przygotuj prawdziwą ucztę dla podniebienia!

Najprostsze naleśniki z serem
Proste i pyszne naleśniki z serem przywołają wspomnienia dzieciństwa! Wypróbuj sprawdzony przepis Pawła na ten klasyczny przysmak – z taką recepturą idealne naleśniki wyjdą każdemu.

Drożdżówki z truskawkami
Drożdżówki z truskawkami to doskonały sposób na połączenie smaku owoców z puszystym ciastem. Domowe drożdżówki to prawdziwa uczta dla podniebienia! Te pyszne wypieki doskonale sprawdzają się w roli przekąski czy deseru. Poznaj nasz przepis na te słodkie wypieki, które z pewnością rozkochają w sobie wszystkich domowników!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie ciasteczka marchewkowe z kremem
Roślinne i idealne na śniadanie lub przekąskę! Ciasteczka marchewkowe wg przepisu Kingi zachwycą Cię kremowym nadzieniem.

Hreczanyki z wegańską okrasą
Odkrywaj prawdziwe przepisy regionalnej polskiej kuchni! Spróbuj, jak smakują hreczanyki – podkarpackie kotleciki z kaszą gryczaną, które Karol przygotował w wegetariańskiej odsłonie!

Śledź marynowany po mazursku
Karol Okrasa sięga do korzeni kuchni polskiej. Sprawdź, jak przygotować doskonałe śledzie w staropolskim stylu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Domowa pasta jajeczna
Tak smakują wiosenne kanapki! Prosty przepis na domową pastę jajeczną urozmaici każde wspólne śniadanie i pozwoli zacząć dzień ze smakiem. Spróbujesz?

Fabada
Bardzo sycąca zupa z fasolą i chorizo to klasyczne danie w stylu iberyjskim, które świetnie sprawdzi się w roli szybkiego obiadu dla całej rodziny!

Kapusta z pigwą i wędzonym łososiem
Spróbuj wyjątkowego połączenia kiszonej kapusty z pigwą i wędzonym łososiem, z nutą cynamonu!