Hamburger zebra • przepis • składniki • przygotowanie
Prawdziwa gratka dla miłośników mięsa, czyli hamburger z mięsem tatarowym. Musisz tego skosztować.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ TRZEPACZKĘ BLACHĘ
papier do pieczenia tarkę o drobnych oczkach rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół) Przygotowanie Mięso mielone, wołowe przekładamy do miski.
POKROJONE W TALARKI
korniszony, posiekane kapary i pokrojoną w kosteczkę jedną czerwoną cebulę przekładamy do mięsa.
DO MISKI DODAJEMY
2 łyżki ketchupu, 2 łyżki musztardy dijon, 2 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego i 2 żółtka.
DOPRAWIAMY PIEPRZEM I
niewielką ilością soli.
OPCJONALNIE MOŻEMY DODAĆ
kilka kropel sosu piri-piri lub odrobinę pieprzu cayenne.
MIESZAMY CAŁOŚĆ ZA
pomocą widelca.
Z MIĘSA FORMUJEMY
w dłoniach kulki, następnie je spłaszczamy (hamburgery powinny mieć taką samą średnicę jak bułki hamburgerowe).
UFORMOWANE HAMBURGERY UKŁADAMY
na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym.
PRZEKROJONE NA PÓŁ
bułki do hamburgerów układamy na ruszcie z piekarnika.
NA SPODACH BUŁEK
układamy równomiernie starty ser.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
2 łyżki oleju słonecznikowego, dodajemy 20 g masła, gdy masło przestanie się pienić, smażymy mięso z obu stron, następnie wykładamy na blachę z papierem.
1/2 CZERWONEJ CEBULI
kroimy w talarki.
BUŁECZKI WKŁADAMY DO
rozgrzanego piekarnika na górną półkę, blachę z mięsem wkładamy na dolną półkę.
PIECZEMY PRZEZ MNIEJ
więcej 3 minuty (jeśli chcesz, by mięso było ścięte w środku, pozostaw je w piekarniku dłużej).
BUŁKI WYCIĄGAMY Z
piekarnika, na spód każdej bułki wykładamy listek sałaty masłowej, na sałatę nakładamy plasterki pomidora, upieczonego hamburgera, czerwoną cebulę i górną część bułki.
SOS DO MISECZKI
dodajemy 1 łyżkę musztardy dijon, 1 łyżkę octu winnego i cały czas mieszając dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. MIESZAMY.
DOPRAWIAMY PIEPRZEM I
solą, mieszamy, następnie dodajemy niewielką ilość wody.
JAK PODAWAĆ NA
talerzu układamy miks sałat, sałatę polewamy przygotowanym winegretem.
OBOK SAŁATY UKŁADAMY
przygotowanego hamburgera.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2748,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
458,1 kcal
Tłuszcz
20,9 g
Węglowodany
40,6 g
Błonnik
25,9 g
Białko
25,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szybki wegeburger
Burger bez dodatku mięsa smakuje równie pysznie. Poznaj nowe smaki i spróbuj tego z tofu i warzywami.

Burger z chili i chutney z cebuli
Z cebuli możesz przygotować gęstą konfiturę, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do ostrych, mięsnych burgerów! To danie w sam raz na spotkanie przy grillu!

Skrzydełka z kalafiora z domowym sosem BBQ
Panierowane skrzydełka z kalafiora? Tak! Przygotuj kalafior w chrupiącej panierce i podaj go z domowym sosem BBQ. Idealny przepis na domówkę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jabłka pod wegańską kruszonką
Cudowne sakiewki wypełnione soczystymi jabłkami i chrupiącą kruszonką. Idealny deser na letnie popołudnie.

Czekoladowy koktajl z cieciorki
Koktajl z cieciorki to kreatywny i przede wszystkim smaczny sposób na wykorzystanie strączków w diecie. Jest bogaty w białko i błonnik. Świetnie sprawdzi się jako sycąca przekąska lub alternatywa dla posiłku.

Sałatka cezar z sosem na bazie żółtek jaj
Sałatka cezar w najbardziej klasycznej odsłonie! Sos na bazie surowych żółtek, z dodatkiem anchois i musztardy, a do tego grillowany kurczak i grzanki. Pycha!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort jogurtowy z owocami leśnymi
Jogurt i owoce to przepis na pyszny deser. Wypróbuj jogurtowej słodkości Kingi!

Frittata z brukselką i groszkiem
Pyszne i pożywne śniadanie w stylu włoskim, pełne zielonych warzyw i jajek. To świetny pomysł na sycący posiłek dla całej rodziny.

Pudding czekoladowy w słoiku
Bardzo czekoladowy deser, o bogatym smaku, inspirowany puddingiem. Pyszny przysmak, który zachwyci dzieci i dorosłych.