Obiad jednoblaszkowy z tofu • przepis • składniki • przygotowanie
Obiad z jednej blaszki – pyszne pieczone warzywa oraz tofu zapiekane w sosie BBQ posypane chrupiącymi orzechami pekan. Wypróbuj w swojej kuchni!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY TOFU
Tofu przekrawamy na pół, wkładamy między dwa ręczniki papierowe, dociskamy miską i odstawiamy do odsączenia.
PRZYGOTOWUJEMY SOS BBQ
Do rondla wlewamy przecier pomidorowy, bulion, ocet jabłkowy, sos sojowy, syrop klonowy. Dodajemy dwie wędzone śliwki i sos sriracha. Gotujący się sos doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno posiekany czosnek. Gotujemy około 15 minut, aż sos się dobrze zredukuje.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Batat, ziemniaki i jabłko obieramy. Batat kroimy w plastry, ziemniaki i jabłko w kostkę. Brukselkę przekrawamy na pół. Warzywa razem z jabłkiem układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą, rozmarynem i parmezanem. Dokładamy tofu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 25 minut. Po 10 minutach pieczenia obracamy tofu na drugą stronę i pieczemy dalej.
PRZYGOTOWUJEMY JARMUŻ
Jarmuż skrapiamy oliwą i wcieramy ją rękoma w liście.
SMARUJEMY TOFU SOSEM BBQ
Tofu smarujemy sosem bbq. Na blachę z warzywami dokładamy jarmuż. Warzywa i tofu pieczemy kolejne 5 minut, obracamy i znów smarujemy sosem.
PODAJEMY Z ORZECHAMI I NATKĄ PIETRUSZKI
Pietruszkę i orzechy pekan siekamy i posypujemy nimi upieczone danie. Podajemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1574,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
787,4 kcal
Tłuszcz
23,4 g
Węglowodany
119,5 g
Błonnik
20,4 g
Białko
29,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zielony falafel burger
Piękne i pyszne burgery z falafelami z dodatkiem świeżych ziół to idealny przepis na domowy wegański fast food. Koniecznie sprawdź, jak wspaniale smakują!

Pastrami po filadelfijsku
Macie wolne 15 minut? Tak? To poznajcie prosty oraz szybki przepis Kingi na pastrami po filadelfijsku. Poczujcie północnoamerykańskie smaki i aromaty. Gotowi? Czas start!

Pancakes szpinakowe z owocami i syropem
Zobacz, jak ze szpinaku, mleka sojowego, płatków owsianych i kilku innych dodatków powstają wegańskie pancakes! Przygotuj je razem z Kingą Paruzel.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciecierzyca z mielonym mięsem i imbirem
Spróbuj połączenia ciecierzycy z mięsem mielonym i aromatycznymi przyprawami! Smakuje wyśmienicie z chrupiącą bagietką.

KANAPKA SŁONECZNA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
Wypróbuj przepis Karola Okrasy na świetną kanapkę z kozim twarożkiem, suszonymi pomidorami i pesto z rukoli. Idealna propozycja na drugie śniadanie!

Kotlety mielone z indyka
Kotlety mielone z indyka to pyszne i lekkie danie, które z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Mięso z indyka jest delikatne, chude i bogate w białko, co czyni je idealnym wyborem na codzienny obiad dla dzieci i dorosłych. Spróbuj zastąpić mielonymi z indyka tradycyjne kotlety mielone i pozwól sobie na urozmaicenie w kuchni!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kociołek myśliwski z piekarnika
Znany z pieczenia go na ognisku kociołek myśliwski przeniesiony w warunki domowe. To przepis na pełne smaku i aromatu danie, które świetnie sprawdzi się jako wyjątkowy obiad dla całej rodziny.

Piwne ziemniaczki
Piwo i ziemniaki? O tak! Przekonaj się, jak wiele zyskują te warzywa, gdy upieczesz je w wyjątkowej marynacie…

Zupa czosnkowa
Rozgrzewająca zupa czosnkowa z dodatkiem sera oraz chrupiącymi grzankami kusi swym smakiem nawet w najchłodniejsze dni.