Knedle serowe z morelami • przepis • składniki • przygotowanie
Złoty środek na wszelkie letnie zachcianki. Domowe knedle z morelami. Delikatne, bo z ciasta serowego, słodkie akurat tyle, żeby uszczęśliwić każdego łasucha i na tyle proste, że każdy może je sobie zrobić, gdy przyjdzie ochota.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KNEDLE
Twaróg mielimy lub przeciskamy go przez praskę, dodajemy mąkę, jajka i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt luźne, dodajemy jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce przez 20 minut.
DRYLUJEMY MORELE
W tym czasie myjemy i osuszamy morele. Przekrawamy je do połowy i usuwamy pestki. W ich miejsce wkładamy po kostce cukru do każdej moreli lub wsypujemy łyżeczkę cukru.
FORMUJEMY KNEDLE
Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki, rozpłaszczając je na dłoni, układamy na cieście morelę i otaczamy owoc ciastem, zlepiając je dokładnie.
GOTUJEMY I PODAJEMY KNEDLE
W dużym garnku zagrzewamy wodę, ulepione knedle wrzucamy na wrzącą wodę (w partiach po kilka sztuk), zmniejszamy gaz i gotujemy kilka minut, do wypłynięcia knedli na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze. Knedle idealnie pasują do kwaśnej śmietany.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2847,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
711,8 kcal
Tłuszcz
7,6 g
Węglowodany
134,4 g
Błonnik
29,7 g
Białko
29,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Krewetki w tempurze
Krewetki w chrupiącej tempurze to pyszna i łatwa w przygotowaniu przekąska!

Krem pierniczkowy
Prosty w przygotowaniu i smakujący świętami krem pierniczkowy, który będzie świetnym dodatkiem do naleśników, gofrów, placuszków i kanapek. Odmień swoje śniadania na słodko!

Sałatka z kaczką, gruszką i buraczkiem
Oryginalna francuska sałatka z kaczką w towarzystwie orzeźwiającej gruszki i aromatycznego buraka.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
Pinsa to alternatywa dla klasycznej pizzy, której historia sięga czasów starożytnego Rzymu. Aromatyczne, chrupiące ciasto na bazie mąki i drożdży piekarniczych szybko zdobyło popularność z uwagi na jego lekkostrawność i interesujący smak. W jaki sposób przyrządza się autentyczną pinsę? Poznaj nasz przepis na lżejszą kuzynkę pizzy!

Zupa krem z rabarbaru i truskawek
Sezonowa i lekka zupa, która obudzi ciepłe wspomnienia obiadów mam i babć? Przygotuj krem z rabarbaru i truskawek – świetnie smakuje na ciepło i jako chłodnik.

Szaszłyki z warzywami i ananasem
Propozycja dla wegetarian, nie tylko w sezonie grillowym. Aromatyczne kawałki warzyw połączone ze słodkim smakiem ananasa.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pinsa z kiełbasą nduja, burratą i cukinią
Błyskawiczna w przygotowaniu pinsa z lekko pikantną kiełbasą nduja, świeżą cukinią i kremową burratą. Wypróbuj ten pyszny pomysł na kolację lub przekąskę na imprezę!

Kotlety z selera
Kotlety z selera w panierce z mąki migdałowej to świetny pomysł na wegetariański obiad. Skuś się na ich przygotowanie i przekonaj się, jak intrygująco mogą smakować warzywa.

Budyń migdałowy z chia
Przygotuj wegański budyń z dodatkiem domowej konfitury porzeczkowej!