Ciasteczkowy deser lodowy • przepis • składniki • przygotowanie
Poznajcie deser idealny na upalne dni! Połączenie ciasteczek palmeritas z lodami, białą i gorzką czekoladą zachwyci Was nie tylko smakiem, ale i prostotą przygotowania!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTECZKA
Ciasteczka rozkładamy na blacie. Zmiękczone lody wkładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Lody wyciskamy na ciasteczko i od razu wykładamy na nie kolejne ciastko i przyciskamy je delikatnie od góry do warstwy lodów. Przygotowane w ten sposób ciasteczka wkładamy do lodówki.
PRZYGOTOWUJEMY CZEKOLADY
Białą i gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie przelewamy czekolady do wysokich naczyń.
DODAJEMY CZEKOLADĘ I PISTACJE
Ciasteczka wyjmujemy z lodówki i zanurzamy do połowy w czekoladzie, potem wkładamy do siekanych pistacji i wiórków kokosowych. Podajemy od razu lub wkładamy do zamrażarki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2698 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
674,5 kcal
Tłuszcz
39,6 g
Węglowodany
73,5 g
Błonnik
4 g
Białko
5,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Minieklery z kremem malinowym
Domowe eklery zachwycają bardziej niż te z cukierni, a smakiem przywodzą na myśl ciepłe, letnie dni.

Stollen – drożdżowa strucla bożonarodzeniowa
Tradycyjne, niemieckie ciasto drożdżowe pełne rodzynek, kandyzowanych skórek cytrusów i migdałów, nadziewane marcepanem. Idealnie sprawdzi się jako alternatywny wypiek świąteczny dla całej rodziny!

Szybkie ciasto w 20 minut
Goście już u drzwi, a Ty nie masz czym ich poczęstować? W takich chwilach przepis na szybkie ciasto może Cię uratować. Jak zrobić pyszne, aromatyczne ciasto w 20 minut? Poznaj nasz sposób na prosty, pyszny deser, który zachwyca swoim smakiem każdego, kto go spróbuje, a do jego przygotowania wystarczy kuchenka mikrofalowa!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szakszuka z botwinki
Inna wersja popularnej szakszuki. Tym razem Kinga wykorzystała w przepisie botwinkę i dymkę, które także świetnie łączą się z jajkami. To świetny pomysł na letnie śniadanie!

Grillowany schab z brzoskwiniową salsą
Niecodzienne połączenie cebuli, brzoskwini oraz przypraw to pyszny dodatek do kruchych kawałków mięsa z grilla.

Crostini z serem brie i miechunką
Chrupiące kawałki bagietki z oryginalną kompozycją dodatków. Pyszna przekąska dla wielbicieli dobrego smaku.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sos grzybowy ze świeżych grzybów – przepis
Sos ze świeżych prawdziwków, który może być dodatkiem do dowolnych klusek, makaronów i mięs. Sprawdź, jak łatwo go przygotować!

Francuskie tosty z boczkiem i serem
Czas na francuskie śniadanie! Pieczywo smażone w jajku, a do tego pyszne dodatki to sposób na dobre rozpoczęcie dnia.

Udon z kurczakiem w ostrym sosie
Makaron udon z kurczakiem i aromatycznym sosem, który jest gotowy w 25 minut? Tak! Właśnie taką obiadową propozycję w stylu kuchni azjatyckiej przygotował Karol. Koniecznie spróbuj!