Łosoś w sosie curry • przepis • składniki • przygotowanie
Sposób na udany obiad? Pieczony łosoś w wyrazistym, kremowym sosie curry z pomidorami i dodatkiem mleka kokosowego.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
CZOSNEK SIEKAMY.
W RONDLU ROZGRZEWAMY
oliwę, wrzucamy cebulę oraz czosnek i smażymy przez chwilę.
DODAJEMY PASTĘ CURRY,
cały czas mieszając smażymy przez około pól minuty.
NASTĘPNIE WLEWAMY MLEKO
kokosowe, dodajemy koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki.
ZAGOTOWUJEMY I DUSIMY
wszystko razem około 30 minut, aż zgęstnieje.
SOS DOPRAWIAMY SOKIEM
z limonki i solą. ŁOSOSIA MYJEMY I: suszymy.
UKŁADAMY FILETY NA
blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, na każdy kawałek ryby nakładamy sos.
PIEKARNIK Z FUNKCJĄ
grilla nagrzewamy do 200 stopni, wstawiamy rybę do piekarnika i zapiekamy około 15 minut.
JAK PODAWAĆ PODAJEMY
z ryżem jaśminowym.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3290 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
822,5 kcal
Tłuszcz
47,1 g
Węglowodany
52,2 g
Błonnik
47 g
Białko
47 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekanka z batatów
Szukasz pomysłu na smaczny obiad? Zapiekanka z batatów z dodatkiem dipu z orzechów nerkowca to propozycja, którą musisz wypróbować!

3 sposoby na chutney jabłkowy
Chutney to doskonały dodatek do mięs, ryb czy pieczonych warzyw – a Karol ma na niego aż trzy sposoby!

Zupa z fasolki szparagowej
Prawdziwe smaki lata i dzieciństwa! Przygotuj letnią zupę z fasolką i pulpecikami wg przepisu Karola, by przywołać wspomnienia prostej i pysznej kuchni mamy oraz babci.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Razowe grzanki z musem z awokado i wędzonym łososiem
Razowe pieczywo, mus z awokado i nieodłączny element idealnego śniadania: jajko, tym razem w koszulce! Oto pożywne tosty na dobry początek dnia!

Dorsz czarny na szpinaku
Szybki pomysł na obiad – dorsz czarny, podany z blanszowanym szpinakiem z prażonymi płatkami migdałowymi.

Sałatka „Zielona Bogini”
Niech talerz zazieleni się na wiosnę! Sałatka „Zielona Bogini”, którą przygotujesz wg przepisu Kingi, doda lekkości Twojemu codziennemu menu. Sprawdź, jak smakuje!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierniki
Tradycyjne ciasteczka o korzennym aromacie udekorowane słodką polewą i kolorową posypką. Cieszą i oko, i podniebienie!

Fasolka szparagowa z bułką tartą
Fasolka szparagowa z bułką tartą to prosty i szybki przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Ten klasyczny polski przysmak idealnie sprawdza się latem, kiedy świeża fasolka jest łatwo dostępna i najsmaczniejsza. Przygotowanie tego dania zajmuje tylko kilkanaście minut, a jego smak przywołuje wspomnienia domowych obiadów z dzieciństwa.

Zapiekanka z pieczarkami
Połączenie świeżych pieczarek z aromatycznymi przyprawami, ciągnącym się serem i chrupiącym chlebem to mix, który zadowoli nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. W jaki sposób przyrządzić domową zapiekankę z pieczarkami? Odkryj nasz sposób!