Serduszka z musem z liczi i malin • przepis • składniki • przygotowanie
W prezencie dla najbliższych – świetny pomysł na słodki prezent! Wypróbuj przepis Pawła na musowe serduszka w błyszczącej polewie!

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Czekoladę drobno siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy miękkie masło. Całość roztapiamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Dodajemy do masy pokruszone wafelki. Całość mieszamy. Masę wykładamy na papier do pieczenia. Przykrywamy drugim arkuszem papieru. Rozwałkowujemy na placek o grubości 4-5 mm. Wstawiamy do lodówki.
MIKSUJEMY OWOCE
Owoce liczi obieramy ze skórki. Przecinamy na pół i usuwamy pestki. Miąższ liczi miksujemy, a następnie przecieramy przez sito do czystej miseczki. Maliny miksujemy, przecieramy przez sito do czystej miseczki.
PRZYGOTOWUJEMY MUS OWOCOWY
200 g przetartych malin i 300 g przetartego liczi łączymy w dużej misce. Dodajemy cukier puder, kilka kropli soku z limonki. Mieszamy. Żelatynę namaczamy w 50 ml wody, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Żelatynę łączymy z kilkoma łyżkami musu owocowego. Mieszamy i wlewamy do przetartych owoców. Dokładnie mieszamy. Śmietankę ubijamy na puszystą masę. Łączymy z owocami. Mus przekładamy do worka cukierniczego.
SKŁADAMY DESERKI
Do form szprycujemy mus. Do musu możemy włożyć kilka malin. Ze schłodzonego spodu wycinamy serduszka i układamy je na wierzchu każdej formy wypełnionej musem. Jeśli spód się kruszy, dociskamy go do musu, wówczas zestalą się razem. Deserki wkładamy do zamrażalnika na ok. 2-3 godziny.
PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
Z wody i cukru gotujemy syrop. Dodajemy resztę przetartych malin i owoców liczi. Zagotowujemy. Żelatynę namaczamy w wodzie. Dodajemy do owoców. Mieszamy i zestawiamy z ognia. Przecedzamy polewę przez sito. Studzimy do ok. 30°C.
DEKORUJEMY DESERKI
Zamrożone deserki wyciągamy z formy. Oblewamy polewą i pozostawiamy do rozmrożenia. Najlepiej pozostawić w lodówce na ok. 2 godziny. Dekorujemy świeżymi malinami i listkami mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3827 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
382,7 kcal
Tłuszcz
12,7 g
Węglowodany
52,2 g
Błonnik
9,2 g
Białko
9,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z młodych ziemniaków z kurkami
Prezentujemy przepis na sałatkę ziemniaczaną, wzbogaconą o podsmażone ze świeżym majerankiem kurkami według pomysłu Karola Okrasy!

Pierogi z suszonymi śliwkami
Słodkie smaki i świąteczne aromaty połączą się w pierogach Pawła! Sprawdź, jak przygotować śliwkowe nadzienie i migdałową okrasę!

Sałatka warzywna z dressingiem z orzeszków ziemnych
Podsmażone cukinia, bakłażan, marchewka skąpane w dressingu z orzeszków ziemnych – łatwy przepis na udany posiłek!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kaczka konfit z konfiturą cebulową i purée z selera
Tradycyjna francuska kaczka konfitowana okiem rodzimego kucharza - Karola Okrasy. Warto wypróbować!

Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami
Pyszna kaczka i suszone śliwki to składniki, które królują w tym daniu i doskonale podkreślają smak całej potrawy.

Tort lodowy
Idealny na letnią imprezę urodzinową! Wypróbuj przepis Pawła na wspaniały tort lodowy z warstwami w dwóch smakach. To idealne ciasto dla fanów biszkoptu, czekolady, truskawek i… słodkości na chłodno!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Karmelki miodowe
Przygotuj karmelki o wyjątkowym smaku! Z dodatkiem anyżu, tymianku i oczywiście dużej ilości miodu!

Spanakopita - tort z fety i szpinaku
Chrupiący pszenny chlebek wypełniony smakowitym, słonym nadzieniem. Wyborny zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Podpłomyki z koprem włoskim i brzoskwinią
Chrupiący podpłomyk z dodatkiem sera koziego z anyżkowym koprem włoskim i brzoskwinią! To zaskakujące połączenie, ale przepyszne!