Kanapka z polędwicą i jajkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Coś znacznie więcej niż zwykła bułka z szynką! Wypróbuj przepis Karola na kanapkę z polędwicą i jajkiem w koszulce – sprawdzi się na imprezach, a kolację zamieni w małą ucztę!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Majonez łączymy w misce z drobno siekanym szczypiorem z dymki i skórką startą z limonki. Dodajemy drobno posiekane chili i białe wino. Mieszamy, doprawiamy pieprzem i odstawiamy na chwilę, by smaki się przegryzły.
SMAŻYMY POLĘDWICĘ
Polędwicę pokrojoną w plastry oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Tymianek i papryczkę chili drobno siekamy i rozsmarowujemy z olejem na desce.
GOTUJEMY JAJKA W KOSZULCE
Wrzącą wodę, doprawioną solą i octem, mieszamy łyżką, by powstał w niej lejek. Wbijamy jajko w środek lejka i gotujemy 1-1,5 minuty. Jajka gotujemy jedno po drugim.
SKŁADAMY KANAPKI
Dymkę pokrojoną w drobne krążki mocno przesmażamy na rozgrzanym maśle.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2826,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
706,6 kcal
Tłuszcz
45,6 g
Węglowodany
44,7 g
Błonnik
26,2 g
Białko
26,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zębacz smugowy pieczony w limonkowej marynacie
Najsmaczniejsze przepisy często są bardzo proste – tak jest i w tym przypadku! Poznaj przepis na pieczonego zębacza z limonką i kaparami.

Krokiety z kapustą i grzybami – przepis
Chrupiące naleśniki w panierce wypełnione farszem z kiszonej kapusty i pieczarek. Zobacz, jak przygotować krokiety!

Karmelowy sernik z rosą
Paweł Małecki przygotował kolejny przepis dla fanów sernika! Spróbuj go w wersji karmelowej z bezą.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałata z sosem z gorgonzoli i chrupiącym boczkiem
Chrupiąca sałata lodowa z aromatycznym sosem z wyjątkowego sera gorgonzola z mascarpone i orzechami. Podana z równie chrupiącym boczkiem i dodającą ostrości cebulą będzie świetnym pomysłem na szybkie danie.

Pasta z ciecierzycy na kanapki do lunchboxa
Świetnie zbilansowany lunch, który da energię na drugą połowę dnia dzieciom i dorosłym! Sprawdź, jak szybko przygotować te pełnowartościowe i pyszne przekąski.

Pizza na spodzie z kalafiora
Pizza to nie tylko tradycyjne ciasto. Możesz przygotować ją także na warzywnym spodzie, np. z kalafiora. Wypróbuj nowoczesny sposób na pizzę w wersji Kingi!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Korzenne ciasteczka na Halloween
Zobacz, jak mistrzowski duet Pawła i Jowity przygotowuje smaczne ciasteczka korzenne i ozdabia je w halloweenowym stylu!

MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
Roladka biszkoptowa wypełniona kremem przygotowanym na bazie mascarpone z dodatkiem aromatycznej skórki limonki – łatwy deser, który szybko przygotujesz dla swoich sylwestrowych gości!

Szarlotka - klasyczny przepis
Szarlotka to klasyczne polskie ciasto, które zachwyca smakiem soczystych jabłek połączonych z delikatnym ciastem. To ulubiony deser wielu, który idealnie sprawdzi się na różne okazje oraz jako słodki poczęstunek do kawy. Przygotuj z nami tę pyszność, która na pewno wprowadzi do Twojego domu zapach pieczonych jabłek i cynamonu!