Racuchy ze szpinakiem i kozim serem • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz pomysłu na sycące śniadanie? Wypróbuj przepis na doskonałe racuchy ze szpinakiem i serem kozim!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
Robimy ciasto
Przestudzone purée z ziemniaków wykładamy na blat lub stolnicę. Dodajemy jednakową ilość mąki pszennej i żytniej – ilość mąki dopasowujemy do wilgotności ziemniaków. Dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem oraz curry. Szybko zagniatamy ciasto do połączenia się składników.
Smażymy racuchy
Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej i układamy racuchy. Smażymy na złoty kolor. Racuchy przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Dodajemy pomidorki do szpinaku
Ząbek czosnku siekamy w plastry. Pomidory koktajlowe myjemy, osuszamy i kroimy na połówki. Szpinak myjemy, osuszamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy oliwę. Podprażamy czosnek, dodajemy szpinak. Doprawiamy pieprzem, solą, gałką muszkatołową. Chwilę prażymy, a następnie wyłączamy ogień pod patelnią i pozwalamy szpinakowi zmniejszyć objętość. Dodajemy pomidory.
Zapiekamy racuszki ze szpinakiem i serem kozim
Połowę sera koziego kroimy w paski. Resztę plastrów dopasowujemy wielkością do racucha. Plastry sera nakładamy na racuchy, a na nie szpinak z pomidorami. Na wierzchu układamy paski sera.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1980,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
495,2 kcal
Tłuszcz
10,5 g
Węglowodany
78,6 g
Błonnik
20,7 g
Białko
20,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szynka w kapuście curry
Szynka, kiszona kapusta i curry – to niezwykłe połączenie smaków zapewni niezapomniane kulinarne przeżycie! Wypróbuj przepis na alternatywną wersję bigosu!

Kieszonka z pstrąga faszerowana serem ricotta z pachnącym ryżem
Zamień filet z pstrąga w smakowitą, pieczoną kieszonkę wypełnioną aromatycznym serowym farszem.

Prosta paella z kurczakiem
Pyszny ryż z dodatkiem mięsa drobiowego to tradycyjne danie inspirowane kuchnią hiszpańską. Koniecznie spróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chleb orkiszowy faszerowany pastą ziemniaczaną z ricottą
Oryginalny pomysł połączenia pysznego chleba orkiszowego z aromatycznym farszem ziemniaczanym z dodatkiem sera ricotta.

Kotlety schabowe z dipem musztardowo-ogórkowym
Odczaruj zwykłego schabowego! Kotlety podaj z doskonałym dipem musztardowo-ogórkowym!

Roladki z wędzonego łososia z jabłkiem
Roladki z dodatkiem śmietany, jabłka i orzeszków zawinięte w liście szczypiorku. To idealna przekąska na spotkanie w gronie przyjaciół.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka wiosenna
Sałatka wiosenna z nowalijkami to doskonały sposób na wprowadzenie świeżości i lekkości do codziennych posiłków. Ta kolorowa sałatka to propozycja idealna dla tych, którzy pragną cieszyć się smakiem sezonowych warzyw już od marca! Odkryj razem z nami, jak szybko i łatwo można przygotować sałatkę wiosenną!

Herbata jabłkowo-cynamonowa
Kochasz korzenne smaki? Mamy coś dla Ciebie! Wypróbuj przepis na aromatyczną herbatę z intensywnym korzennym smakiem!

Placuszki z kukurydzy z sosem jogurtowym
Kukurydza i groszek – po te warzywa sięgnie Kinga, by przygotować wyśmienite placki. Podaj je z sosem jogurtowym jako szybki obiad lub wytrawną przekąskę między posiłkami!