Piersi kaczki z sosem czekoladowym i z zapiekanką z kozim serem • przepis • składniki • przygotowanie
Lubisz nieoczywiste połączenia? Wypróbuj wyrafinowany przepis na piersi kaczki z aksamitnym czekoladowym sosem.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ 2 NACZYNIA
żaroodporne, folię spożywczą i sitko Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół) Piersi kaczki Piersi kaczki nacinamy w poprzek od strony skóry (nacinamy tylko skórę, nie nacinamy mięsa).
PIERSI PRZEKŁADAMY DO
naczynia żaroodpornego, posypujemy 3-4 szczyptami ziół prowansalskich, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, całość wcieramy w mięso.
DODAJEMY 2 DROBNO
posiekane ząbki czosnku, całość zakrywamy folią spożywczą i marynujemy 20-30 minut w lodówce (najlepiej przez całą noc).
NA DNIE TEFLONOWEJ
patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
SMAŻYMY PIERSI OD
strony skóry (7 minut) na złoty kolor, odlewamy tłuszcz i na suchej patelni smażymy je następnie od strony mięsa (5 minut).
MIĘSO POWINNO W
środku być różowe.
MIĘSO ZAKRYWAMY FOLIĄ
aluminiową.
PRZED PODANIEM WKŁADAMY
piersi (przykryte folią aluminiową) do piekarnika w celu podgrzania mięsa.
ZAPIEKANKA (TION) Z
kozim serem Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na dnie układamy cebule pokrojone w piórka, ziemniaki obrane i pokrojone w talarki o grubości ok.
0,5 CM, DOPRAWIAMY
solą i pieprzem.
CUKINIĘ KROIMY W
talarki, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze części (wielkości podobnej do talarków cukinii), pomidory kroimy w plastry.
NA PRZEMIAN UKŁADAMY
cukinię, paprykę i pomidora na kształt wachlarza.
DO MISECZKI PRZELEWAMY
2-3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy 3-4 posiekane ząbki czosnku i 2 szczypty tymianku, sól i pieprz. MIESZAMY.
SMARUJEMY UŁOŻONE W
naczyniu żaroodpornym warzywa i rozkładamy kozi ser.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
nagrzanego do 180°C (opcja: góra- dół) na 40 minut do godziny.
SOS DO ZAPIEKANKI
250 ml octu balsamicznego przelewamy do garnka, dodajemy 80 g miodu i mieszamy. ZAGOTOWUJEMY.
OD CZASU DO
czasu mieszamy trzepaczką.
PO CHWILI ZMNIEJSZAMY
ogień i dalej gotujemy, następnie odstawiamy.
SOS CZEKOLADOWY DO
mięsa Na bardzo gorącą patelnię, na której smażyliśmy piersi kaczki, wlewamy 250 ml czerwonego wytrawnego wina, mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, dodajemy 1 liść laurowy, 2 szczypty suszonego tymianku, rozbity pieprz w ziarnach, szczyptę cynamonu, szczyptę pieprzu cayenne (opcjonalnie), papryczkę pokrojoną wraz z gniazdami nasiennymi, skórkę startą z 1 pomarańczy.
GOTUJEMY 2 MINUTY,
przecedzamy do mniejszego garnka i podgrzewamy 4-5 minut.
GDY SOS ZREDUKUJE
się o połowę, dodajemy 40 g masła, mieszamy trzepaczką, ścieramy do sosu 4 kostki kuwertury na drobnych oczkach, mieszamy. DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ: soli.
JAK PODAWAĆ PIERŚ
wyciągamy z piekarnika, kroimy na ukos, polewamy sosem z czekolady i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
ZAPIEKANKĘ WYCIĄGAMY Z
piekarnika, posypujemy szczypiorkiem i polewamy sosem z octu balsamicznego.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3745,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
936,4 kcal
Tłuszcz
40,0 g
Węglowodany
82,4 g
Błonnik
49,6 g
Białko
49,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekanki z grillowanym kurczakiem
Zapiekanki z grillowanymi warzywami i kurczakiem, pełne żółtego sera i sera feta. To pomysł na niesamowicie sycącą, pyszną przekąskę, której trzeba spróbować!

Risotto alla milanese
Klasyka inspirowana kuchnią Mediolanu, wzbogacona o kilka dodatków, wg przepisu Karola Okrasy! Przygotuj wykwintne risotto z szafranem na wyjątkową okazję!

Zapiekanka z mięsa mielonego z marchwią i serem owczym
Ser feta i marchewka to doskonałe dodatki do mięsa mielonego, z którym tworzą pyszną zapiekankę. Przygotuj na spotkanie ze znajomymi!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bezglutenowe ciasto śliwkowe
Ciasto bez glutenu? Wypróbuj przepis Pawła na pyszne ciasto ze śliwkami!

Tort czekoladowo-miętowy
Wyśmienite połączenie słodkiej oraz gorzkiej czekolady i orzeźwiającej mięty. Taki deser uświetni niejedną okazję.

Uda kurczaka duszone w herbacie z rumem
Zamarynuj udka w rumie, a następnie upiecz je wraz z ziemniakami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Strudel makowy
Pachnące kruche ciasto wypełnione słodkim makowo-bakaliowym nadzieniem. Deser, na który skusi się niejeden łasuch.

Curry z kurczaka z jabłkiem, mango i mlekiem kokosowym
Wystarczą niecałe dwie godziny, by przenieść się do Tajlandii i spróbować typowej dla tej kuchni potrawy.

Tort naleśnikowy z kremem i owocami
Najłatwiejszy, a jednocześnie pyszny tort to ten z naleśników. Przygotuj go z kremem kawowym i owocami!