Pieczona kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym • przepis • składniki • przygotowanie
Pomysł na wykwintną kaczkę. Upieczona w słodko-kwaśnym sosie karmelowo-pomarańczowym, podawana z czerwoną kapustą.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ ROZGRZEJ PIEKARNIK
do 160 stopni C (termoobieg).
KAPUSTA SIEKAMY KAPUSTĘ,
po czym wrzucamy ją do dużego garnka lub głębokiej patelni.
DODAJEMY 1 SZKLANKĘ
soku pomarańczowego, 2 łyżki miodu i 2 łyżki octu białego.
DOPRAWIAMY ŚWIEŻO ZMIELONĄ
solą i świeżo zmielonym pieprzem.
GOTUJEMY BEZ PRZYKRYCIA,
od czasu do czasu mieszając.
KAPUSTĘ DUSIMY
ok. 1,5 GODZ.
JEŻELI KAPUSTA JEST
sucha, podlewamy ją 1/2 szklanki soku.
POD KONIEC DOPRAWIAMY
odrobiną soli i pieprzu i jeszcze 1 łyżką miodu.
KACZKA USUWAMY NADMIAR
tłuszczu z boków wewnątrz kaczki (przy kuprze), wycinamy węzły chłonne przy kuprze, obcinamy częściowo skrzydełka (druga torebka stawowa). USUWAMY RESZTĘ: piór.
KACZKĘ DOPRAWIAMY SOLĄ
i pieprzem od środka. WIĄŻEMY.
NASTĘPNIE SMARUJEMY OLEJEM,
doprawiamy z zewnątrz pieprzem i solą.
PIECZEMY W TEMPERATURZE
180 stopni C (termoobieg), licząc 20 minut na każde 1/2 kilograma.
SOS W GARNKU
rozpuszczamy 80 g cukru.
DODAJEMY 3 ŁYŻKI
octu białego i jedną szklankę soku pomarańczowego.
MIESZAMY I
podgotowujemy.
WYŁĄCZAMY PALNIK POD
garnkiem, następnie dodajemy 60g-80g zimnego masła aby zagęścić sos.
DODAJEMY DO NIEGO
troszkę pieprzu.
JAK PODAWAĆ WYCIĄGAMY
kaczkę z piekarnika.
SMARUJEMY KACZKĘ SOSEM,
resztę sosu podajemy w sosjerce. KAPUSTĘ CZERWONĄ WYKŁADAMY: na talerz.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5708,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1427,1 kcal
Tłuszcz
92,3 g
Węglowodany
56,4 g
Błonnik
32,2 g
Białko
32,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Królik w sosie pieczarkowym
Delikatne mięso z królika przyrządzone według tradycyjnej receptury i wzbogacone smakiem kremowego sosu z pieczarek.

Gryczane pierogi z bobem
Wykorzystaj w pełni sezon na bób i podaj te pyszne nasiona w całkiem nowy sposób! Przepis Karola na pierogi z bobem i parmezanem pozwoli Ci przygotować pyszny letni obiad dla całej rodziny!

Batony cytrynowe na orkiszowym spodzie
Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pyszne batony cytrynowe na orkiszowym spodzie słodzone miodem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gulasz z soczewicy z pieczoną wołowiną
Idealne danie dla tych, którzy lubią gotować w plenerze: pieczona polędwica wołowa i sycący gulasz z soczewicy! Wypróbuj przepis Karola – niech te proste smaki przeniosą Cię w czasie.

Qurrito — quesadilla z kurczakiem
Masz ochotę na coś szybkiego, sycącego i pełnego smaku? Qurrito, czyli quesadilla z kurczakiem, to idealny sposób na wprowadzenie odrobiny egzotyki do codziennego menu. Połączenie chrupiącej tortilli, soczystego kurczaka i ciągnącego się sera sprawia, że trudno się oprzeć temu daniu. Sprawdź nasz przepis na bajecznie pyszne qurrito!

Chlebek bananowy
Do kawy, do mleka, z masłem – to słodkie amerykańskie ciasto możesz jeść na wiele sposobów, a przygotujesz je dzięki szybkiemu i łatwemu przepisowi Darii. Do dzieła!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort orzechowo-czekoladowy „Manhattan”
Wypieki w amerykańskim stylu nie mogą się obyć bez masła orzechowego. Polecamy tort według pomysłu Pawła Małeckiego!

Sernik limonkowy
Przygotuj sernik z domowego twarogu z dużą ilością limonki i liśćmi zielonej herbaty!

Tarta z pomarańczami i kumkwatami
Kruche ciasto, krem pomarańczowy i słodkie kumkwaty – przygotuj tartę, która nie tylko pięknie wygląda, ale też pysznie smakuje!