Masło orzechowe • przepis • składniki • przygotowanie
Tylko trzy proste składniki wystarczą, by przygotować pyszne, domowe masło orzechowe! Posmaruj nim pieczywo lub wykorzystaj je w potrawach kuchni w stylu azjatyckim.

Czas przygotowania
3 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ
2 słoiki o pojemności 220 ml termorobota MC Smart SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Do pojemnika miksującego wsypać 50 g orzeszków i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 8 sekund/prędkość 7 .
Przesypać do innego naczynia.
Teraz wsypać do pojemnika cukier i ucierać (z zatkniętą miarką) na proszek 10 sekund/prędkość 10 .
Do cukru dodać pozostałe orzeszki i miksować wszystko (z zatkniętą miarką) 30 sekund/prędkość 10 .
Łopatką zgarnąć masę ze ścianek na dno pojemnika, dodać olej arachidowy i mieszać wszystko 30 sekund/prędkość 7 .
Ponownie zgarnąć ją ze ścianek na dno pojemnika.
Na koniec dodać rozdrobnione orzeszki i mieszać wszystko, ustawiwszy obroty w lewo/20 sekund/prędkość 1 .
Gotowym masłem orzechowym napełnić zakręcane słoiki.
RADA Jeśli wolisz masło o gładszej konsystencji, zmiksuj na raz wszystkie orzeszki, tak jak opisano w 3. kroku.
Masłem orzechowym zwykle smaruje się pieczywo.
Jest ono też bazą wielu azjatyckich potraw, niekiedy używa się go także do pieczenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2688,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
336,1 kcal
Tłuszcz
26,2 g
Węglowodany
10,3 g
Błonnik
13,3 g
Białko
13,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Frozen bites o smaku matchy i mango
Szybkie w przygotowaniu i pyszne frozen bites, czyli mrożone kąski o smaku matchy i mango. Sprawdź, jak łatwo je zrobić, i ciesz się domowymi lodami inspirowanymi azjatyckimi smakami.

Smalec z fasoli
Smalec z fasoli to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego smalcu wieprzowego. Ten roślinny zamiennik cieszy się coraz większą popularnością wśród osób poszukujących bezmięsnych smarowideł. Smalec z fasoli jest niezwykle prosty w przygotowaniu i można wykorzystać go nie tylko do kanapek. Jak przyrządzić ten nietuzinkowy produkt? Odkryj nasz przepis na pyszny smalec z fasoli!

Parfait waniliowe z malinami (domowe lody)
Mrożony deser najlepszy na letnie upały! Sprawdź przepis na domowe lody śmietankowe z sosem malinowym i ciasteczkami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron z zielonym pesto i dodatkami
Przepyszny i sycący makaron, który doskonale sprawdzi się jako pomysł na obiad w zabiegany dzień. Sprawdź, jak proste w przygotowaniu jest to danie!

Mus czekoladowy
Jak mus, to mus! Ale ten mus musisz spróbować!

Wegańskie gofry dyniowe
Dynia i cynamon w deserowej odsłonie? Dzięki przepisowi Kingi na wegańskie gofry dyniowe jesienny sezon w kuchni zaczniesz w słodkim stylu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Amerykańskie BBQ
Frytki z batatów, z ziemniaków, sos z awokado i masłem orzechowym, marynata BBQ – to i jeszcze więcej składa się na prawdziwe amerykańskie grillowanie!

Pieczony ser brie z pieczarkami
Wyśmienita kompozycja z sera pleśniowego oraz pieczarek, smakuje obłędnie podana z orzechami włoskimi i świeżą bagietką.

Sałatka z pieczonych warzyw z sosem tymiankowo-cytrynowym
Wypróbuj przepis na lekkostrawną sałatkę z pieczonych warzyw, okraszoną sosem tymiankowo-cytrynowym, podaną z kawałkami pokruszonego białego sera.