Łosoś zapiekany z musem z porów i sera • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatny i aromatyczny łosoś zapiekany pod musem z porów i gorgonzoli z mascarpone i pistacjami to wyjątkowy pomysł na danie, jak z restauracji.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY RYBĘ
Łososia z obu stron obficie posypujemy solą. Tak przygotowaną rybę odkładamy na 10-15 minut. Gotową rybę myjemy pod zimną, bieżącą wodą.
PODSMAŻAMY PORY
Z porów odkrawamy białe części, przekrawamy je na pół i dokładnie opłukujemy. Następnie siekamy je w półtalarki i krótko podsmażamy na patelni. Kiedy pory zaczną mięknąć, doprawiamy je 2 szczyptami płatków chili i skórką otartą z cytryny. Tak przygotowane składniki ściągamy z patelni i odkładamy do wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY MUS
Ser rozcieramy w misce, aż jego konsystencja stanie się bardziej kremowa. Następnie dodajemy do niego wystudzone pory, ostatnią szczyptę płatków chili i skórkę otartą z cytryny. Całość dokładnie mieszamy.
SMAŻYMY I PIECZEMY ŁOSOSIA
Rybę nacieramy olejem i krótko przesmażamy na rozgrzanej patelni. Następnie przekładamy łososia do naczynia żaroodpornego i wykładamy na niego mus z sera i porów. Całość zapiekamy przez ok. 6 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Do miseczki dodajemy maślankę, sól i olej z pestek dyni. Całość dokładnie mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z ZIÓŁ
Bazylię i natkę pietruszki siekamy, przekładamy do miski i skrapiamy sokiem z ⅓ cytryny. Całość skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i mieszamy.
PODAJEMY DANIE
Łososia doprawiamy według uznania miodem i wykładamy na talerz. Następnie na rybie układamy sałatkę z ziół, a obok wylewamy odrobinę sosu z maślanki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2173,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1086,7 kcal
Tłuszcz
69,6 g
Węglowodany
56 g
Błonnik
10,2 g
Białko
63,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tort cytrynowy na specjalne okazje
Paweł pokaże Ci, jak przygotować tort idealny na specjalne okazje! Zasmakuje wszystkim fanom cytrynowych wypieków.

Ciasto miodowe z orzechami pekan
Ciasto pełne orzechów z mocno miodowym aromatem! Paweł Małecki nie zwalnia tempa i zachwyca kolejnym przepisem!

Tiramisu z duszonymi jabłkami i ciasteczkami cantuccini
Ekspresowe mascarpone z aromatycznymi jabłkami i idealnymi ciasteczkami cantuccini! To propozycja, której nie sposób się oprzeć. Jeśli raz spróbujesz, już zawsze będziesz wracać do tego smaku!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Koszyczki makaronowe
Koszyczki makaronowe, które przygotujesz na jednej patelni? Właśnie tak! Poznaj przepis na to aromatyczne danie pełne sosu pomidorowego i ciągnącej się mozzarelli.

EKSPRESOWA KONFITURA Z MALIN
Konfitura z malin w 15 minut? Tak! To możliwe! Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na ekspresową konfiturę, którą przygotujesz przy użyciu kuchenki mikrofalowej.

Talerz przystawek
Talerz przystawek pełen podawanych na zimno i na ciepło przekąsek w greckim stylu. To pyszny pomysł na imprezę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Śledzie z suszonymi pomidorami
Szukasz pomysłu na wyjątkową przekąskę świąteczną ze śledziem w roli głównej? Śledź z suszonymi pomidorami to doskonałe połączenie tradycyjnych smaków z nutą śródziemnomorskiego charakteru. Poznaj nasz przepis na pysznego śledzia!

Żeberka ostro pikantne
Nie ma grilla bez żeberek! Wypróbuj naszą bardzo smakowitą i pikantną wersję.

Naleśniki jogurtowe z syropem kokosowym z sałatką z truskawek i ogórka
Świeże i orzeźwiające danie Karola Okrasy - naleśniki o kokosowym smaku z sałatką truskawkowo-ogórkową!