Wegańskie naleśniki bez jajek z borówkami • przepis • składniki • przygotowanie
Kinga przygotowała kolejny wegański przepis – tym razem na naleśniki! Smakują wyśmienicie z kremem waniliowym na bazie nerkowców i słodkimi borówkami!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA
Łączymy mleko z wodą, cukrem, mąką pszenną i ziemniaczaną, olejem i solą. Całość miksujemy lub mieszamy trzepaczką. Odstawiamy do lodówki minimum na 1 godzinę.
SMAŻYMY NALEŚNIKI
Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej i rozsmarowujemy ręcznikiem papierowym. Smażymy naleśniki po 2-3 minuty z każdej strony.
PRZYGOTOWUJEMY KREM WANILIOWO-CYTRYNOWY
Nerkowce namaczamy w wodzie minimum przez 1 godzinę. Odcedzone orzechy miksujemy z mlekiem, skórką otartą z cytryny i sokiem z połowy cytryny, nasionkami wydrążonymi z laski wanilii, syropem klonowym i solą. Gdy konsystencja nie będzie jednolita, dodajemy więcej mleka.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1655 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
413,8 kcal
Tłuszcz
15,8 g
Węglowodany
61,5 g
Błonnik
2,1 g
Białko
12,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Drożdżówki z serem
Drożdżówka z białym serem to klasyczny przysmak, który kojarzy się z domowym ciepłem i dzieciństwem. Delikatne, puszyste ciasto w połączeniu z kremowym nadzieniem z białego sera tworzy niezwykle pyszną kompozycję. Taka domowa drożdżówka jest idealnym wyborem na śniadanie, podwieczorek czy słodką przekąskę. Sprawdźcie, jak ją zrobić!

Śledzie po kaszubsku
Sos pomidorowy z odrobiną miodu i kawałki śledzi, które połączą się z nim, stworzą jedno z dwunastu wyjątkowych, wigilijnych dań! Wypróbuj tradycyjny przepis w wersji Karola!

Czekoladowy mikołaj faszerowany ciepłymi lodami
Czy święta mogą być jeszcze bardziej słodkie? Odpowiedzią na to pytanie jest czekoladowy mikołaj faszerowany ciepłymi lodami. Zaskocz dzieci (lub dorosłych!) i podaj tę wyjątkową słodką przekąskę przy najbliższej okazji.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szaszłyki z dipem z melona
Pyszna propozycja na grilla: polędwica wieprzowa w marynacie z sherry podana z orzeźwiającym dipem z melona i bazylii.

Lunchbox z serowymi proziakami
Pyszny domowy lunchbox z regionalnym akcentem – proziakami serowymi. To pełnowartościowy posiłek dla każdego członka rodziny. Koniecznie sprawdź, jak prosto go przyrządzić!

Chleb w stylu portugalskim
Wyjątkowo miękki w środku i chrupiący na zewnątrz chleb w stylu portugalskim, nazywany też chlebem wodnym, świetny jako domowe pieczywo. Koniecznie spróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Los burritos, czyli tortilla z mięsno-warzywnym farszem
W studenckiej kuchni wszystkie chwyty dozwolone - spróbuj naleśnikowego burrito!

Pieczony boczek z airfryera
Pieczony boczek z airfryera z wyjątkowo chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem. Pokrojony w plastry będzie świetnym dodatkiem na kanapki lub do obiadu.

Placek z rabarbarem
Gdy sezon na rabarbar w pełni – wykorzystaj nasz przepis na placek z rabarbarem!