Labraks w cytrusach z sałatką z rukoli • przepis • składniki • przygotowanie
Wyborna grillowana ryba przesiąknięta świeżą pomarańczową nutą, podawana z lekką sałatką z rukoli, kaparów i oliwek.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE SKÓRĘ UMYTEJ
i osuszonej ryby nacinamy po obu stronach w 3-4 miejscach.
OWOCE WYPARZAMY I
osuszamy.
Z CYTRYNY ORAZ
3 pomarańczy ścieramy skórkę i dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek.
MARYNATĄ NACIERAMY
rybę.
TE SAME POMARAŃCZE
kroimy w plasterki, układamy na ruszcie i lekko grillujemy.
NASTĘPNIE ODWRACAMY JE
na drugą stronę i układamy na nich ryby.
GRILLUJEMY PO KILKA
minut z każdej strony.
RUKOLĘ MIESZAMY Z
kaparami i pokrojonymi oliwkami.
POZOSTAŁE POMARAŃCZE FILETUJEMY
i dodajemy do sałatki.
Z RESZTEK WYCISKAMY
sok, mieszamy go z 3 łyżkami oliwy z oliwek i polewamy sałatkę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2540,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
635,2 kcal
Tłuszcz
12,2 g
Węglowodany
26,1 g
Błonnik
52,9 g
Białko
52,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Babeczki z jeżynami
Poznaj przepis na puszyste babeczki z jeżynami i migdałami! To idealny deser na letnie popołudnie!

Kokosowe gofry z sosem mango
Pyszne, słodkie i chrupiące - takie są kokosowe gofry z sosem mango!

Flaki wołowe
Flaki wołowe to tradycyjna polska zupa, która od wieków gości na polskich stołach, szczególnie w te chłodniejsze dni. To danie o charakterystycznym smaku, które zachwyca głębią aromatów i bogactwem przypraw. Przygotowanie flaków wymaga cierpliwości, ale efekt jest tego wart. Zrób z nami pyszne flaki wołowe!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
Zachowaj smak rabarbaru na dłużej! Przygotuj aromatyczną konfiturę z rabarbaru i suszonych fig!

Łosoś z salsą z tamarillo i mango
Grillowany łosoś w owocowej salsie to prawdziwa uczta dla podniebienia! Wykorzystaj przepis Darii na specjalną okazję!

Okoń morski z grilla z masłem musztardowym, ziemniakami z grilla i z pesto bazyliowym
Okoń morski z grilla z masłem musztardowym, ziemniakami z grilla i z pesto bazyliowym
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wolno pieczona karkówka w przyprawach korzennych
Jej wyjątkowy, korzenny smak zawdzięczamy doskonałej marynacie i długiemu pieczeniu. Wykorzystaj świąteczny czas, by podać bliskim karkówkę według przepisu Karola Okrasy!

Perliczka w czerwonym winie
Oryginalny sposób na drób: perliczka w towarzystwie suszonych grzybów, z nutą rozmarynu oraz wytrawnego czerwonego wina.

Ciasto kokosowo-ananasowe
Niesamowicie intensywne i różnorodne w smaku ciasto z musem czekoladowym, kokosowym i kremem angielskim. Lekkie i pyszne.