Kurczak z ostrą pastą curry i liczi! • przepis • składniki • przygotowanie
Kurczak w sosie curry to klasyk? Nie u nas! Dodaj do niego liście kafiru i owoc liczi, a odkryjesz całkiem nowy smak tego dania! To danie, które z pewnością trafi do Twoich ulubionych!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY KURCZAKA
Kurczaka kroimy na kawałki. Doprawiamy pieprzem i solą. Wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Smażymy do momentu zarumienienia i przewracamy na drugą stronę.
OBIERAMY POMIDORY PELATI
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Ząbki czosnku kroimy w drobne plasterki.
DODAJEMY LIŚCIE KAFIRU
Do kurczaka dodajemy cebulę i mieszamy całość. Dodajemy pastę curry, pomidory, liście kafiru. Zmniejszamy ogień, dolewamy 100 ml wody i olej sezamowy.
PRAŻYMY KOLENDRĘ
Ryż jaśminowy gotujemy w wodzie w proporcji 1:1,5. Ziarna kolendry ucieramy w moździerzu i wysypujemy na suchą patelnię. Dodajemy laskę cynamonu przełamaną na pół. Prażymy na małym ogniu około minuty. Dodajemy łyżeczkę oleju i ugotowany ryż. Całość mieszamy i doprawiamy pieprzem.
PODAJEMY KURCZAKA Z LICZI
Ryż przekładamy na środek talerza i robimy miejsce w środku. W tym miejscu układamy kurczaka z curry i liczi. Wierzch posypujemy świeżą kolendrą. Całość skrapiamy sokiem z połowy limonki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1269,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
317,4 kcal
Tłuszcz
6,7 g
Węglowodany
60,5 g
Błonnik
6,6 g
Białko
6,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Aromatyczna babka z suszonymi owocami
Przygotuj babkę z suszonymi owocami i orzechami, doprawioną aromatycznymi przyprawami – kardamonem, kolendrą i cynamonem!

Grillowane piersi kurczaka w marynacie jogurtowej
Pachnące i złociste mięso drobiowe z grilla. Smakuje doskonale z warzywami pieczonymi na ruszcie i sosami jogurtowymi.

Pieczony kurczak chermoula z warzywami
Świeży kurczak to baza do wielu posiłków. Przygotujmy go w pachnącej marynacie z dodatkiem marchewek, ziemniaków i selera.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Stek z udźca jelenia z rozmarynem
Wyjątkowa okazja? Przygotuj aromatyczny stek z udźca jelenia z rozmarynem w sosie blue cheese. Twoi goście będą zachwyceni!

Łosoś w sosie teriyaki z warzywami na parze
Idealny zestaw na obiad, który trafi do twoich ulubionych dań! Wypróbuj koniecznie ten przepis!

Paluszki rybne z mintaja z sosem tatarskim
Obiad z rybą w roli głównej – delikatne kawałki filetów z mintaja panierowane i podane z klasycznym sosem tatarskim.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grillowane ziemniaki i pierś kurczaka – pomysł na lunchbox
Grillowane ziemniaki i pierś kurczaka to idealny zestaw do szkolnego lunchboxa. Zobacz jak łatwo i szybko go przygotujesz!

Pieczona cukinia z dressingiem z pepperoni
Wypróbuj przepis na sałatkę z pieczonej cukinii z ostrym dressingiem, pomarańczami, oliwkami i serem feta!

Kolorowe ciasteczka owsiano-czekoladowe
Szybki i łatwy przepis na słodki przysmak. Na kruche, pachnące masłem i czekoladą ciasteczka skusi się niejeden łasuch.