Kruche ciasto ze śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie
Jesień to czas, w którym dojrzewają drzewka owocowe, a przetwory i desery z udziałem owoców królują na naszych stołach. Jednym z chętniej przygotowywanych deserów jest ciasto kruche z soczystą śliwką. W jaki sposób przygotować to pyszne ciasto? Dowiesz się już za chwilę!

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY CZĘŚĆ SKŁADNIKÓW
Do dużej miski dodaj mąkę, cukier oraz sól i wymieszaj. Po chwili dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i rozgnieć palcami, aż powstanie z niego kruszonka o grudkowatej konsystencji.
DODAJEMY JAJKA I ZIMNĄ WODĘ
Do masy dodaj jaja i zimną wodę, a następnie wymieszaj. Masa powinna stać się klejąca.
FORMUJEMY CIASTO
Na blat wysyp mąkę, a potem połóż na nim ciasto i uformuj z niego dysk. Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki do schłodzenia na co najmniej 30 minut.
PRZYGOTOWUJEMY OWOCE
Śliwki umyj, a następnie przekrój na pół i wyciągnij z nich pestkę.
MIESZAMY ŚLIWKI Z CUKREM
W misce wymieszaj śliwki wraz z cukrem i pozostaw na 15 minut, aby cukier się rozpuścił.
ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO
Wyciągnij ciasto z lodówki, a potem rozwałkuj je na placek o średnicy 30 cm i włóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
UKŁADAMY ŚLIWKI NA CIEŚCIE
Ułóż śliwki na środku ciasta, pozostawiając wolne krawędzie na brzegach.
SKŁADAMY BRZEGI
Delikatnie zawiń brzegi do środka, tworząc ozdobną „obręcz” wokół śliwek.
PIECZEMY CIASTO
Formę z ciastem wsadź do piekarnika i piecz przez 35 minut, aż ciasto nabierze rumianego koloru.
DAJEMY CIASTU ODPOCZĄĆ
Po upływie wyznaczonego czasu wyciągnij ciasto z pieca i daj mu odpocząć przez 15 minut, a dopiero potem przejdź do jego krojenia i serwowania gościom.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2746,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
274,7 kcal
Tłuszcz
11,4 g
Węglowodany
39,8 g
Błonnik
0,7 g
Białko
4,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chleb do żurku
Chleb do żurku to rewelacyjny sposób na podanie tej tradycyjnej zupy w bardziej klasycznej i efektownej formie. Aromatyczny, chrupiący bochenek nie tylko świetnie komponuje się ze smakiem żurku, ale także sprawia, że danie wygląda bardziej apetycznie i interesująco. Jak zrobić taki chleb? Poznaj nasz sposób!

Sorbet kiwi na patyku
Szybki pomysł na lekki deser w upalne dni – orzeźwiający mus z kiwi w postaci pysznych kwaskowatych lodów!

Proste tortille z serem i pieczarkami
Prosty sposób na pożywne małe co nieco, które można mieć zawsze pod ręką. Świetny pomysł na drugie śniadanie i nie tylko!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tort naleśnikowy z kremem i owocami
Najłatwiejszy, a jednocześnie pyszny tort to ten z naleśników. Przygotuj go z kremem kawowym i owocami!

Polędwiczki w sosie miodowo-balsamicznym z grillowanymi warzywami
Prosta w przygotowaniu potrawa, która robi ogromne wrażenie. Słodko-kwaśna marynata – oto sekret tego przepisu!

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to bardzo proste, sycące i aromatyczne danie idealne na obiad. Połączenie miękkich, pieczonych ziemniaków z wyrazistą kiełbasą i aksamitnym sosem serowym to gwarancja kulinarnego sukcesu. Sprawdź, jak zrobić znakomitą zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Torcik czekoladowy z musem jabłkowo-marchwiowym
Strasznie smaczny, bo z czekoladą! Przygotuj halloweenowy torcik Pawła i spróbuj połączenia orzechowego brownie z aksamitnym, jabłkowo-marchwiowym musem!

Rolada czekoladowa z musem kawowo-rumowym
Smakowity rulon z ciemnego biszkoptu wypełniony aromatycznym musem na bazie kawy i czekolady. Goście będą zachwyceni.

Golonka na sposób azjatycki
Doskonałe mięso marynowane w piwie, sosie sojowym, miodzie i przyprawach. To sposób na golonkę w orientalnym stylu.