Tort migdałowo-miodowy z suszonymi figami i żurawiną • przepis • składniki • przygotowanie
Pełne bakalii ciasto wzbogacone słodką masą z karmelizowanych migdałów. Złocisty, aromatyczny i niezwykle pyszny deser.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
CIASTO MASŁO UCIERAMY
z cukrem i miodem, stopniowo dodajemy jajka oraz mąkę zmieszaną ze zmielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia.
NASTĘPNIE DODAJEMY KWAŚNĄ
śmietanę.
FIGI KROIMY, ŻURAWINĘ
kroimy i moczymy w ciepłej wodzie, następnie odsączamy i osuszamy.
POKROJONE FIGI MIESZAMY
z żurawiną, prószymy delikatnie mąką i dorzucamy do ciasta.
CIASTO PRZEKŁADAMY DO
wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy o średnicy 21 cm.
PIECZEMY W TEMPERATURZE
180°C przez 25-30 minut.
KARMELIZOWANE MIGDAŁY MASŁO
rozpuszczamy w garnku, następnie wsypujemy cukier trzcinowy oraz dodajemy miód.
GDY MASA STANIE
się płynna, dodajemy posiekane migdały, szczyptę soli i łyżeczkę cynamonu oraz dwie łyżki kwaśnej śmietany.
DOPROWADZAMY DO ZAGOTOWANIA,
po czym gotujemy jeszcze około 20-30 sekund.
PO UPŁYWIE 25-30
minut pieczenia delikatnie wyciągamy tortownicę i równomiernie wykładamy na ciasto karmelizowane migdały.
PODWYŻSZAMY TEMPERATURĘ W
piekarniku do 190°C i ponownie pieczemy ciasto przez 15-20 minut, aż migdały nabiorą ciemnozłotego koloru.
CIASTO WYJMUJEMY Z
tortownicy i usuwamy delikatnie papier do pieczenia.
ORZECHOWY KREM PRZEKŁADAMY
do rękawa cukierniczego.
TORT DEKORUJEMY KREMEM
oraz wiśniami kandyzowanymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5654,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
471,2 kcal
Tłuszcz
27,7 g
Węglowodany
49,8 g
Błonnik
9,1 g
Białko
9,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa dyniowa z chipsami z boczku
Zupa dyniowa, jakiej jeszcze nie było! Z dodatkiem pomidorów, dużej ilości świeżo mielonej kolendry i chrupiących chipsów z boczku. Przygotuj ją i przekonaj się, jak smakuje!

Koktajl truskawkowy i truskawki w czekoladzie
Dla fanów truskawkowych smaków - doskonały koktajl oraz truskawki w chrupiącej czekoladzie!

Makaron tagliolini z kalafiorem i goździkami
Klasyczne makaronowe wstążki z oryginalnym warzywnym sosem. Goździki dodają tej potrawie niepowtarzalnego smaku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Crème brûlée z karmelizowaną pomarańczą
Delikatne crème brûlée połączone ze słodyczą karmelizowanej pomarańczy. Teraz ten francuski specjał przygotujesz samodzielnie. Sprawdź!

Filety z pstrąga z gratin z ziemniaków i kopru włoskiego
Gratin z ziemniaków i kopru włoskiego to doskonałe połączenie smaków, które podkreśla smak pstrąga. Zobacz, jak je przygotować!

Babeczki dyniowe
Jak wykorzystać dynię? Upiecz pyszne muffiny według pomysłu Pawła Małeckiego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Migdałowe ciasto pleśniak – przepis
Trzy warstwy ciasta kruchego, żel z owoców leśnych i do tego beza! Zobacz, jak przygotować ciasto idealne.

Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
Pizza neapolitańska to ikona włoskiej kuchni oraz kultury. Aromatyczna, pulchna i minimalistyczna pizza wypiekana w wysokiej temperaturze jest praktycznie niemożliwa do przygotowania w domowych warunkach, ale czy na pewno? Przygotowaliśmy dla Ciebie specjalny przepis na pizzę w stylu neapolitańskim, którą da się wypiec w domowym piekarniku. Zrób ją razem z nami!

Ekspresowa pizza domowa
Karol Okrasa zna przepis na ekspresową pizzę! Na chrupiącym spodzie, z gęstym sosem pomidorowym z nutą bazylii i oczywiście dużą porcją mozzarelli.