Krewetki w tempurze • przepis • składniki • przygotowanie
Krewetki w chrupiącej tempurze to pyszna i łatwa w przygotowaniu przekąska!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
OCZYSZCZAMY KREWETKI
Krewetki obieramy z pancerzyków, oczyszczamy i delikatnie nacinamy w poprzek, aby łatwiej można je było rozciągnąć. Doprawiamy solą.
PRZYGOTOWUJEMY TEMPURĘ
Mocno schłodzoną wodę gazowaną wlewamy do miski. Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną i sól. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą niż ciasto naleśnikowe.
SMAŻYMY KREWETKI
Na patelni rozgrzewamy większą ilość oleju kokosowego. Krewetki najpierw obtaczamy w mące, a następnie zanurzamy w cieście. Smażymy partiami w głębokim i rozgrzanym oleju. Po każdej usmażonej partii krewetek zbieramy łyżką cedzakową zanieczyszczenia w tłuszczu.Krewetki możemy podać z ogórkiem i papryczką chili.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1149,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
383,1 kcal
Tłuszcz
6,1 g
Węglowodany
66,4 g
Błonnik
15,3 g
Białko
15,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Warzywna kolorowa bułeczka śniadaniowa
Warzywa to samo zdrowie! Do ich jedzenia zachęca pyszna i kolorowa kanapka z twarożkiem. Dzieci będą zachwycone!

Ziołowe placki ziemniaczane ze śmietaną
Sprawdzony przepis na przysmak wszystkich dzieci – placki ziemniaczane ze śmietaną.

Carpaccio z łodygi brokułu
W kuchni nic nie może się zmarnować. Wypróbuj więc genialny sposób na carpaccio z łodygi brokułu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Borówkowe semifreddo
Mrożony deser idealny na upalne popołudnia! Zmiksuj kilka składników, schłodź je, a po wyjęciu polej orzeźwiającym sosem.

Crostini z serkiem, ogórkiem i łososiem
Pyszne, chrupiące grzanki z dodatkami to świetny pomysł na małą przekąskę w ciągu dnia. Wypróbuj koniecznie!

Wytrawne cruffiny z serem gorgonzola z mascarpone i pistacjami
Co wyjdzie z połączenia muffinek i croissantów? Cruffiny, które podbiją Wasze podniebienia. Szczególnie w wytrawnej formie, nadziane serem gorgonzola z mascarpone i pistacjami. Doskonale się nadają na przyjęcie czy jako przekąska na wieczór filmowy.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczony schab wieprzowy z purèe z selera, pieczoną marchwią i sosem z ciemnego piwa
Sycąca i efektowna potrawa kuchni czeskiej. Mięso, warzywa i ciemny, gęsty sos to doskonała kompozycja smaków.

Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami
Zobacz, jak kilka składników zamienić w pyszne danie jednogarnkowe! Przygotuj gulasz z szynką wieprzową i orzeźwiającą miętą!

Serbska zupa fasolowa
Doskonała zupa serbska z fasolą, paprykami w trzech kolorach oraz boczkiem – wypróbuj!