Kotlety z mielonej wieprzowiny à la Robert Burneika • przepis • składniki • przygotowanie
Zrób hardkorowe kotlety mielone, a w trakcie przygotowania ćwicz swoje mięśnie! Sprawdzona receptura Roberta Burneiki!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Czerstwą bułkę namaczamy w wodzie, po czym lekko odciskamy. Mięso mielone przyprawiamy pieprzem, solą oraz oregano. Dodajemy jajko, posiekaną cebulę, drobno pokrojony czosnek oraz podzieloną na mniejsze części bułkę.
FORMUJEMY PORCJE MIĘSA
Składniki łączymy zwilżonymi w wodzie dłońmi. Wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy cztery okrągłe kotlety.
SMAŻYMY KOTLETY
Kotlety smażymy z obydwu stron na rozgrzanym oleju przez około 5 minut.
PRZYGOTOWUJEMY MARCHEWKĘ
Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
KOTLETY DUSIMY RAZEM Z MARCHEWKĄ
Na dno garnka wlewamy odrobinę oleju. Wkładamy kotlety oraz marchewkę. Zalewamy wodą do 1/3 wysokości kotletów. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około pół godziny.
SERWUJEMY
Kotlety wraz z marchewką wykładamy na talerz. Posypujemy posiekanym koperkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1627,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
406,9 kcal
Tłuszcz
25,1 g
Węglowodany
18,2 g
Błonnik
27,9 g
Białko
27,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Śniadanie na słodko: budyń jaglany i kasza manna
Dwa sposoby na śniadaniowy bowl! Orzechowa kasza manna z owocami lub budyń jaglany z malinami – wypróbuj oba i wybierz swój ulubiony!

Risotto z szynką i grzybami
Risotto to prawdziwy przysmak! Wypróbuj ten wyjątkowy przepis Karola i zaproś włoski smak do swojej kuchni!

Sałatka makaronowa w stylu chorwackim
Znana i lubiana sałatka makaronowa, teraz w nowym, chorwackim stylu. Wypróbuj wyjątkowy przepis na makaron gemelli w połączeniu z wyrazistą kiełbasą osijecką, młodym szpinakiem i soczystym pomidorem bawole serce.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Łosoś pachnący serem na łożu ze szpinaku
W tym daniu łosoś został potraktowany po królewsku, ułożony na szpinaku i przykryty serem époisses.

Słoneczny łosoś
Łosoś zasługuje na szlachetną, ale wyrazistą oprawę. Podaj go z pomidorami, cukinią i aromatycznymi przyprawami.

Minestrone z pesto z pomidorów
Minestrone to tradycyjna zupa warzywna inspirowana kuchnią Włoch. Przygotuj idealną na lato zupę z pesto z pomidorów, do tego doskonale pasuje chrupiąca bagietka.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej z szałwią i szparagami
Połączenie ryby i mięsa znane jest w kuchni staropolskiej od dawna. Odwołuje się do niego ten przepis. Warto spróbować!

Batoniki owsiane z 4 składników
Błyskawiczne i przepyszne batoniki owsiane z zaledwie 4 składników! Koniecznie wypróbuj przepis na tę przekąskę, która doskonale sprawdzi się jako przekąska lub śniadanie.

Gulasz z soczewicy z pieczoną wołowiną
Idealne danie dla tych, którzy lubią gotować w plenerze: pieczona polędwica wołowa i sycący gulasz z soczewicy! Wypróbuj przepis Karola – niech te proste smaki przeniosą Cię w czasie.