Szaszłyki z indykiem i brzoskwiniami w sosie sojowym z sałatką z serem kozim • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj przepis na szaszłyki w soczystej owocowej odsłonie oraz idealnie dobraną do nich sałatkę.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ PATYCZKI DO
szaszłyków zamoczone w wodzie blender lub mikser Przygotuj wcześniej 500 g zielonego groszku zblanszuj i zahartuj.
SZASZŁYKI FILET Z
indyka kroimy w kostkę.
BRZOSKWINIE KROIMY NA
pół, pozbawiamy pestek.
KAŻDĄ POŁÓWKĘ KROIMY
na cztery części (brzoskwinie nie powinny być zbyt miękkie).
NA PATYCZKI DO
szaszłyków nabijamy kawałki indyka i brzoskwiń na przemian (na jednym patyczku powinny być 4 kawałki indyka i 4 kawałki brzoskwini).
CZYNNOŚĆ POWTARZAMY, TWORZĄC
kolejne szaszłyki. DOPRAWIAMY JE PIEPRZEM: i solą.
DO DUŻEGO NACZYNIA
żaroodpornego dajemy niewielką ilość oliwy, doprawiamy solą i pieprzem, ścieramy odrobinę skórki z limonki, mieszamy.
KAŻDY SZASZŁYK, UMIESZCZAJĄC
w naczyniu, obtaczamy w oliwie z dodatkami.
NACZYNIE PRZYKRYWAMY FOLIĄ
spożywczą i odstawiamy na bok.
SAŁATKA GREJPFRUITA OBIERAMY
i wycinamy z niego cząstki, pozbywając się białych elementów. SEGMENTY PRZEKŁADAMY DO: miski.
Z POZOSTAŁYCH ELEMENTÓW
wyciskamy sok do czystego naczynia. 400 G SPARZONEGO: i zahartowanego groszku dodajemy do miski z grejpfruitem.
DODAJEMY CEBULĘ POKROJONĄ
w piórka i sałatę pokrojoną w cienkie paski.
SER KOZI W
kawałku kroimy w kostkę. PRZEKŁADAMY DO: sałatki.
DODAJEMY POSIEKANY SZCZYPIOREK,
3 posiekane gałązki świeżej bazylii. SAŁATKĘ ODSTAWIAMY NA: bok.
WINEGRET Z GROSZKIEM
Do soku z grejpfruita dodajemy sok z połowy limonki, 3 łyżki octu balsamicznego, doprawiamy solą i pieprzem, 1 łyżkę oliwy z oliwek, 100 g groszku zielonego. WSZYSTKIE SKŁADNIKI: miksujemy. ODSTAWIAMY NA: bok.
SZASZŁYKI NA DOBRZE
rozgrzanej patelni smażymy szaszłyki z każdej strony do zarumienienia(około 4-6 minut). PRZYSMAŻONE SZASZŁYKI PRZEKŁADAMY: na talerz.
NA GORĄCĄ PATELNIĘ
dajemy sos sojowy indonezyjski, około 5-6 łyżek, i cukier trzcinowy.
KIEDY CUKIER SIĘ
rozpuści, na patelnię ponownie przekładamy szaszłyki, które obtaczamy dokładnie w sosie.
SZASZŁYKI DUSIMY W
sosie około 2 minut.
SAŁATKĘ POLEWAMY SOSEM
winegret z groszkiem, delikatnie mieszamy.
NA TALERZ WYSYPUJEMY
garść posiekanej kolendry, obtaczamy w niej szaszłyki.
DO MISKI PRZEKŁADAMY
sałatkę, na górę sałatki nakładamy twaróg kozi. NA SAŁATCE UKŁADAMY: szaszłyki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2202,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
550,7 kcal
Tłuszcz
27,1 g
Węglowodany
46,6 g
Błonnik
32,5 g
Białko
32,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Śniadaniowy chlebek marchewkowy
Wypróbuj przepis Karola na pyszny chlebek marchewkowy – doskonały zarówno na śniadanie, jaki i przekąskę do szkoły lub pracy!

Ciabatta z indykiem
Kanapki wcale nie muszą być nudne! Poznaj sposób Karola na chrupiącą ciabattę z indykiem, boczkiem i warzywami!

Kule lodowe z niespodzianką
Kule lodowe w polewie czekoladowej, które skrywają w środku słodką niespodziankę: marcepanową pralinkę! To idealny deser na gorące dni i świetny sposób na to, by w kreatywny sposób wykorzystać lody.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekanka makaronowa z boczkiem
Nie masz pomysłu na szybki i pożywny obiad? Zapiekanka makaronowa robi się praktycznie sama. Dodaj do niej trochę boczku, ulubione warzywa i pyszny posiłek jest gotowy!

Bowl z kurczakiem, cytrynowym ryżem i warzywami
Delikatne mięso z piersi kurczaka smakuje doskonale w świeżym połączeniu z cytrynowo-czosnkowym ryżem i zielonymi warzywami. Grilluj składniki, łącz wiosenne smaki i stwórz bowl idealny na lekki obiad!

Makówki śląskie
Słodkie i aromatyczne danie na bazie mielonego maku. Wyjątkowy przysmak goszczący nie tylko na śląskich stołach.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ostra zupa rybna z ryżem
Błyskawiczna w przygotowaniu propozycja dla wszystkich fanów orientalnych smaków – zupa z kawałkami ryby i ryżem.

Pasztet z karpia z suszonymi owocami
Klasyka wśród wigilijnych smaków, czyli karp – tym razem w formie świątecznego pasztetu pełnego suszonych owoców i ziół. Spróbuj koniecznie!

Najlepsza sałatka z tortellini
Małe, delikatne pierożki z nadzieniem, czyli tortellini to doskonały dodatek do sałatki. Świeże