Klasyczna wuzetka • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj deser z dawnych lat! Wypróbuj przepis na wuzetkę!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
WLEWAMY MASĘ DO FORMY
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, kakao, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy suche składniki. Żółtka dodajemy do ubitych białek i mieszamy. Dodajemy suche składniki oraz rozpuszczone i wystudzone masło. Masę mieszamy delikatnie rózgą. Na koniec dodajemy rum, ewentualnie wodę. Do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy wlewamy masę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C z termoobiegiem lub 180°C bez termoobiegu. Pieczemy 35-40 minut. Po upieczeniu studzimy.
ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ
Śmietankę zagotowujemy, a następnie dodajemy pokruszoną czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści, dodajemy miękkie masło – mieszamy. Biszkopt wyrównujemy z góry i przekrawamy na pół. Dolną część umieszczamy w czystej formie. Schłodzoną śmietankę ubijamy na puszystą masę. Dodajemy przesiany cukier puder i mieszamy. Do namoczonej i rozpuszczonej wcześniej żelatyny dodajemy odrobinę śmietanki, mieszamy, a następnie dodajemy rum. Całość łączymy z pozostałą śmietanką. Do małej miseczki odkładamy ok. 100 g masy śmietanowej do dekoracji. Resztę śmietany wylewamy na spód ciasta. Przykrywamy drugim biszkoptem i całość wstawiamy do lodówki na ok. 1,5 godziny.
WYLEWAMY POLEWĘ
Na ciasto wylewamy ostudzoną polewę i rozprowadzamy po powierzchni. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Gotowe ciasto kroimy w kostki. Dekorujemy rozetkami z bitej śmietany i kandyzowanymi wiśniami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6883,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
430,2 kcal
Tłuszcz
26 g
Węglowodany
39,4 g
Błonnik
6,3 g
Białko
6,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chrzanowo-czosnkowe purée ziemniaczane
Wariacja na temat klasycznego purée. Dodatek chrzanu i czosnku nadaje mu wyrazisty smak i intensywny aromat.

Zupa chrzanowa z szynką
Coś specjalnego dla miłośników zdecydowanych smaków – zupa z podsmażaną szynką oraz mocno chrzanową nutą.

Babka na oleju
Czy istnieje bardziej kojarzący się z Wielkanocą wypiek od klasycznej babki? W tej wersji dzięki dodatkowi oleju ciasto pozostaje wilgotne i miękkie przez dłuższy czas, a jego przygotowanie jest dziecinnie proste, więc może być przygotowane zarówno z wyprzedzeniem, jak i na ostatnią chwilę. Zrób z nami puszystą i leciutką babkę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kapuśniak gryczany
Karol przygotował kapuśniak na wywarze z kaczki z dodatkiem orzeźwiającej sałatki z nutą limonki i kolendry!

Ramen
Esencjonalny bulion, świeże warzywa i makaron to składniki, które warto ze sobą połączyć, by stworzyć ramen według przepisu Darii! Rusz w podróż przez japońskie smaki!

Gulasz z jagnięciny z kopytkami
Delikatne mięso jagnięce z warzywami i bukietem przypraw, do tego domowe kopytka i… wyśmienity obiad gotowy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczony indyk cajun
Upiecz indyka przyprawionego mieszanką ziół charakterystyczną dla kuchni cajun i przekonaj się, jakie to jest pyszne.

Risotto z kurczakiem
właśnie tam powstało połączenie kremowego ryżu, soczystego kurczaka, wytrawnego wina,

Szarlotka z jabłek i gruszek na kruchym orzechowym cieście
Jak upiec pyszną szarlotkę? To proste. Wystarczy skorzystać z naszego przepisu i cieszyć się jej smakiem. Idealne połączenie kruchego orzechowego ciasta, bezy, jabłek i gruszek sprawi, że przygotujesz wyśmienitą szarlotkę. Dzięki pomocy termorobota MC Smart zrobisz to sprawnie i szybko!