Zupa brukselkowa — ze świeżej brukselki • przepis • składniki • przygotowanie
Zupa ze świeżej brukselki z pikantną nutką to propozycja dla tych, którzy lubią mniej oczywiste smaki. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom i kremowej konsystencji ta zupa z pewnością skradnie Twoje serce. Sprawdź ten przepis i zakochaj się w jej smaku!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BRUKSELKĘ
Brukselkę płuczemy i odcinamy z niej końce. Ściągamy także wierzchnie listki, a potem przekrawam każdą na pół.
PRZYGOTOWUJĘ RESZTĘ WARZYW
Pora również płuczemy, a potem kroimy w półtalarki. Dymkę siekamy. Kroimy też papryczkę chili.
PODSMAŻAMY WARZYWA
W garnku rozgrzewamy olej, a potem wrzucamy brukselkę. Smażymy przez 2-3 minuty, a następnie dodajemy dymkę i pora. Wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy przez kolejne 3 minuty.
DODAJEMY BULION I CHILI
Wlewamy bulion do podsmażonych warzyw i dodajemy chili. Mieszamy wszystko i gotujemy przez 10 minut.
DODAJEMY PRZYPRAWY
Do gotującej się zupy dodajemy przyprawy i sos sojowy, a potem wszystko gotujemy przez kolejne 5 minut.
DODAJEMY MLEKO
Do kubka wlewamy 5 łyżek gorącej zupy, dodajemy mleko i mieszamy. Taką mieszanką zabielamy zupę. Gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty (nie doprowadzamy do wrzenia).
PODAJEMY ZUPĘ
Gotową zupę przelewamy do misek. Kroimy szczypiorek i posypujemy nim zupę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
523,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
104,8 kcal
Tłuszcz
3,3 g
Węglowodany
25,3 g
Błonnik
4,8 g
Białko
5,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tort sernikowy z polewą ze smoothie
Torty, które nie wymagają pieczenia, też mogą być zachwycające! Wypróbuj przepis na tort sernikowy z owocową polewą.

Shake jagodowo-bananowy z nasionami chia
Wyśmienity shake, który po schłodzeniu może stać się również deserem – dzięki nasionom chia! Wykorzystaj przepis Pawła i przygotuj napój, który smakuje owocami lasu i zabierz ze sobą do pracy lub szkoły.

Aromatyczny pstrąg pieczony w ziołach
Czas na pstrąga! Delikatna ryba, aromatyczny sos i bukiet warzyw to idealna obiadowa kompozycja dla każdego.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pierś w panierce serowej z sosem pesto
Ciekawy pomysł na przyrządzenie piersi kurczaka. Aromatyczny makaron z pesto pasuje do niej idealnie.

Jajka w kokilkach
Poznaj szybki i łatwy przepis na zapiekane jajka w szynce szwarcwaldzkiej z warzywnym farszem!

Sycylijska zupa z kurczakiem
Inspirowana prawdziwie południową kuchnią sycylijską zupa z kurczakiem, pomidorami i wieloma innymi warzywami. Skorzystaj z tego przepisu i sprawdź, jak smakuje jarzynowa we włoskim stylu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grillowane szaszłyki z karkówki ze szparagami
Soczyste szaszłyki, pieczone ziemniaczki i grillowane szparagi – oto tajemnica udanego przyjęcia grillowego!

Empanady z salsa verde
Pierogi w wersji południowej! Chrupiące ciasto wypełniono wyrazistym farszem, a całość polano ziołowym sosem. Pyszne!

Pierogi z kapustą i pieczarkami
Pierogi z kapustą i pieczarkami zamiast grzybów? Jeśli lubujesz się w tradycyjnych świątecznych przepisach, to ta wariacja może wydawać Ci się niepotrzebna. A jednak, takie wydanie wigilijnych pierogów ma wielu zwolenników, bo pieczarki są łatwo dostępne i można je podawać także dzieciom. Przekonaj się, że takie pierogi nie muszą niczym ustępować klasycznym pierogom z dodatkiem grzybów leśnych!