Kaczka w cydrze z goździkami i marchewką • przepis • składniki • przygotowanie
Długo marynowane kacze uda, pieczone z aromatycznym sosem na bazie cydru, z miodem i goździkami. Do tego maślana marchewka i kasza owsiana. Pycha!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY UDA KACZKI
Przygotowujemy marynatę z utartych w moździerzu ziaren kolendry, posiekanego czosnku, suszonego majeranku oraz odrobiny soli. Ucieramy wszystko na jednolitą masę. Uda kacze czyścimy i wycinamy z nich kość udową. Marynatą nacieramy uda od strony mięsa i odkładamy na 24 godziny do lodówki.
PIECZEMY KACZKĘ
Po 24 godzinach uda wyjmujemy z lodówki, obsmażamy, kładąc je na zimną patelnię i zaczynając smażenie od strony skóry, aby maksymalnie wytopić tłuszcz. Gdy skórka będzie brązowa, obsmażamy uda również od strony mięsa. Po usmażeniu uda odkładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelni po smażeniu kaczki podsmażamy pokrojoną na grube kawałki cebulę i rozgniecione 2 ząbki czosnku. Zawartość patelni przekładamy do naczynia z kaczką. Patelnię po smażeniu zalewamy cydrem, dodajemy miód, goździki, sól i pieprz. Wszystko gotujemy. Powstałym sosem polewamy kaczkę. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C na 1 godzinę. Po tym czasie do kaczki dodajemy obrane marchewki i dusimy przez kolejną godzinę w tej samej temperaturze.
REDUKUJEMY SOS
Po upieczeniu wyjmujemy uda i marchew, a powstały sos redukujemy na wolnym ogniu, do odpowiedniej konsystencji, doprawiamy solą, pieprzem i zaciągamy odrobiną masła. Kaszę owsianą gotujemy do miękkości w soku jabłkowym z dodatkiem odrobiny soli. Uduszone uda podajemy z marchewką i kaszą owsianą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3081 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
513,5 kcal
Tłuszcz
16,7 g
Węglowodany
52,5 g
Błonnik
31,6 g
Białko
31,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z pora — z jajkiem i szynką
Szukasz pomysłu na ciekawą sałatkę? Spróbuj naszej propozycji! Lekko pikantny por doskonale komponuje się z delikatnym jajkiem i aromatyczną szynką z indyka, sałatą masłową oraz ogórkiem. Sprawdź, jak zrobić tę sałatkę!

Klopsiki z sosem borówkowym
Spróbuj delikatnych klopsików z mięsa wieprzowego z dodatkiem kaszy i wędzonego sera, podanych z sosem borówkowym!

Muffiny piernikowe z powidłami i ganaszem czekoladowym
Jak Święta, to piernikowe, korzenne smaki! Tym razem znajdziecie je w puszystym cieście i aksamitnym ganaszu pysznych muffinów Pawła!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ramen
Esencjonalny bulion, świeże warzywa i makaron to składniki, które warto ze sobą połączyć, by stworzyć ramen według przepisu Darii! Rusz w podróż przez japońskie smaki!

Piernik staropolski
Paweł Małecki zdradza swój przepis na piernik staropolski – ze smażonymi powidłami i polewą czekoladową!

Tort jeżynowy z czerwoną porzeczką
Czekoladowy biszkopt i mus z owoców to połączenie, dla którego warto przygotować tort z przepisu Pawła! Tak udekorowane dzieło ozdobi każdy stół, bez względu na okazję.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Monogram cake
Szukasz przepisu na wyjątkowy tort? Chcesz spersonalizować wypiek, by uczcić szczególną okazję dla bliskiej ci osoby? Przygotuj monogram cake według przepisu Pawła Małeckiego!

Wegańskie „gęsie udka” z warzywami z piekarnika i czerwoną kapustą
Przypominające tradycyjne świąteczne obiady danie w wegańskiej odsłonie, czyli „gęsie udka” z boczniaków i jackfruita z dodatkiem pieczonych warzyw i czerwonej kapusty. Wypróbuj ten przepis i pozytywnie zaskocz każdego na diecie roślinnej.

Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
Królik, suszone pomidory i wątróbka. Obok takiej kompozycji nie można przejść obojętnie, dlatego koniecznie wypróbuj przepis Karola!